tiistai 9. lokakuuta 2012

Mausteinen linssi-riisipuuro - Mung daal khichdiPuuromainen mung daal khichdi.


Tämän ruokalajin nimi voisi olla myös ”lohturuokaa intialaisittain” tai ”maailman helpoin illallinen”. Khichdi on yleisnimitys ruoille, joissa riisi ja linssit on kypsennetty yhdessä. Tässä reseptissä on käytetty riisin rinnalla keltaista mung daalia eli kuorittuja ja halkaistuja mungpapuja. Keitän khichdin painekattilassa (suositeltavaa!) ja vanhalla sähköliedellä, mutta olen yrittänyt alla neuvoa myös vaihtoehtoista valmistustapaa.

Ruoan suhteen Intiassa on kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka rakastavat khichdia, sekä niitä, jotka eivät siitä välitä. Yksi syy khichdin hylkimiselle saattaa olla se, että terveellisenä, täyttävänä mutta helposti sulavana sitä tarjotaan usein myös vuodelevossa oleville potilaille. Maustamaton khichdi on lisäksi yleistä vauvanruokaa. :D

Itse suosin tätä reseptiä erityisesti sen helppouden vuoksi, ja khichdi riittääkin itsessään täyttäväksi illalliseksi kahdelle. Maku on kotoisa ja mukavan valkosipulinen, ja vihanneksilla höystettynä ruoan rakenteesta tulee hiukan kiinnostavampi. Khichdista on olemassa sekä juoksevia että kuivia versioita, sekä kaikkea näiden väliltä. Mieheni käly tekee toor daalista ja riisistä maukasta khichdia, joka muistuttaa kasvispulaota ja olikin yksi suosikkiresepteistäni Intiassa ollessani. Tämä puuromainen, juokseva mung daal khichdi taas on tehty anoppini ohjeen mukaisesti, ja siinä vihannekset lisätään keitettyjen linssien ja riisin joukkoon. Pienellä fiksauksella tästä saisi helposti myös nk. yhden astian ruokalajin, jolloin myös vihannekset voisi kypsentää painekattilassa. Kichadin voi valmistaa tällä ohjeella myös ilman vihanneksia ja mausteita.

On miltein uskomatonta, kuinka pienestä määrästä kuivaa riisiä ja linssejä saa aivan valtavan määrän ruokaa! Kyytipojaksi kelpaa – kuten niin monen muun intialaisen ruoan rinnalle – maustamaton jogurtti ja pieni määrä jotakin intialaista pikkelssiä. En lähes koskaan käytä ruoassa gheetä (kirkastettua voita), mutta khichdin kanssa se toimii hienosti voisilmänä. Jos gheetä ei ole saatavilla, voit kokeilla tavallista voita.

Mung daal khichdi (kahdelle)


- 1 dl valkoista riisiä
- 1 dl keltaisia mung daal -linssejä
- 5 dl vettä (painekattilassa valmistukseen)
- 1/3 tl kurkumaa

- 1 tl mustia sinapinsiemeniä ja juustokuminansiemeniä (raijeera)
- 1 vihreä chili pilkottuna
- currynlehtiä
- ripaus hajupihkaa (asafoetida/hing)
- 2 tl korianterijauhetta
- 3/4 tl garam masalaa
- ½ iso sipuli silputtuna
- 2-3 keskikokoista valkosipulinkynttä murskattuna
- 1 pieni peruna ohueksi paloiteltuna
- 1 tomaatti kuutioituna
- suolaa

- päälle: gheetä tai tavallista voita

1. Keitä riisi ja linssit painekattilassa kurkuman kanssa. Sammuta virta levyltä yhden vihellyksen jälkeen ja jätä kattila vielä odottamaan levylle, jotta ruoka kypsyy loppuun. Valmista tällä välin vihannessekoitus.

Kun paine on poistunut kattilasta, sekoita vielä esimerkiksi metallivispilällä, jotta riisin ja linssien rakenne rikkoutuu puuromaiseksi. 

Jos käytät tavallista kattilaa, liota riisiä ja linssejä 15 minuuttia ennen valmistusta. Valmistuksen loppuvaiheessa vettä pitäisi olla jäljellä vain vähän ja sekä riisin että linssien hajota helposti muhennokseksi, ei kuitenkaan soseutua täysin. Sekoita kuten yllä.

2. Paahda pannulla öljyssä raijeera ja lisää chilit, sipuli, valkosipuli ja currynlehdet.

3. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää perunat ja muutaman minuutin kuluttua tomaatti, mausteet ja hiukan suolaa. Kypsennä hetki.

4. Lisää pannulle sen verran vettä, että perunat pääsevät kypsymään läpikotaisin.

5. Kun perunat ovat kypsiä, lisää vihannesseos, loput suolasta ja haluamasi määrä vettä linssi-riisipuuroon.

6. Tarjoile voisilmällä maustamattoman jogurtin ja pikkelssin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti