torstai 6. maaliskuuta 2014

Juustopyörykät kermakastikkeessa - Malai kofta

Malai koftassa on puhtaita pohjoisintialaisia makuja: sipulia, inkivääri-valkosipulitahnaa, tomaattia ja garam masalaa.

Eteläintialaisten fiilisten jälkeen jatketaan osastolla ”pohjoisintialaisia ravintolaklassikkoja, joista kaikki pitävät”, toisin sanoen luvassa on intialaisittain melko harvinaista kermalla läträystä. Maria’s Menu -blogin malai kofta, kirjaimellisesti kermapullat, on ehdottomasti suoraviivaisin löytämäni ohje tälle ruokalajille, ja alla tein vain pieniä muutoksia valmistusprosessiin.

Käytin ruokaan pakastamani paneerin, joka jäi yli hiljattain valmistamastani palak paneerista. En itse tiedä, miten paneerin korvikkeeksi suositeltu kotijuusto käyttäytyisi uppopaistettuna: muutaman kerran olen aikoinaan vääränlaista juustoa käyttämällä nimittäin saanut pallurat hajoamaan uppopaistamisvaiheessa ihan kokonaan. Siispä: jos olet kärsinyt lässähtäneistä juustopullista, pitäydy mieluummin varmimmassa vaihtoehdossa eli itse tehdyssä tai kaupasta ostetussa aidossa paneerissa, joka ei sula edes uppopaistettaessa.

Jos paneeria ei ole saatavilla tai kokkia laiskottaa (tai jos juustopallot kuitenkin odottamatta hajoavat käsiin), tässä on silti oikein maistuva kastike: heitä silloin sekaan vaikkapa paistettuja sekavihanneksia tai keitettyä perunaa.


Malai kofta (neljälle illallisen yhtenä ruokalajina)



Juusto-perunapullat (koftat)


- 200 g paneer-juustoa
- 1 iso peruna

- 1,5 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 tl garam masalaa
- suolaa
(- tarvittaessa: muutama ruokalusikallinen vettä)

- öljyä uppopaistamiseen

Kastike

- 7 rkl öljyä
- 2 sipulia

- 1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa
- 2-3 tomaattia
- 1 tl kurkumajauhetta

- 1 rkl korianterijauhetta
- chilijauhetta maun mukaan
- 1 tl garam masalaa
- 2 dl ruokakermaa (15 % rasvaa)


Koftien valmistus

1. Valmista kofta-taikina: Keitä peruna pehmeäksi ja mussaa haarukalla. Murenna paneer, mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Laita öljy kuumenemaan uppopaistamista varten.



2. Muotoile kofta-taikinasta läpimitaltaan muutaman senttimetrin paksuisia palleroita. Taikinan on tarkoitus olla mureaa ja pehmeää, mutta jos se tuntuu aivan liian kuivalta, lisää varovasti sekaan muutama ruokalusikallinen vettä.

3. Paista koftat öljyssä kullanruskeiksi ja laita valmiit pallerot valumaan lautaselle talouspaperin päälle.


Kastikkeen valmistus

4. Suikaloi sipuli ja keitä se kypsäksi kattilassa. Valuta vesi pois ja hienonna sipuli tehosekoittimessa tasaiseksi.

5. Kuumenna öljy isohkossa kasarissa ja lisää sipulitahna. Kypsennä muutama minuutti ja lisää joukkoon inkivääri-valkosipulitahna. Kypsennä kannen alla keskilämmöllä, kunnes öljy erottuu seoksesta (noin 10 minuuttia).
Jos haluat "ravintolatyylisen" annoksen, jossa öljy on selkeästi näkyvissä kastikkeen joukossa, lisää öljyä alussa vielä enemmän.

6. Soseuta tomaatit tasaiseksi seokseksi ja lisää kasariin kurkumajauheen, korianterijauheen ja chilijauheen kanssa. Kypsennä kannen alla, kunnes öljy erottu seoksesta (noin 5 minuuttia).



7. Lisää garam masala, kerma ja suola. Kypsennä vielä noin 5 minuuttia.



8. Tarjoilua varten: aseta koftat laakeaan astiaan ja kaada kuuma kastike niiden päälle. Koristele tuoreella korianterilla.


Malai kofta on yleinen annos intialaisissa ravintoloissa, mutta Intiassa se ei ole arkiruokaa, vaan tuttu lähinnä juhlabuffeteista ja erikoistilaisuuksista.

8 kommenttia:

  1. Haluaisin hihkaista että ihania, koska yleensä noita varauksetta niin rakastan, mutta todelliset mielipiteeni aaltoilevat sen asian suhteen nyt kovin... Ha haa, nyt kun eka kolmannes on takana eli en enää viitsi pitää tilaani salassa, niin voin rehellisesti kertoa että viime viikkoina blogisi kuvien katselu on ollut välillä sietämättömän vaikeaa kun on hetkiä joina ruoan kuvatkin käynnistävät kuvotuksen ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sentään! :D Mutta hienoa, että ensimmäiset kuukaudet ovat nyt takana! Onko mikään pysynyt alhaalla? Voin kuvitella, että kun intialaisessa keittiössä mausteitakin on niin runsaasti ja montaa sorttia ja niin kovin "tuoksuviakin", että ihan varmasti jokin aina aiheuttaa yökötysrefleksin...puhumattakaan siitä, että tällaiset uppopaistetut jutut ovat muutenkin aika raskaita syödä.

      Poista
    2. Kieltämättä juuri mausteiset, rasvaiset intialaiset ruoat johtavat kaikkein varmimmin laatan lentämiseen! ;-) No, kohtahan tämän pitäisi loppua kun yökötyshormonituotantoni kai pitäisi olla korkeimmillaan juuri ekan kolmanneksen päättyessä ja laskea sitten nopeasti? Sitten varmaan syönkin kuin norsu ja näytänkin pian siltä...

      Poista
    3. Mieheni veljen vaimo muuten väittää, että juuri synnyttäneen naisen pitäisi syödä kaikki ruokansa tehtynä gheellä, koska vauva ei tykkää muista mauista äidinmaidossa ja rupeaa muuten oksentelemaan. Siinäkin voisi kyllä tuore äiti hieman pullistua... :O

      Poista
    4. Tuota teoriaa pitääkin sitten testata! :-D Vauvathan pulauttelevat aina, mutta kokeillaan, tapahtuuko ihme ja jättääkö meidän vauva pulautukset pulauttamatta jos minä olen gee-ruokavaliolla... ;-)

      Poista
    5. Minä haluan raportin tämän kokeilun tuloksista! ;D

      Poista
  2. Onpas hyvännäköisiä pallukoita. Ja kastikekin kuulostaa oikein hyvältä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lopputulos on oikein maukas, mutta sipulin keittämisestä tuleva haju ei ole kyllä kovin hyvä. :)

      Poista