Kuten korianterista, myös methistä (engl. fenugreek, suom. sarviapila) käytetään Intiassa
mausteena sekä siemeniä (dana methi)
että tämän reseptin pääosassa olevia lehtiosia. Kuivatut lehdet tunnetaan hindiksi nimellä kasuri methi. Methin perusmaku on hiukan karvas, mutta pieninä
määrinä ja yhdistettynä johonkin muuhun raaka-aineeseen sen karvaus tasoittuu
ja esiin pääsevät methin muut hauskat makuvivahteet. Methiä ei kannata pelätä –
itse tykästyin siihen heti, vaikka vastaavasti tuoretta korianteria vierastin
alussa todella pitkään!
Methi ki daal eli sarviapilalla maustetut linssit on yksi
tyypillisistä arkisin valmistettavista daaleista. Tässä pohjoisintialaisessa
versiossa käytin mung daalia, joka makunsa puolesta sopii kuivatun methin kaveriksi mielestäni parhaiten.
Ystäväni valmistaa taivaallisen herkullisia methillä maustettuja linssejä eteläintialaiseen tapaan
käyttäen toor daal -linssejä, tamarindia ja tuoretta methiä, joskin valmistusprosessi on hiukan erilainen.
Intiassa methin lehtiä on helposti saatavilla tuoreenakin,
mutta Suomessa on useimmiten tyydyttävä kuivattuun methiin. Kuivattua methiä
käytetään kyllä yleisesti myös Intiassa, ja se sopii oikein hyvin käytettäväksi linssikastikkeissa.
Hakaniemen kaupoista kuivattua kasuri
methiä on nykyään helposti saatavilla, ja Vii Voanin kylmäosastolla on
toisinaan ollut myynnissä jopa vakuumipakattua tuoretta methiä, jonka
kokeileminen on ollut jo pitkään listallani. Tuore methi näyttää todellakin apilanlehdiltä,
kun taas kuivattu versio on ulkonäöltään surkean ruttuista.
En tiedä sen tarkemmin, minkä tasoista täällä Suomessa myytävä methi on,
sillä anopilta olen saanut riittävästi kasuri methiä seuraavaksi
vuosikymmeneksi. Ennen kuivatun methin käyttöä ruoassa lehdet on liotettava ja
puhdistettava. Methi kastetaan veteen ja siitä poistetaan yksitellen suurin osa
kuivista ja hiukan kovettuneista methin varsista (tätä ongelmaa ei luonnollisestikaan
olisi tuoreen methin kohdalla). Intian-tuliaisina saadusta methistä olen joskus löytänyt jopa pieniä sanomalehdenpalasia, mutta teollisesti pakattu methi lienee puhtaampaa.
Tähän ruokaan liittyy muistoja vuosien takaa, sillä se on yksi ensimmäisistä intialaisista ruoista, joita tuoreena opiskelijana opin laittamaan itse. Aurinkoisena lokakuun päivänä tämän ruoan valmistus olikin melkoinen nostalgiatrippi.
Tähän ruokaan liittyy muistoja vuosien takaa, sillä se on yksi ensimmäisistä intialaisista ruoista, joita tuoreena opiskelijana opin laittamaan itse. Aurinkoisena lokakuun päivänä tämän ruoan valmistus olikin melkoinen nostalgiatrippi.
Pari ruokalusikallista kuivattuja methin lehtiä ennen puhdistamista. |
10 minuutin puhdistamisen jälkeen sivuun jääneet osat. Vinkki: kellertävät osat ovat kaikkein kovimpia, ne kannattaa noukkia ensimmäisinä pois. |
Jo sen vuoksi, että onnistuin aikoinaan ummikkona valmistamaan
methi daalin osaamatta mitään intialaisen keittiön ”tekniikoista” (sekä
siksi, että pehmeän mung daalin voi helposti keittää ilman painekattilaa), se
kuuluu mielestäni ehdottomasti helpoimpiin intialaisiin ruokiin.
(Pikaisen googlauksen tuloksena methille löytyi muuten useita
väitettyjä terveysvaikutuksia, joskaan kaikkia ei ole voitu todentaa
tieteellisin tutkimuksin. Methin lehdet sisältävät fosforia ja rautaa, ja
siemenet voivat alentaa kolesterolia sekä auttaa diabeetikoiden verensokerin
sääntelyssä. Raskaana olevien naisten ei kuitenkaan pitäisi nauttia methiä. Ks.
esim. http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/vitamin-supplements/fenugreek.htm,
http://www.livestrong.com/article/158080-fenugreek-health-benefit/.)
Sarviapilalla maustettu daal (kahdelle)
- 1,5 dl keltaisia (kuorittuja ja halkaistuja) mung-papuja
- ½ tl jauhettua kurkumaa
- 7 dl vettä
- öljyä
- juustokuminansiemeniä (jeera)
- ½ sipuli silputtuna
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ tomaatti kuutioituna
- 1,5 tl korianterijauhetta
- chilijauhetta maun mukaan
- 2 kukkurallista rkl kuivattuja sarviapilan lehtiä (kasuri methi)
- suolaa
1. Laita kuivattu methi likoamaan pieneen määrään vettä.
2. Keitä mung-pavut kurkuman kanssa, kunnes ne ovat pehmenneet.
Puhdista tällä välin methinlehdet.
3. Paista öljyssä ensin juustokuminansiemenet, lisää sitten
sipuli ja valkosipuli.
4.Kun sipuli on kuullottunut, lisää tomaatit ja mausteet ja
kypsennä pehmeäksi.
5. Sekoita sipuli-tomaattiseos linsseihin ja lisää liotetut
methinlehdet sekä suola. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua hetki.
6. Tarjoile riisin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti