torstai 20. helmikuuta 2014

Maitokahvi intialaisittain - (Masala) coffee


Taas jatketaan superhelppojen reseptien linjalla – mutta tulitko ajatelleeksi, että pikakahvin voi tehdä kokonaan maitoon, jolloin siitä tulee kuin piristävä kaakao? Idea toimii myös, jos et hyvän kahvin ystävänä millään meinaa päästä eroon keittiön kaapin nurkkaan joskus ajautuneesta ja kulinaariseen paitsioon jääneestä pikakahvijauheesta.

Etelä-Intiassa kahvin keitto tapahtuu perinteisesti suodattamalla hitaasti muutama tippa supertujua kahvia ja sekoittamalla tämä kahvin "juuri" sitten maitoon (filter coffee). Niille, jotka eivät jaksa odottaa puolta tuntia kahvin tippumista, on tarjolla sitten nämä pikavaihtoehdot. Mikä tahansa pikakahvijauhe käy tähän, mutta meillä on nyt käytössä Intiasta tuotu Bru-kahvi, jossa iso osa kahvista on sikuria ja joka siksi muistuttaa maultaan niin sanottua autenttista Madras coffeeta.

Anoppilassa miehet juovat kahvia näin – ja ainoastaan näin – joka päivä. Itse kahvia tulee juomaan tuolloin hyvinkin vähän, kun taas allekirjoittanut tykkää aamukahvia juodessaan mieluummin herätäkin kunnolla, joten kukin laittakoon jauhetta makunsa mukaan. Jos kahviin lisätään vielä joitakin mausteita, kyseessä on masala coffee. Varsinkin inkivääri toimii mielestäni mukavasti kahvin seassa.

Tavallisin aamujuoma on tässä taloudessa kuitenkin chai, jonka resepti löytyy täältä.Maitokahvi- maitoa (tai soijamaitoa, mantelimaitoa...)
- pikakahvijauhetta maun mukaan
- sokeria maun mukaan
- halutessasi: ripaus esimerkiksi jauhettua tai tuoretta inkivääriä, kaardemumman kota, palanen kanelia tai chai masalaa


1. Mittaa kattilaan maito, sokeri ja halutessasi mausteet. Kuumenna kiehuvaksi.

2. Mittaa toiseen astiaan haluamasi määrä pikakahvijauhetta.

3. Sekoita kahvi: poista ensin maidon joukosta mahdolliset kokonaiset mausteet ja kaatele sitten kuumaa maitoa edes takaisin pikakahvijauhetta sisältävän astian ja kattilan välillä, jotta kahvi sekoittuu maitoon ja jotta sen päälle muodostuu kerros kuplia.

Mitä korkeammalta ja mitä ohuempina noroina kaadat maitoa, sitä todennäköisemmin saat kuplia aikaan. Toista, kunnes kahvi on täysin sekoittunut maidon joukkoon.

(Jos kuplat eivät ole tärkeitä, voi toki sekoittaa kahvin lusikallakin suoraan kuppiin.)
4. Kaada kahvi kahvikuppeihin ja ripottele kuplien päälle hiukan pikakahvijauhetta. Kahvi on valmis nautittavaksi!

6 kommenttia:

 1. Pitikin taas tulla lukemaan silmät ristissä työtauolla blogiasi. Tällä kertaa sait minut himoitsemaan kahvia, jota yritän tällä hetkellä visusti karttaa. Yleensä en pidä kahvin mausta mutta tuollainen intialainen versio olisi varmasti maistamisen arvoinen... Olen siltä toistaiseksi välttynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en pysty edes juomaan mustaa kahvia, en ole koskaan pystynyt! Kahviloissakin menevät alas ainoastaan lattet ja sen tapaiset. Maitoa ja makeaa sen pitää olla! Ja maistat intialaista kahvia sitten heti, kun se on sallittua. :)

   Poista
 2. Ai kun mulla on näin ruokabloggaajana vähän nolottanut, kun käytän vain ja ainoastaan pikakahvia. Se on niin kätevää,kun ei tarvi pieneen keittiöön hankkia ylimääräistä laitetta. Intialainen maitokahvi kuulostaa just hyvältä! Itsekin laitan aina puolet soijamaitoa ja usein jotain maustetta, vaniljaa, kardemummaa, kanelia.. Ja on niin hyvvää, etten ehdi kahvinkeitintä edes kaivata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että muutkin kehtaavat ostaa pikakahvia! Vanilja sopisikin kahviin varmaan loistavasti, nappaan vinkin talteen.

   Poista
 3. Masala tee on yksi intialemppareistani, kahvi saattaisi olla vieläkin herkullisempaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee on minunkin suosikkini, mutta tämä tulee hyvänä kakkosena ja valmistuu hetkessä silloin, kun on kiire. Mukavaa, kun kävit blogissa! :)

   Poista