Puuromainen mung daal khichdi. |
Tämän ruokalajin nimi voisi olla myös ”lohturuokaa
intialaisittain” tai ”maailman helpoin illallinen”. Khichdi on yleisnimitys
ruoille, joissa riisi ja linssit on kypsennetty yhdessä. Tässä reseptissä on
käytetty riisin rinnalla keltaista mung daalia eli kuorittuja ja halkaistuja mungpapuja. Keitän khichdin
painekattilassa (suositeltavaa!) ja vanhalla sähköliedellä, mutta olen
yrittänyt alla neuvoa myös vaihtoehtoista valmistustapaa.
Ruoan suhteen Intiassa on kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka
rakastavat khichdia, sekä niitä, jotka eivät siitä välitä. Yksi syy khichdin
hylkimiselle saattaa olla se, että terveellisenä, täyttävänä mutta helposti
sulavana sitä tarjotaan usein myös vuodelevossa oleville potilaille.
Maustamaton khichdi on lisäksi yleistä vauvanruokaa. :D
Itse suosin tätä reseptiä erityisesti sen helppouden vuoksi,
ja khichdi riittääkin itsessään täyttäväksi illalliseksi kahdelle. Maku on
kotoisa ja mukavan valkosipulinen, ja vihanneksilla höystettynä ruoan
rakenteesta tulee hiukan kiinnostavampi. Khichdista on olemassa sekä juoksevia että kuivia versioita, sekä kaikkea näiden väliltä. Mieheni käly tekee toor daalista ja riisistä maukasta khichdia, joka muistuttaa kasvispulaota ja olikin yksi
suosikkiresepteistäni Intiassa ollessani. Tämä puuromainen, juokseva mung
daal khichdi taas on tehty anoppini ohjeen mukaisesti, ja siinä vihannekset
lisätään keitettyjen linssien ja riisin joukkoon. Pienellä fiksauksella tästä
saisi helposti myös nk. yhden astian ruokalajin, jolloin myös vihannekset voisi
kypsentää painekattilassa. Kichadin voi valmistaa tällä ohjeella myös ilman vihanneksia ja mausteita.
On miltein uskomatonta, kuinka pienestä määrästä kuivaa riisiä
ja linssejä saa aivan valtavan määrän ruokaa! Kyytipojaksi kelpaa – kuten niin
monen muun intialaisen ruoan rinnalle – maustamaton jogurtti ja pieni määrä jotakin
intialaista pikkelssiä. En lähes koskaan käytä ruoassa gheetä (kirkastettua
voita), mutta khichdin kanssa se toimii hienosti voisilmänä. Jos gheetä ei ole
saatavilla, voit kokeilla tavallista voita.
Mung daal khichdi (kahdelle)
- 1 dl valkoista riisiä
- 1 dl keltaisia mung daal -linssejä
- 5 dl vettä (painekattilassa valmistukseen)
- 1/3 tl kurkumaa
- 1 tl mustia sinapinsiemeniä ja juustokuminansiemeniä
(raijeera)
- 1 vihreä chili pilkottuna
- currynlehtiä
- ripaus hajupihkaa (asafoetida/hing)
- 2 tl korianterijauhetta
- 3/4 tl garam masalaa
- 3/4 tl garam masalaa
- ½ iso sipuli silputtuna
- 2-3 keskikokoista valkosipulinkynttä murskattuna
- 1 pieni peruna ohueksi paloiteltuna
- 1 tomaatti kuutioituna
- suolaa
- päälle: gheetä tai tavallista voita
1. Keitä riisi ja linssit painekattilassa kurkuman kanssa.
Sammuta virta levyltä yhden vihellyksen jälkeen ja jätä kattila vielä
odottamaan levylle, jotta ruoka kypsyy loppuun. Valmista tällä välin
vihannessekoitus.
Kun paine on poistunut kattilasta, sekoita vielä esimerkiksi
metallivispilällä, jotta riisin ja linssien rakenne rikkoutuu puuromaiseksi.
Jos käytät tavallista kattilaa, liota riisiä ja linssejä 15
minuuttia ennen valmistusta. Valmistuksen loppuvaiheessa vettä pitäisi olla jäljellä
vain vähän ja sekä riisin että linssien hajota helposti muhennokseksi, ei
kuitenkaan soseutua täysin. Sekoita kuten yllä.
2. Paahda pannulla öljyssä raijeera ja lisää chilit, sipuli,
valkosipuli ja currynlehdet.
3. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää perunat ja muutaman
minuutin kuluttua tomaatti, mausteet ja hiukan suolaa. Kypsennä hetki.
4. Lisää pannulle sen verran vettä, että perunat pääsevät
kypsymään läpikotaisin.
5. Kun perunat ovat kypsiä, lisää vihannesseos, loput suolasta ja haluamasi
määrä vettä linssi-riisipuuroon.
6. Tarjoile voisilmällä maustamattoman jogurtin ja pikkelssin
kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti