sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Keitto roti-leivistä


Roti-keitto on täyttävää ja toimii hyvin kylmänä talvi-iltana tai arkilounaana.

Kuten daal vadojen yhteydessä totesin, linssikastikkeen jämiä on varsin helppo käyttää uudelleen eri tavoin. Mutta mitä tehdä illalliselta yli jääneille roteille tai chapateille, jotka uudelleenlämmitettyinä seuraavana päivänä maistuvat jo pahvilta? Tässä ehdotus: pilko leivät täyttävään keittoon.

P:n äiti on taloudesta tarkkana intialaisrouvana oppinut käyttämään ruokaa tehokkaasti uudelleen, ja tämä keitto on hänen reseptinsä. Resepti on varsin helppo, sillä se muistuttaa peruselementeiltään daalia maapähkinäjauhetta lukuunottamatta. P pitää kovasti tästä kotoisan makuisesta, vaatimattomasta keitosta. Parhaimman tuloksen saa - kuten aina - käyttämällä tuoreita currynlehtiä kuivattujen sijaan.


Kevyt suuruste ruokaan tulee maapähkinäjauheesta ja leivistä keitettäessä irtoavasta tärkkelyksestä.

Roti-keitto kahdelle


- öljyä paistamiseen
- raijeera (juustokuminansiemeniä ja mustia sinapinsiemeniä)
- 6-7 tuoretta currynlehteä
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- ½ sipuli ohueksi suikaloituna
- 1 vihreä chili pilkottuna
- ripaus asafoetidaa (hing)
- ripaus kurkumajauhetta
- 2 tl korianterijauhetta
- 2-3 rkl maapähkinäjauhetta
- 0,5 l vettä
- suolaa
- pari nahistunutta rotia (1 kpl/syöjä) leikattuina timantinmuotoisiksi paloiksi
- tuoretta korianteria

Pilkottu roti/chapati.

1. Paista öljyssä raijeera. Lisää currynlehdet, valkosipuli ja chili, paista muutama hetki ja lisää sipuli.


2. Kun sipuli on kuullottunut läpikotaisin, lisää mausteet.

3. Paista hetki ja lisää maapähkinäjauhe, vesi, suolaa ja lopuksi leivät.


4. Anna kiehua, kunnes rotit ovat sopivan pehmeitä.


5. Lisää joukkoon tuore korianteri ja tarjoile.


P.S. Seuraavaksi haluaisin kokeilla, onnistuuko Garam Masala -blogin chilli parotta myös eilisillä roteilla.

3 kommenttia:

  1. Intiassa asuessamme maid teki chapatin jämistä ruokaa, johon tuli öljyä, tomaattia, sipulia, ginger-garlicpastea, turmericiä, korianteria, vihreää chiliä, kananmunaa ja sitten kuivia chapatteja. En ole varma, onko listassa kaikki aineet, mutta ainakin sinnepäin. Tiedätkö yhtään moiselle ruoalle nimeä? Hyvää se on ainakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kuulostaa hyvin samantyyppiseltä kuin Garam Masala -blogin Annan Egg Kothu Parotta: http://annagaram.blogspot.fi/2012/05/egg-kothu-parotta.html

      Kokeilinkin suunnitelmien mukaan pari päivää sitten tuota samaisen bloginpitäjän chilli parotta -ohjetta päivän vanhoista roteista, ja hyvää tuli! Suosittelen :)

      Miehen perheessä ei ole käytetty kananmunaa ruoanlaitossa, joskin ulkona syödyt kananmunaa sisältävät leivonnaiset maistuvat kyllä suurimmalle osalle - ota siitä sitten selvää! :D Isosiskon perheessä tosin mies syö kananmunaa ihan munakkaan tapaan ja antaa sitä lapsillekin, tarkka vaimo taas ei koske edes niihin kananmunalla tehtyihin kakkuihin.

      Poista
    2. Kiitos, oli aika samantapainen resepti. Täytyypä kokeilla kumpaakin reseptiä, kun seuraavan kerran vääntää chapatteja :) Annan blogiakin pitäisi tutkia tämän sinun blogin ohella, että saisi vähän kokkailla pahimpaan Intian ikävään...

      Poista