Andhra Pradesh keittiössäsi. |
Opiskellessani Hyderabadissa asuin P:n isosiskon perheen luona. Sisko (jota kutsuin hindin sukulaisuustermillä Didi, isosisko) on naimisissa telugumiehen kanssa ja laittaa siis pääasiassa miehensä maun mukaista eteläintialaista ruokaa.
Ihmettelin sitä, kuinka nopeasti sisko sai
kasattua aivan valtavankokoisen ja monipuolisen illallisen: joitakin lounaalta
jääneitä ruokalajeja, tuoretta riisiä ja yhdestä kahteen aivan uutta
ruokalajia, jolloin thali-lautasella oli loppujen lopuksi viidestä kuuteen
erilaista kekoa sabzeja ja lisäkkeitä. Usein pöydässä oli tomaatti-rasamia,
josta hiukan yllättäen tuli suosikkini riisiin ja jogurttiin yhdistettynä –
tavallisesti kun en välitä kovin nestemäisistä ruoista. Kaiken lisäksi Didi
valmisti illallisen aivan käsittämättömän nopeasti: muutama minuutti
keittiössä, ruoat tulelle, väliaikana muita askareita ja lopuksi vain
viimeistelemään kypsyneet ruoat. Jos minulla jonakin päivänä on puolet Didin
tehokkuudesta, voin väittää onnistuneeni intialaisen ruoan laittajana.
Tämän kotoisan ja konstailemattoman
rasam-reseptin helppous on todellakin hiottu huippuunsa, mutta makujen tasapainon kanssa on oltava huolellinen: jos tamarindia on turhan paljon, rasamista tulee liian hapanta
syötäväksi. Kerran valmistaessani tätä ruokalajia veljeni
totesi hyvin kuvaavasti minun laittavan ”keitettyjä tomaatteja”. Ilman riisiä
tämä rasam toimisi hyvin myös laihdutusruokana, sillä se sisältää todellakin
lähinnä vettä, tomaattia ja mausteita. Rasam kannattaakin aterialla yhdistää
johonkin proteiinipitoiseen ruokalajiin, kuten daaliin, herneisiin tai
papuihin, tai sen joukkoon voi lisätä pari lusikallista keitettyjä ja
survottuja toor daal -linssejä. Jos rasamista haluaa astetta tummemman
sävyistä, tomaatit voi soseuttaa sen sijaan, että ne keittäisi kokonaisina.
Hyvin kypsyneiden ja makeiden tomaattien
lisäksi hyvän rasamin salaisuus on laadukas maustesekoitus, joista parhaaksi
väitän MTR:n Rasam Powderia. Sitä on saatavilla myös Suomesta.
Helppo rasam
- 5 dl vettä
- 2 maapähkinän kokoista palaa tamarindia
- ½ tl punaista chilijauhetta
- 2 pientä maukasta tomaattia, leikattu
neljään osaan
- 10 currynlehteä
- noin 15 oksaa tuoretta korianteria (vain
lehdet)
- suolaa
- 1 tl rasam-jauhetta
Baghaar (öljykuorrutus päälle):
- 1 rkl öljyä
- raijeera
- hajupihkaa (asafoetida/hing)
1. Lisää vesi, tamarindi, tomaattilohkot,
osa tuoresta korianterista, currynlehdet, chilijauhe ja suola kattilaan.
Kuumenna kiehuvaksi.
2. Anna kiehua keskilämmöllä 15–20
minuuttia kannen alla, kunnes tomaatit ovat pehmenneet.
3. Lisää rasam-jauhe ja loput
korianterista.4. Paista nopeasti öljyssä raijeera ja hing. Kaada rasamin joukkoon.
5. Tarjoile osana eteläintialaista
illallista riisin ja maustamattoman jogurtin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti