keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Seesaminsiemenlastut - Til papdi

Rapeita lastuja seesaminsiemenistä ja sokerista.

Kahdeksan vuoden jälkeen oli viimein aika opetella anoppini johdolla mieheni suosikkimakeinen, seesaminsiemenistä tehdyt lastut eli til papdi. Näihin tulee vain kahta ainesosaa, seesaminsiemeniä ja sokeria, ja resepti on samalla täysin vegaaninen. Lastuja tuli valmistettua Tallinnan-risteilyä varten naposteltavaksi laivamatkalla. Iso osa lastuista katosi tosin jo valmistusprosessin aikana parempiin suihin...

Til papdia varten kuuma sokeri-seesaminsiemenmössö kaulitaan ohuiksi levyiksi. Tärkeää papdin valmistamisessa on saada levyistä mahdollisimman ohuita. Lisäksi on syytä kiinnittää huomiota sokerin ja seesaminsiementen suhteeseen. Jos sokeria on liian vähän, se ei riitä liimaamaan seesaminsiemeniä yhteen ja levyt hajoavat kaulittaessa käsiin. Sokeria ei siis kannata säästellä, vaikka mieli tekisi...juuri kun satuinkin mainitsemaan, että olen koittanut välttää hiilihydraattipitoisia ruokia appiukon diabeteksen vuoksi! (Ei hän näitä kyllä syönyt.)

Lastuista sai mukavasti energiaa risteilylle, ja kuten Intiassa sanotaan, syömisestä saa aina mukavaa ajanvietettä (timepass ho jata hai).



Lounaalla kävimme Tallinnassa eräässä tunnetussa intialaisessa ravintolassa, joka viime vierailullamme oli ollut oikein miellyttävä kokemus ja josta olen muiltakin tutuiltani kuullut ainoastaan hyvää. Tällä kertaa valitettavasti jouduimme pettymään: tilaamamme leivät olivat kuivahkoja, sekä navratan korman että malai koftan kastike tuntui olevan samaa rakeista sipulimössöä, jossa ei ollut juurikaan makua ja jopa suomalaiseen makuun chiliä oli annosteltu ruokiin olemattoman vähän, eikä se maistunut edes minun suuhuni laisinkaan - ja itse käytän chiliä todella hillitysti. Viimeisestä kohdasta saamme kyllä syyttää itseämme, olisihan tilauksen yhteydessä voinut ja pitänyt pyytää hiukan tulisempaa ruokaa intialaiseen makuun.

Iloksemme näimme Tallinnassa kuitenkin ensimmäistä kertaa eläessämme mustia joutsenia, joista kuva alla.




Seesaminsiemenmakeiset (3 annosta/levyä)


- 3 dl seesaminsiemeniä
- 2,5 dl sokeria

1. Paahda seesaminsiemeniä pannulla jatkuvasti sekoittaen, kunnes ne ovat saaneet kevyesti väriä. Siirrä sivuun.

2. Mittaa vajaa desi sokeria kuumalle paistinpannulle ja levitä se tasaisesti ympäri pannua. Sokeri alkaa pian sulaa.




4. Kun sokeri on täysin nestemäistä ja hiukan rusehtavaa, lisää joukkoon 1 dl seesaminsiemeniä nopeasti sekoittaen. Pyri sekoittamaan sokeri tasaisesti siementen joukkoon. Seoksesta tulee tahmeaa ja kiinteää.


5. Kaada seos nopeasti leivinpaperille yhteen kekoon. Aseta toinen leivinpaperi seoksen päälle ja tiivistä kasaa tarvittaessa painelemalla sitä varovasti hiukan kokoon (huom. seos on kuumaa!).

6. Kauli seos levyiksi: aloita rauhallisesti pyrkien antamaan levylle ensin tasainen ja yhtenäinen muoto ja kauli lopuksi ripeästi tämä paksumpi levy mahdollisimman ohueksi, ennen kuin seos jäähtyy ja jähmettyy.


Anoppi kaulii tottuneesti papdia ohueksi. Valmistus onnistuu helposti kahden leivinpaperiarkin välissä.

7. Anna levyn jäähtyä hetki, siirrä se sitten sivuun ja toista vaiheet 2-6 seuraavan satsin kohdalla.

8. Noin puolen tunnin päästä seesaminsiemenlevyt ovat täysin jäähtyneet ja ne voi pilkkoa käsin pienemmiksi paloiksi. Säilytä valmis papdi ilmatiiviissä rasiassa.


2 kommenttia:

  1. Nämä on ihania! Ja helppoja tehdä. En tiennytkään, että ovat intialaista alkuperää.
    Olen tehnyt vastaavaa myös manteleista (kanelillakin maustanut) sekä hampunsiemenistä. nameja kaikki!

    VastaaPoista
  2. Vähän epäselvää, että kirjoitatko tätä blogia vielä vai et, mutta ajattelin nyt kumminkin kommentoida, kun olit yhdessä blogissa miettinyt vähäistä lukijamäärää :)

    Pitkät tauot on tietenkin aikamoinen turn-off, mutta sitä voi lieventää vaikka tekemällä lyhyen postauksen, jossa ilmoittaa pitävänsä taukoa siitä ja siitä syystä. Se viestittää, että blogia ei ole unohdettu ja se ei ole kuolemassa, vaan vielä kannattaa odottaa.

    Intialaiseen ruokaan keskittyvään blogiin ei tietenkään kannatakaan odottaa järjettömiä määriä seuraajia, koska se ei osu kuin pienen joukon kiinnostuksenkohteisiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niitä lukijotia voisi tulla vielä enemmänkin :) Omasta mielestäni sopiva postaustahti voisi olla 1-2 kertaa kahdessa viikossa, muuten tulee varmasti hankaluuksia keksiä kirjoitettavaa. Harvat hyvät kirjoitukset on parempi vaihtoehto kuin lukuisat huonot tai keskinkertaiset.

    Potentiaalista lukijakuntaa voisi laajentaa myös laajentamalla aihepiiriä: ehkä muidenkin maiden ruokia kuin Intian? Muitakin keittiö/kotijuttuja kuin vain ruoanlaitto? Pelkät reseptit iskevät lähinnä niihin, jotka ihan oikeasti aikoo kokata jotain, eikä vain hakea inspiraatiota tai oppia uutta Intiasta.

    Blogin ulkonäkökin vaikuttaa vähän keskeneräiseltä. Yksinkertainen saa olla, mutta blogista pitäisi välittyä asiantuntevuus niin blogin aiheeseen kuin itse bloggaukseenkin liittyen. Sun blogista jää ensivilkaisulla aika epävarma ja vanhahtava tunne. Nykyään kuvien pitäisi melkeinpä poikkeuksetta olla tekstin levyisiä, tekstin tulee olla tasattua ja kaikki Bloggerin automaattiset asettelut ja kuvakkeet pitäisi karsia. Se tekee blogista siistin ja mukavamman lukea. Kuvat kannattaa aina muokata sen verran, että ne on hyvin rajattuja, kontrastit ja muut on kunnossa ym. Jos tähän ei löydy osaamista, niin ei se mitään, mutta plussaa se on kumminkin. Ja vaikka oikeastaan pidänkin tosta bannerista, on se ehkä vähän turhan yksinkertainen muuten niin valkoiseen ja omalaatuiseen blogiin. Enemmän väriä tai vaikka jotain Intiaan liittyviä kuvia voisi toimia.

    Viimeisimpänä, sivupalkki on ihan liian täynnä tavaraa ja gadgetit on väärässä järjestyksessä. Blogin esittely (erillisenä tekstigadgettina, ei automaattisena esittelynä), blogiarkisto ja lukijat tulee ihan ylös, jonka jälkeen harkitusti muuta tavaraa. Linkit vastaaviin blogeihin on ihan kivoja, mutta mitä enemmän niitä on, sitä sekavammaksi kokonaisuus tulee. "Suositut reseptit", "Muuta kiinnostavaa" ja "Raaka-aineen mukaan" nyt ainakin on aika turhia.

    No, siinä nyt jotain. Et kyllä kritiikkiä pyytänyt, mutta ainahan se on hyväksi, joten tässä tulee :D Toivottavasti löytyy taas jossain kohtaa aikaa jatkaa blogia :)

    VastaaPoista