tiistai 23. lokakuuta 2012

Sarviapilalla maustetut linssit - Methi daalKuten korianterista, myös methistä (engl. fenugreek, suom. sarviapila) käytetään Intiassa mausteena sekä siemeniä (dana methi) että tämän reseptin pääosassa olevia lehtiosia. Kuivatut lehdet tunnetaan hindiksi nimellä kasuri methi. Methin perusmaku on hiukan karvas, mutta pieninä määrinä ja yhdistettynä johonkin muuhun raaka-aineeseen sen karvaus tasoittuu ja esiin pääsevät methin muut hauskat makuvivahteet. Methiä ei kannata pelätä – itse tykästyin siihen heti, vaikka vastaavasti tuoretta korianteria vierastin alussa todella pitkään!

Methi ki daal eli sarviapilalla maustetut linssit on yksi tyypillisistä arkisin valmistettavista daaleista. Tässä pohjoisintialaisessa versiossa käytin mung daalia, joka makunsa puolesta sopii kuivatun methin kaveriksi mielestäni parhaiten. Ystäväni valmistaa taivaallisen herkullisia methillä maustettuja linssejä eteläintialaiseen tapaan käyttäen toor daal -linssejä, tamarindia ja tuoretta methiä, joskin valmistusprosessi on hiukan erilainen.

Intiassa methin lehtiä on helposti saatavilla tuoreenakin, mutta Suomessa on useimmiten tyydyttävä kuivattuun methiin. Kuivattua methiä käytetään kyllä yleisesti myös Intiassa, ja se sopii oikein hyvin käytettäväksi linssikastikkeissa. Hakaniemen kaupoista kuivattua kasuri methiä on nykyään helposti saatavilla, ja Vii Voanin kylmäosastolla on toisinaan ollut myynnissä jopa vakuumipakattua tuoretta methiä, jonka kokeileminen on ollut jo pitkään listallani. Tuore methi näyttää todellakin apilanlehdiltä, kun taas kuivattu versio on ulkonäöltään surkean ruttuista.

En tiedä sen tarkemmin, minkä tasoista täällä Suomessa myytävä methi on, sillä anopilta olen saanut riittävästi kasuri methiä seuraavaksi vuosikymmeneksi. Ennen kuivatun methin käyttöä ruoassa lehdet on liotettava ja puhdistettava. Methi kastetaan veteen ja siitä poistetaan yksitellen suurin osa kuivista ja hiukan kovettuneista methin varsista (tätä ongelmaa ei luonnollisestikaan olisi tuoreen methin kohdalla). Intian-tuliaisina saadusta methistä olen joskus löytänyt jopa pieniä sanomalehdenpalasia, mutta teollisesti pakattu methi lienee puhtaampaa.

Tähän ruokaan liittyy muistoja vuosien takaa, sillä se on yksi ensimmäisistä intialaisista ruoista, joita tuoreena opiskelijana opin laittamaan itse. Aurinkoisena lokakuun päivänä tämän ruoan valmistus olikin melkoinen nostalgiatrippi.

Pari ruokalusikallista kuivattuja methin lehtiä ennen puhdistamista.
10 minuutin puhdistamisen jälkeen sivuun jääneet osat. Vinkki: kellertävät osat ovat kaikkein kovimpia, ne kannattaa noukkia ensimmäisinä pois.

Jo sen vuoksi, että onnistuin aikoinaan ummikkona valmistamaan methi daalin osaamatta mitään intialaisen keittiön ”tekniikoista” (sekä siksi, että pehmeän mung daalin voi helposti keittää ilman painekattilaa), se kuuluu mielestäni ehdottomasti helpoimpiin intialaisiin ruokiin.

(Pikaisen googlauksen tuloksena methille löytyi muuten useita väitettyjä terveysvaikutuksia, joskaan kaikkia ei ole voitu todentaa tieteellisin tutkimuksin. Methin lehdet sisältävät fosforia ja rautaa, ja siemenet voivat alentaa kolesterolia sekä auttaa diabeetikoiden verensokerin sääntelyssä. Raskaana olevien naisten ei kuitenkaan pitäisi nauttia methiä. Ks. esim. http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/vitamin-supplements/fenugreek.htm, http://www.livestrong.com/article/158080-fenugreek-health-benefit/.)

Sarviapilalla maustettu daal (kahdelle)


- 1,5 dl keltaisia (kuorittuja ja halkaistuja) mung-papuja
- ½ tl jauhettua kurkumaa
- 7 dl vettä
- öljyä
- juustokuminansiemeniä (jeera)
- ½ sipuli silputtuna
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ tomaatti kuutioituna
- 1,5 tl korianterijauhetta
- chilijauhetta maun mukaan
- 2 kukkurallista rkl kuivattuja sarviapilan lehtiä (kasuri methi)
- suolaa

1. Laita kuivattu methi likoamaan pieneen määrään vettä.

2. Keitä mung-pavut kurkuman kanssa, kunnes ne ovat pehmenneet. Puhdista tällä välin methinlehdet.

3. Paista öljyssä ensin juustokuminansiemenet, lisää sitten sipuli ja valkosipuli.

4.Kun sipuli on kuullottunut, lisää tomaatit ja mausteet ja kypsennä pehmeäksi.

5. Sekoita sipuli-tomaattiseos linsseihin ja lisää liotetut methinlehdet sekä suola. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua hetki.


Höyryävä daal.

6. Tarjoile riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti