Jos kaipaa yksinkertaisia video-ohjeita intialaisen ruoan valmistukseen, suosittelen lämpimästi vierailemaan sivulla Manjula’s Kitchen. Manjula-täti on jainalainen Yhdysvalloissa asuva intialainen rouva, joka on sympaattisella olemuksellaan ja makoisilla ohjeillaan valloittanut tuhansia sydämiä. Tämä keitto on muunnelma Manjula-tädin linssi-vihanneskeitosta. Uskontonsa vuoksi Manjula-ji ei käytä resepteissään valkosipulia tai sipulia, mutta ne sopivat mielestäni keittoon mainiosti. Inkiväärin ja sellerin jätin sen sijaan pois ja lisäsin mausteet suoraan valmiiseen keittoon. Lisäksi Manjula-ji käytti reseptissä kokonaisia linssejä halkaistujen sijaan, jolloin keitosta tulee koostumukseltaan erilaista.
Halkaistut punaiset linssit kypsyvät noin 20 minuutissa. Tarkoituksena on kokeilla keittoa joskus myös kokonaisista masoor daal -linsseistä. |
Chiliä linssikeittoon ei tule, vaan pieni lämpöisyys saadaan
mustapippurilla (ja garam masalalla). Hiukan chilin historiasta kuulleet tietävätkin,
että se on kotoisin Amerikan mantereelta ja saapui Intiaan vasta 1500-luvulla. Ennen
kuin löytöretket yhdistivät maailman mantereet, tulisuutta ruokaan saatiin
Etelä-Aasiassa käyttämällä erilaisia pippureita. Toisaalta masoor daal -linssit eli nk. egyptiläiset linssit eivät ole erityisen yleisiä nyky-Intian alueella, mutta Pakistanissa niitä käytetään laajalti.
Mikäli valmistat keiton tavallisessa kattilassa, liota
linssit etukäteen lyhentääksesi keittoaikaa. Pilkkoessasi vihanneksia
ota niiden koossa huomioon, että ne eivät saa muhentua kokonaan keittämisen
aikana, ainoastaan pehmetä. Masoor daal kypsyy painekattilassa hyvin nopeasti.
Linssikeitto 3–4 hengelle
- öljyä
- 1 tl juustokuminansiemeniä (jeera)
- 2,5 dl masoor daal -linssejä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 porkkana
- 1 suuri peruna
- 1 tomaatti
- vihreitä papuja tai jotakin muuta vihreää vihannesta
väriläiskäksi
- ripaus kurkumaa
- 7 dl vettä
- 3 tl korianterijauhetta
- ¾ tl garam masalaa
- 1/3 tl jauhettua mustapippuria
- suolaa
1. Kaada painekattilan pohjalle hiukan öljyä. Lisää jeera
kuumaan öljyyn ja anna risahdella.
3. Lisää huolellisesti huuhdeltu masoor daal sekä vesi ja
sulje painekattila.
4. Siirrä kattila pois liedeltä yhden vihellyksen jälkeen ja
anna sen jäähtyä ennen avaamista.
5. Lisää tarvittava määrä vettä sekä loput mausteet ja suola.
Kiehauta ja tarjoile kuumana leivän kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti