tiistai 10. kesäkuuta 2014

Vihreä chutney korianterista ja jogurtista

Korianterichutney ja pikkuisia cheela-lättyjä kikhernejauhoista.

Tämä on yksi suosikkichutneystani: se on ensinnäkin helppo valmistaa, sillä se ei vaadi kypsentämistä tai popu/baghaar/tadkaa eli öljy-mausteseoksella kuorruttamista. Mieheni perheessä tehdään usein tällaista chutneyta, joka sopii tarjottavaksi sekä eteläintialaisten aamupalojen, kuten erilaisten lettusten, että pohjoisintialaisten aamiaisten ja välipalojen, kuten pakora-mykyjen kanssa suolaisen dipin tapaan. Varsin monikäyttöistä siis!

Nimikettä chutney käytetään Intiassa hyvinkin erilaisista ruokalajeista. Suomalaisille intialaisista chutneysta ovat usein tuttuja pohjoisintialaiset makeat chutneyt, kuten mangochutney, ja toisaalta minttu- ja korianteripohjaiset chutneyt, joita usein tarjoillaan täkäläisissä intialaisissa ravintoloissa. Etelässä Andhra Pradeshissa chutneyt ovat enemmänkin suolaisia, tasaisia soseita ja tarkoitettu aamupalojen kaveriksi, ja valmistusprosessin lopuksi päälle heitetään vielä mausteseos, joka on tyypillisesti jotakin sen suuntaista öljyssä paahdettua mustia sinapinsiemeniä, jeeraa, urad daal -linssejä ja currynlehtiä, kenties myös hajupihkaa. Tämä resepti on ehkäpä näiden molempien välimuoto.

Koska chutneyta valmistetaan tyypillisesti pieni määrä, yleensä yksi pikku kipollinen, chutneyt kannattaa jauhaa mahdollisimman pienessä tehosekoittimen kipoissa, jotta sekoitin saa seoksesta hyvin kiinni.Korianteri-jogurttichutney


- 10-15 kokonaista korianterinvartta lehtineen
- 0,75 dl vähärasvaista maustamatonta jogurttia
- 0,5 dl valmista maapähkinäjauhetta tai saman verran pannulla paahdettuja maapähkinöitä
- 2 vihreää chiliä
- 2-3 valkosipulinkynttä
- suolaa
- 2 tl korianterijauhetta (dhannya)
- vettä tarvittaessa muutama ruokalusikallinen chutneyn jauhamiseen

1. Huuhtele korianterinvarret ja chilit, paahda maapähkinät ja kuori valkosipulit.

2. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja jauha tasaiseksi. Lisää vettä lusikallinen kerrallaan tarvittaessa.

3. Tarjoile intialaisten pikkusuolaisten kanssa tai suolaisten aamiaislettujen kera.

1 kommentti: