sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Perunat jogurttikastikkeessa kahdella tavalla



Syön ilolla mitä vain, jos siinä on perunaa. Tämä pätee myös intialaiseen ruokaan.

Appivanhemmat ovat tulossa käymään Suomessa kesällä, joten ajattelin opetella valmiiksi muutaman heidän makuunsa sopivan reseptin, jotka eivät olisi suoraan anopin keittiöstä taikka muuten heille turhan tuttuja ja joihin ei tulisi vain niitä ihan jokapäiväisiä mausteita. Ryytineidon siemenet (hind. kalonji), sarviapilan lehdet (hind. kasuri methi) ja sarviapilansiemenet (dana methi) ovat viime aikoina muuttuneet silmissäni erityisen kiinnostaviksi nähtyäni muutaman tuttavani käyttävän näitä uskollisesti monissa resepteissään. Esimerkiksi aikaisemmin postaamaani kasvispulliin jogurttikastikkeessa lisään nykyään ryytineidon siemeniä tadkaan, ja jauhettu sarviapilan siemen maustaa hillitysti käytettynä mukavasti monia eteläintialaisia ruokia.

Edellisessä postauksessa on muuten mainittu sananen ryytineidosta nigella sativasta, jota joskus myös mustakuminaksi kutsutaan.

Mieheni sukujuuret ovat alun perin Rajasthanissa Marwarin alueelta, vaikka viimeksi sukua onkin asunut siellä useita sukupolvia sitten. Löysinkin sitten täältä Goodness of Food -blogista sopivasti marwari-perinteeseen sopivan, autenttisen kuuloisen reseptin marwari aloo eli perunat marwarilaisittain. Rajasthanilaisiin resepteihin ylipäätään kuuluu runsas chilin käyttö ja voimakas maustaminen – yhtenä syynä ruoan nopea pilaantuminen kuivassa ja kuumassa osavaltiossa. Mausteet pidentävät ruoan säilyvyyttä ja toisaalta piilottavat ensimmäiset pilaantumisen merkit...

Muokkasin ohjetta hiukan ja muun muassa vähensin mangojauheen määrää alkuperäisreseptiin nähden, sillä pelkäsin sen olevan hiukan liian hapanta ja karvasta jogurtin ja sarviapilan kaverina. Myös vihreät chilit jätin pois oman chilinsietokykyni mukaisesti sekä vaihdoin kokonaiset sarviapilansiemenet jauheeseen. Valmistuksen jälkeen pohdin, että valmis sabzi on makuprofiililtaan hyvin lähellä dahiwale aloota eli perunoita jogurttikastikkeessa sillä vanhalla, anopilta mukautetulla ohjeella, jota olen käyttänyt tähänkin asti. D’oh! :D Syytän tästä inkivääriä, joka tuli pienissäkin määrissä kastikkeesta vahvasti läpi. Seuraavan kerran aionkin jättää inkiväärin kokonaan pois, jos teen kastikkeen tämän pitemmän kaavan mukaan sarviapilaa ja ryytineidon siemeniä lisäten. Kenties inkiväärin poistuessa kuvasta esille pääsisivät näin enemmän myös muut makuvivahteet.

Joka tapauksessa ruoasta tuli mielestäni kauniin näköistä, ja hetken tekeytymisen jälkeen varsinkin kuivatut sarviapilanlehdet maistuivat todella kivasti. Syötiin tätä kahteen kertaan, ensin roti-leipien ja toisella kerralla riisin ja daalin kanssa, ja molemmilla kerroilla se toimi oikein hyvin. Tämä resepti siis pääsee jatkoon. :D

Alta löytyy nyt sekä hiukan fiinimpi marwari aloo että arkeen sopiva dahiwale aloo, joista voi muokata oman versionsa sen mukaan, mitä mausteita kaapista sattuu löytymään.

Vinkkejä ja ajatuksia


- Jos tarjoilet perunoita osana intialaista illallista, jolla on tarjolla jo jotakin keltaista ruokalajia (esimerkiksi keltaista daalia), voit jättää kurkuman pois reseptistä, jolloin kastikkeesta tulee vaaleamman sävyistä ja ruokalajeihin enemmän visuaalista vaihtelua.

- Jos ruokaan halua hitusen proteiinia, ei varmaan olisi pyhäinhäväistys lisätä valmistuksen loppupuolella tähän puoli pussillista pakasteherneitä.

- Vegaanisen version tästä saisi aikaan käyttämällä kastikkeessa esimerkiksi jotakin ruoanvalmistukseen sopivaa soijajogurttia.

-----


Juhlava marwari aloo eli perunat marwarilaiseen tapaan



- 4–5 puolikypsäksi keitettyä perunaa isoina lohkoina



Mausteliemi eli ghol

- 2 tl korianterijauhetta (dhannya)
- ½ tl jauhettuja juustokuminansiemeniä (jeeraa)
- chilijauhetta maun mukaan
- pieni määrä (alle 0,5 dl) vettä

Kastikkeen muut ainekset

- runsaasti öljyä paistamiseen
- 1 tl kokonaisia juustokuminan siemeniä (jeera)
- 1 tl ryytineidon siemeniä (nigella, kalonji)
- 2 kpl punaisia chilejä katkaistuna
- 1 tl tuoretta inkivääriä murskattuna
- pari tuprautusta hajupihkaa (asafoetida, hing)
- ½ tl jauhettua kurkumaa (haldi)
- 1 tl mangojauhetta (amchur)
- 1 rkl kuivattua sarviapilaa (kasuri methi) murskattuna
- 2 dl paksua turkkilaista jogurttia
- vettä
- suolaa


1. Sekoita vesitilkassa mausteliemen ainekset.

Tavallisesti lisään mausteet sellaisenaan öljyyn tai suoraan ruokaan, mutta noudatin tämän reseptin ohjetta mausteiden sekoittamisesta pieneen määrään vettä.

2. Kuumenna öljy pannulla, lisää juustokuminan- ja ryytineidon siemenet. Anna risahdella hetki.

3. Tupruttele pannulle hing ja lisää jauhettu kurkuma sekä punaiset chilit. Paahda hetki.

4. Lisää mausteliemi ja kypsennä hetki, kunnes mausteista alkaa levitä tuoksua.

Mausteliemi lisättynä öljyyn ja kokonaisiin mausteisiin.

5. Lisää keitetyt perunat sekä puolet suolasta. Pyörittele perunat läpikotaisin mausteissa.

Tässä vaiheessa uskalsin jo veikata, että ruoasta tulee hyvää.

6. Sekoita toisaalla jogurttiin mangojauhe, jauhettu sarviapilansiemen ja murskatut sarviapilanlehdet sekä sen verran vettä, että jogurtista tulee tasainen liemi.

7. Lisää jogurttiseos ja loput suolasta perunoiden joukkoon ja jatka kypsentämistä, kunnes perunat ovat läpikotaisin kypsiä ja öljyä helmeilee kastikkeen pinnalla.

Valmiit perunat.


-----

Simppelimpi dahiwale aloo eli perunat jogurttikastikkeessa


- 4–5 puolivalmiiksi keitettyä perunaa isoina lohkoina

- öljyä paistamiseen
- 1 tl juustokuminansiemeniä (jeera)
- 1 tl mustia sinapinsiemenä (rai)
- 1 sipuli suikaloituna
- 1 rkl valkosipuli-inkivääritahnaa (pelkkä inkiväärikin riittää)
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- vettä sopivasti kastikkeen aikaansaamiseksi
- 2 tl korianterijauhetta (dhannya)
- chilijauhetta maun mukaan (tai tuore vihreä chili valmistuksen alkuvaiheessa)
- ½ tl kurkumajauhetta (voi jättää poiskin)
- suolaa


1. Kuumenna öljy pannulla. Lisää juustokuminansiemenet ja mustat sinapinsiemenet ja anna niiden risahdella hetki.

2. Lisää sipulit ja valkosipuli-inkivääritahna. Kypsennä sipulit valmiiksi.

3. Sekoita jogurtista ja vedestä sopivan paksuinen, tasainen liemi.

4. Lisää sipuleiden joukkoon esikeitetyt perunat, jogurttiliemi, jauhetut mausteet sekä suola. Kypsennä, kunnes perunat ovat läpikotaisin kypsiä ja öljyä helmeilee kastikkeen pinnalla.

4 kommenttia:

  1. Jees, kerrankin joku järki-ihminen, joka sanoo syövänsä perunaa ilolla! Voi että minua riipoo, kun perunasta on tehty nykyään niin iso ja paha asia, jota pitää vältellä viimeiseen asti. Itse rakastan perunaa, ja syön sitä ihan kaikessa muodossa. Ja silti olen vielä hengissä enkä edes mikään lihava. :-D

    Herkullisen kuuloiset ja näköiset perunaohjeet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu :) Peruna on monikäyttöistä, täyttävää ja ah, niin hyvää. Ja ihan normien mukaisissa mitoissa minäkin olen toistaiseksi pysynyt, ellei sitten tämä ohje aiheutakin äkillistä ja huomattavaa leviämistä! :D

      Epäilen sitä paitsi vahvasti, ettei kukaan ole koskaan perunaan kuollut, vaan jonkin muun puutteeseen tai liialliseen käyttöön.

      Poista
  2. Tämä jakaa mielipiteet...on mieheni lempiruokaa mutta itse en tykkää ollenkaan! Meillä siis syödän tätä silloin tällöin mutta maustetaan hyvin tyypillisesti tyyliin jeera -hing - haldi- mirchi-dhanya - amchoor, perunat survotaan pieniksi ja kastike on hyvin vetinen teidän versioon verrattuna. Meillä kutsutaan nimellä dahi aloo.

    Peruna on kyllä kiva ja monipuolinen raaka-aine!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuristiriitoja voi perheessä esiintyä: mieheni ja hänen kolme sisarustaan jakautuivat kuulemma aina lapsina tasan kahteen leiriin, kun äiti kysyi, tehdäänkö tänään perunoita jogurttikastikkeella vaiko toisin tavoin maustettuna. :D

      Peruna lienee yksi suosikkivihanneksistani.

      Poista