lauantai 20. lokakuuta 2012

Masala pasta

Masala pasta: kun tunnet syöneesi viime aikoina liian terveellisesti.


Naapurissa asuva ystäväni Jaya on loistava ruoanlaittaja. Myös hänen miehensä pitää erityisesti leipomisesta, mutta kokeilee silloin tällöin kokkaustakin. Maistoimme tätä pastaa eräänä iltana heidän luonaan: ruokalaji oli syntynyt miehen toimesta periaatteella ”laitanpas tähän kaikkia näitä mausteita, joita kaapista löytyy”. Koska Jaya ja miehensä ovat teluguja, kaapissa oli tietenkin ollut muun muassa sambar masalaa ja rasam-jauhetta. Lähes järjenvastaisesti niiden maut toimivat todella hienosti pastakastikkeessa, ja juuri nämä kaksi vivahteikasta maustesekoitusta ovat sen ydin. Korianterijauhe puolestaan auttaa suurustamisessa – ja kun pääsee yli ajatuksesta, että tekee intialaiselle ruoalle hirvittävää vääryyttä sekoittamalla mausteita  _kermaan_ , tämä fusion-ruokalaji alkaa maistua todella hyvältä! Tein masala pastaa kerran myös P:n pakistanilaiselle ystävälle, joka piti siitä kovasti.

Sambar masalan uusi elämä. Kuvassa Intian-tuliaisina saatu suosikkimasalani merkkiä Agmark's (enkä ole ennen huomannut, että se on olevinaan Madrasin versio?!).

Valmistan pastaa yleensä viikonloppuisin, sillä sitä ei voi ottaa mukaan töihin seuraavana päivänä. Vihannesten valinnassa voi käyttää mielikuvitustaan (joka minulta nähtävästi puuttuu, sillä pastaan käyttämäni ainekset ovat samat kuin toiseen fusion-ruokaan, linssikeittoon :D).

Yhdistä johonkin enemmän tai vähemmän hienoon leipään ja halutessasi salaattiin, ja helppo lounas tai päivällinen on valmis.

Masala pasta (kahdelle)


- haluamaasi pastaa

- öljyä (ei oliiviöljyä)
- cashew-pähkinöitä (voi jättää pois)
- 1 pieni sipuli suikaloituna
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 pieni peruna viipaloituna
- ½ porkkanaa viipaloituna ohueksi
- vihreitä papuja tai muita vihreitä vihanneksia paistovalmiina
- 1 tomaatti
- 2 dl ruokakermaa (15% rasvaa)
- ¾ tl sambar masalaa
- ¾ tl rasam-jauhetta
- 1,5 tl korianterijauhetta
- suolaa
- korianterijauhetta

1. Kuullota öljyssä cashew't, sipulit ja valkosipuli. Laita pasta kiehumaan.

2. Lisää perunat ja porkkanat, anna kypsyä hetki ja lisää pavut.

3. Muutaman minuutin kuluttua lisää tomaatit ja mausteet.

4. Kun tomaatit ovat kypsyneet ja perunat ja porkkanat hiukan pehmenneet, lisää kerma ja suola.

5. Pidä keskilämmöllä, kunnes kastike on hiukan kiehunut kokoon ja kasvikset täysin kypsiä.

6. Nostele kastike kypsän pastan joukkoon.

maanantai 15. lokakuuta 2012

Pippuribanaanit - Banana chaat



Banana chaat a.k.a "kypsän banaanin pelastus".

En ole erityinen banaanin ystävä, vaikka näitä hedelmiä tulee toki syötyä usein nopeaan energian tarpeeseen. Pidän sitä paitsi enemmän hiukan raa’asta banaanista kuin täysin kypsistä yksilöistä, ja aina silloin tällöin (usein melko nopeasti) jokin banaani hedelmäkorissa ylittää kriittisen rajan, jonka jälkeen se on mielestäni jo liian makea. Ratkaisu? Lisätään banaaniin hitunen mustapippuria ja suolaa, jolloin maut tasapainottavat oivallisesti toisiaan.

Eräs punjabilainen tuttu tarjosi välipalaksi banaania tähän tapaan maustettuna, kun kävimme heidän luonaan. Älä turhaan mieti, olisitko itse valinnut banaanin kaveriksi suolaa ja pippuria – yhdistelmä on erittäin onnistunut. Uhraa yksi banaani kokeillaksesi tätä! Banana chaat toimii myös pikaruokana silloin, kun joku ilmoittaa olevansa 500 metrin päässä kotoasi ja piipahtavansa käymään, tai kun on todella nälkäinen eikä voisi kuvitella syövänsä mitään todella makeaa ruokalajia.

Mustapippurin ja suolan lisäksi voit kokeilla myös chaat masala -maustesekoitusta ja tilkkaa sitruunamehua, jos pidät hiukan kirpeistä banaaneista. Tämä yksinkertaisempi yhdistelmä on kuitenkin oma suosikkini.

Pippuribanaanit


- 1-2 kypsää banaania per syöjä
- jauhettua mustapippuria maun mukaan
- ripaus suolaa

1. Viipaloi banaani, levitä viipaleet leikkulaudalle ja sirottele niille varovasti suolaa ja pippuria. Sekoita varoen kääntelemällä, jotta mausteet levittyvät tasaisesti joka viipaleelle.

2. Tarjoile syötäväksi pienellä haarukalla.

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Linssikeitto - Masoor daal shorba



Jos kaipaa yksinkertaisia video-ohjeita intialaisen ruoan valmistukseen, suosittelen lämpimästi vierailemaan sivulla Manjula’s Kitchen. Manjula-täti on jainalainen Yhdysvalloissa asuva intialainen rouva, joka on sympaattisella olemuksellaan ja makoisilla ohjeillaan valloittanut tuhansia sydämiä. Tämä keitto on muunnelma Manjula-tädin linssi-vihanneskeitosta. Uskontonsa vuoksi Manjula-ji ei käytä resepteissään valkosipulia tai sipulia, mutta ne sopivat mielestäni keittoon mainiosti. Inkiväärin ja sellerin jätin sen sijaan pois ja lisäsin mausteet suoraan valmiiseen keittoon. Lisäksi Manjula-ji käytti reseptissä kokonaisia linssejä halkaistujen sijaan, jolloin keitosta tulee koostumukseltaan erilaista.

Halkaistut punaiset linssit kypsyvät noin 20 minuutissa. Tarkoituksena on kokeilla keittoa joskus myös kokonaisista masoor daal -linsseistä.

Intiassa keitot eivät ole erityisen yleisiä päivittäisessä ruoanlaitossa, vaikka ravintolaan mentäessä saatetaankin nauttia alkupalaksi esimerkiksi tomaattikeittoa tai jotakin muuta sosekeittoa. Tämä sikäli harvinainen keitto sopisi mielestäni myös kategoriaan ”fusion”, sillä se istuu hyvin jopa suomalaiseen makuun ja on täydellinen ruisleivän kaveri – lyhyesti sanottuna terveellinen, helppo ja maukas illallinen, jota voi hyvin ottaa töihin lounaaksi seuraavana päivänä. Masoor daalia eli punaisia linssejä saa nykyään vaikka lähikaupasta.

Chiliä linssikeittoon ei tule, vaan pieni lämpöisyys saadaan mustapippurilla (ja garam masalalla). Hiukan chilin historiasta kuulleet tietävätkin, että se on kotoisin Amerikan mantereelta ja saapui Intiaan vasta 1500-luvulla. Ennen kuin löytöretket yhdistivät maailman mantereet, tulisuutta ruokaan saatiin Etelä-Aasiassa käyttämällä erilaisia pippureita. Toisaalta masoor daal -linssit eli nk. egyptiläiset linssit eivät ole erityisen yleisiä nyky-Intian alueella, mutta Pakistanissa niitä käytetään laajalti.

Mikäli valmistat keiton tavallisessa kattilassa, liota linssit etukäteen lyhentääksesi keittoaikaa. Pilkkoessasi vihanneksia ota niiden koossa huomioon, että ne eivät saa muhentua kokonaan keittämisen aikana, ainoastaan pehmetä. Masoor daal kypsyy painekattilassa hyvin nopeasti.

Linssikeitto 3–4 hengelle


- öljyä
- 1 tl juustokuminansiemeniä (jeera)
- 2,5 dl masoor daal -linssejä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 porkkana
- 1 suuri peruna
- 1 tomaatti
- vihreitä papuja tai jotakin muuta vihreää vihannesta väriläiskäksi
- ripaus kurkumaa
- 7 dl vettä

- 3 tl korianterijauhetta
- ¾ tl garam masalaa
- 1/3 tl jauhettua mustapippuria
- suolaa

1. Kaada painekattilan pohjalle hiukan öljyä. Lisää jeera kuumaan öljyyn ja anna risahdella.

2. Lisää vihannekset sekä ripaus kurkumaa ja anna kuullottua hetki.


3. Lisää huolellisesti huuhdeltu masoor daal sekä vesi ja sulje painekattila.

4. Siirrä kattila pois liedeltä yhden vihellyksen jälkeen ja anna sen jäähtyä ennen avaamista.

Painekattilassa kypsennetyt vihannekset ennen veden ja mausteiden lisäämistä.

5. Lisää tarvittava määrä vettä sekä loput mausteet ja suola. Kiehauta ja tarjoile kuumana leivän kanssa.

lauantai 13. lokakuuta 2012

Välipala perunasta ja herneistä - Aloo tikki chaat



Chaat on yleisnimitys välipalaksi tarkoitetuille suolaisille katuruoille. Jokainen Intiassa matkannut tietää, että parhaat makuelämykset saa katukeittiöistä (kunhan varmistaa, että ruoka on valmistuksen yhteydessä kunnolla kuumennettu niin, ettei seuraava elämys ole vatsatauti...).

Oleellista tässä ruoassa on erilaisten makujen ja koostumusten moninaisuus. Aloo tikki chaat koostuu kolmesta osasta: mausteisesta yrttivedestä, joka on samaa kuin kenties kuuluisimpaan chaatiin eli pani puriin käytettävä maustevesi, herne-tomaattiseoksesta ja perunakakkusesta eli aloo tikkistä. Aloo tikkejä voi syödä sellaisenaan, jos perunaseokseen lisää tuoretta korianteria ja mausteita sekä sitkoksen parantamiseksi esimerkiksi mannaryynejä. Tässä reseptissä kakkusten eteen ei tarvitse nähdään juurikaan vaivaa, muussattu peruna täytyy vain paistaa pannulla ruskeaksi voissa. Helppoudesta huolimatta en itse tee aloo tikkejä välipalaksi, vaan teen niitä kerralla paljon ja korvaan niillä lounaan tai illallisen.

Useimmissa tämän chaatin resepteissä käytetään kikherneitä, mutta tavalliset vihreät herneet ovat hiukan helpommin sulavia, ja siksi suosin niitä. Kuivattujen herneiden sijaan käyvät myös purkitetut säilykeherneet.

Kala namak eli nk. musta suola on punertavan väristä, rikki- ja rautapitoista, happaman tuoksuista ja suolaista maustetta, jota käytetään keskeisenä ainesosana mm. chaat masala -maustesekoituksessa. Se on usein jauhettu pulverimaiseksi, ja sitä on saatavilla useimmista Helsingin aasialaisen ruoan kaupoista. Mustaa suolaa ei pidä sekoittaa vaaleanpunaiseen Himalajan vuorisuolaan (ruususuolaan), joka ei ole hapanta, vaan tavallisen suolan makuista ja jota itsekin käytän päivittäisessä ruoanlaitossa valkoisen suolan sijaan. Jos mustaa suolaa ei ole saatavilla tai jos et halua käyttää sitä, voit jättää sen poiskin. Musta suola antaa kuitenkin pieninä annoksina ainutlaatuisen ja miellyttävän maun, ja sen on väitetty edesauttavan ruoansulatusta –  siis hyvin suositeltava lisä herne- ja linssiruokiin.

Vasemmalla hapanta mustaa suolaa jauheena, oikealla myöskin vaaleanpunaista, tavallisen suolan makuista (tai parempaa) ruususuolaa.

Eri chaatien päällä näkee usein rikotulta spagetilta näyttäviä keltaisia, rapeita pieniä tikkuja eli seviä/bhujiaa.  Itse ostin Hakaniemestä Haldiram’s-merkin perunasta tehtyä Aloo Bhujiaa, mutta tavallisesti sev/bhujia on tehty kikhernejauhoista. Intiassa chaateissa käytettävä sev on lisäksi läpimitaltaan ohuempaa kuin mikään Suomesta löytämäni. Sev/bhujia kannattaa säilyttää avaamisen jälkeen ilmatiiviissä pussissa, jotta se ei menetä rapeuttaan. Sitä on mahdollista valmistaa myös itse ja nauttia sellaisenaan pikku välipalana, jollaiseksi nämä valmis-bhujiat on ennen kaikkea tarkoitettu.

Hakaniemestä löytyneet bhujiat. Esteettiseltä kannalta pidin perunaversiosta hiukan enemmän, sillä ne olivat keltaisempia. :D

 

Aloo tikki chaat (2:lle)

 

Perunakakkuset

- 5 keskikokoista jauhoista perunaa
- suolaa
- voita paistamiseen

Maustevesi

- 50 g tuoretta korianteria
- 50 g tuoreita mintunlehtiä
- 1-2 vihreää chiliä
- parin cm:n pala tamarindia
- 1/3 tl mustaa suolaa (kala namak)
- 2 dl vettä

Hernekastike

- öljyä
- 2 isoa tomaattia
- 2-3 tl korianterijauhetta
- 2 tl garam masalaa
- 1,5 dl kuivattuja herneitä liotettuna väh. 6 h ajan ja kypsennettynä TAI purkki säilykeherneitä kevyesti kiehautettuna
- tavallista suolaa maun mukaan

1. Laita kuoritut perunat kiehumaan.

2. Valmista maustevesi tehosekoittimessa. Sopivasti soseutetussa vedessä minttu ja korianteri ovat hajonneet hiutalemaisiksi.



3. Kypsennä tomaatit pannulla läpikotaisin runsaassa öljyssä.



4. Lisää tomaatteihin korianterijauhe, garam masala ja valmiit herneet. Kypsennä 5 minuuttia.

5. Lisää tomaatti-herneseokseen maustevesi ja tarvittava määrä suolaa. Anna kypsyä vielä muutama minuutti ja siirrä sivuun.



6. Muussaa perunat tikkejä varten niin, että niihin jää sinne tänne myös perunan palasia. Liian puuromaista perunapihviä on vaikea saada pysymään kasassa paistettaessa. Sekoita joukkoon hitunen suolaa ja muotoile perunasta noin läpimitaltaan noin 5-6 cm kokoisia ja 1 cm paksuisia pyöreitä pihvejä.

Tässä voi käyttää apuna jotakin pyöreää kippoa: itse taputtelen perunat tiukasti pieneen metalliseen kathoriin (daalille tarkoitettuun kippoon), pyöräytän ne veitsellä irti sivuista ja kopautan leikkuulaudalle, jonka jälkeen viimeistelen kakkusten muodon.



7. Paista perunapihvit voissa molemmilta puolilta. Pihvit saavat ruskistua kunnolla. Käytä pihvien kääntämisessä apuna mahdollisimman ohutta paistinlastaa.



8. Kokoa annos: aseta lautaselle tai kulhoon pohjalle tomaatti-perunaseosta ja asettele sen päälle muutama perunapihvi. Sirottele päälle hienonnettua punasipulia ja bhujiaa. Tarjoile heti.


+ Aloo tikkit sellaisenaan välipalaksi


Perunaa jäi yli, joten tein siitä seuraavana päivänä maustettuja tikkejä. Sekoita perunoihin hiukan suolaa, garam masalaa, chiliä, teelusikallinen mannaryynejä per pihvi ja tuoretta korianteria. Paista kuten kuin yllä.

Sama soosi mannaa lukuunottamatta sopii aloo parathojen (täytettyjen täysjyväleipien) täytteeksi.