Intiassa teen kanssa nautitaan usein suolaisia keksejä. |
Maailma näyttää kauniimmalta teekuppi kädessä - niinpä myös tälle blogille on onnea tuomassa ensimmäisenä teeresepti. Unohda kaupan
kalliit Indian Chai -teepussit ja valmista aito chai helposti kotona.
Intialainen tee (kahdelle)
- 1 kupillinen (2,5 dl) vettä
- 1,5 kupillista kevytmaitoa
- 4 pussia maustamatonta mustaa teetä
- 5 kukkurallista teelusikallista sokeria (tai maun mukaan)
- teemaustetta eli chai masalaa TAI esim. yhtä tai useampaa seuraavista: tuore
inkivääri tai inkiväärijauhe, jauhettu kaardemumma, 1 kokonainen mausteneilikka
1. Lisää teflonpohjaiseen kattilaan vesi, tee, sokeri ja
teemauste. Anna kuumeta kiehuvaksi.
2. Lisää maito. Kiehauta ja varmista, että maito ei ala kiehua
yli.
3. Anna kiehua hiljalleen vielä noin 10-15 minuuttia. Näin
ylimääräinen neste haihtuu pois ja teehen tulee chaille ominainen
pehmeä, karamellinen maku.
4. Nauti pikkusuolaisen kanssa.
Huomioita
Jos valmistat chaita useammalle, käytä muita ainesosia
samassa suhteessa kuin ylläolevassa reseptissä, mutta vähennä teejauheen suhteellista
määrää sekä ylimääräistä nestettä. Esim. kolmeen kupilliseen riittää 5 pussia
teetä.
Teelaadusta: Käytä chaihin mustaa, maustamatonta teetä. Itse käytän reseptiin X-tran mustaa, hienoksi jauhettua
Ceylon-teetä, joka taitaa kilohinnaltaan olla koko kaupan halvinta – siis myös
varsin opiskelijaystävällistä. Siinä on kuitenkin vahva ja täyteläinen maku, joka
sopii hyvin maitoon keitettyyn teehen. Leikkaan teepussit auki ennen teen
valmistusta ja kaadan sisällön kattilaan. Teejauhe sopii muutenkin chaihin
paremmin kuin teelehdet: kaikki tee, johon Intiassa törmäsin, oli jauhettu
todella hienoksi. Kenties maku irtoaa näin helpommin?
Maustaminen: Käytän teehen P:n äidin kotitekoista chai masalaa, jossa on mm. kuivattua ja
jauhettua inkivääriä, kaardemummaa, mustapippuria, mausteneilikkaa ja kanelia.
Helsingissä ainakin Hakaniemen etnisistä ruokakaupoista saa teemaustetta, mutta
varmista, että ainesosana ei ole currynlehtiä.
Kun käytät maustamisessa inkivääriä, ole varovainen sen
voimakkuuden kanssa.
Mikrotee: Teen voi valmistaa tällä samalla reseptillä myös
mikrossa mikronkestävässä muoviastiassa, jossa on kyllin korkeat reunat. Lisää
kaikki aineet astiaan ja sekoita kerran. Anna valmistua mikrossa normaalilla teholla
noin 9 minuutin ajan.
Aamulla mikrotee on kätevä, sillä teen äärellä ei tarvitse
valvoa maidon kiehumista yli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti