maanantai 8. lokakuuta 2012

Monikäyttöinen minttuchutney - Pudina ki chutney

Minttuchutney ja chutneylla maustettua riisiä.

Tätä minttuchutneytä voi nauttia niin riisin kuin minkä tahansa intialaisen leivän kanssa, ja käyttötarkoituksia voi löytää vielä useita lisää. Toisin kuin tuorechutneyt, resepti vaatii lopuksi kypsentämistä. Maapähkinäjauhe taittaa mintun makua miellyttävällä tavalla, ja tamarindin happamuus pidentää chutneyn säilyvyyden 4–5 päivään. Tarvittaessa chutney säilyy pari tuntia myös lämpimässä ja sopii siis myös intialaishenkiselle piknikille sämpylän täytteeksi tai automatkan evääksi.

Tässä reseptissä käytetään Maharashtran alueelle ominaista maustesekoitusta kala masalaa eli suomeksi ”mustaa maustesekoitusta” (ei siis kalamaustetta :D). Useimmissa kodeissa tämä maustesekoitus valmistetaan itse, mutta sitä voi myös yrittää löytää kadunvarsien paikallisilta maustemyyjiltä Intiassa. Itse tuomme miehen sukulaisten valmistamaa kotitekoista masalaa Intiasta.


Syvänruskea kala masala tunnetaan myös nimellä goda masala.

Kala masalan – varsinkaan kotitekoisen – makua on vaikea kopioida, ja suosittelen ehdottomasti tämän mausteen tuomista seuraavalta Intian-reissulta! Jo tuoksu on huumaava ja ainutlaatuinen, ja masala sopii antamaan vaihtelua sekä daaliin, kasvispulaoon että sabzeihin, esimerkiksi perunan, okran tai vihreiden paprikoiden kanssa. Myös internetistä löytyviä kala masalan reseptejä voi toki kokeilla. En valitettavasti tiedä P:n perheen käyttämää kala masalan reseptiä: se on niin salainen, että anoppinikin sai kunnian vihkiytyä siihen vasta toissavuonna. Mikäli mauste kiinnostaa, tältä sivulta löytyy linkkejä kala masala -reseptiä kaipaaville sekä kala masalaa käyttäviä tyypillisiä marathi-ruokalajeja: http://www.signatureconcoctions.com/tag/kala-masala/#sthash.cqOskrYX.dpbs. Jos ei millään malta odottaa, kala masalan voi tässä chutneyssa korvata pienellä määrällä garam masalaa (monet ainesosat maustesekoituksissa ovat samoja) sekä lusikallisella kuivattua kookosta.

(Pitäisiköhän pyytää Hakaniemen kauppiaita hankkimaan kala masalaa valikoimiinsa?)

Intiassa korianteri ja minttu ovat halpoja kuin saippua, Suomessa taas eivät. Ostan molemmat yrtit yleensä Hakaniemen ruokakaupoista, mutta halvimmat olen löytänyt Alanya-nimisestä liikkeestä Itäkeskuksesta. Molempia yrttejä tarvitaan tähän reseptiin runsaasti. Rosolehtinen nk. vahva minttu sopii hyvin minttuchutneyhin.

Chutneyseos

- 1 dl mintunlehtiä
- 2-3 dl korianterinlehtiä
- 3–4 rkl maapähkinäjauhetta
- peukalonpään kokoinen pala tamarindia
- ½-1 vihreä chili
- ½ tl kala masalaa (TAI ¼ tl garam masalaa ja 1 tl kuivattua kookosta)
suolaa

Muut ainesosat pannulla paistamiseen

- noin 4 rkl öljyä
- ½ tl mustia sinapinsiemeniä (rai)
- pieni ripaus kurkumaa
- 2 tl korianterijauhetta

1. Laita tamarindi liukenemaan noin 1 desilitraan kuumaa vettä. Irrota ja huuhtele tällä välin mintun- ja korianterinlehdet. Korianterista voi käyttää lehtien lisäksi pehmeimpiä varsiosia.



2. Laita tehosekoittimen kulhoon kaikki chutneyseoksen ainekset (myös huolellisesti hedelmistä irrotettu tamarindimehu) ja sekoita mahdollisimman sileäksi.


 
3. Lisää kasarissa kuumaan öljyyn sinapinsiemenet, anna poksahdella ja poista hetkeksi liedeltä lisätäksesi varovasti chutneyseoksen pannulle.

4. Lisää kurkuma ja korianterijauhe sekä vettä tarvittaessa. Anna kypsyä hiljaisella lämmöllä, kunnes chutneyn pinnalle nousee öljyä.

Pienet tummanvihreät pisteet ovat pintaan nousevaa öljyä, joka kertoo ruoan olevan läpikotaisin kypsää.

5. Tarjoa riisin kanssa lisäkkeenä tai intialaisen leivän ja sipulisiivujen kanssa sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti