Tummilla kikherneillä on hyvä ravintoarvo, ks. esim. http://www.livestrong.com/article/448441-kala-chana-nutritional-facts/ . |
Salaatit eivät ole Intiassa erityisen yleisiä, mutta
mustista kikherneistä tehty salaatti on sekä suosittu että terveellinen
välipala tai lisäke. Koska tummia kikherneitä ei ole kuorittu, niissä on
jäljellä enemmän kuitua ja ravintoaineita kuin vaaleissa kikherneissä. Kala
chana on myös kooltaan pienempää kuin keltaiset serkkunsa, mutta liotettuna se
paisuu noin 2,5-kertaiseksi. Kala chanaa voi ostaa kuivattuna intialaisia
ruoka-aineita myyvistä etnisistä ruokakaupoista varsin edullisesti: 2 kilon
paketti maksoi viimeksi ostettaessa 4,50 euroa.
Tavallisesti teen salaattia silloin, jos päivän
proteiiniannos tuntuu muuten jäävän vajaaksi, esimerkiksi silloin, kun rotin
kanssa on tarjolla hiilihydraattipainotteista sabzia. Salaatti säilyy kyllä jääkaapissa
yön yli, mutta suola saa vihannekset vetistymään, joten se on
parempi syödä heti.
Chaat masala on mm. mangojauhetta, jauhettua juustokuminaa
ja mustaa suolaa sisältävä yleinen maustesekoitus, jota käytetään Intiassa
suolaisten välipalojen ja hedelmien maustamiseen.
Kikhernesalaatti (kahdelle välipalaksi)
- 1 dl kuivattuja mustia kikherneitä (kala chana) – liotettuna
ja keitettynä
- 1 rkl öljyä
- ½ tl mustia sinapinsiemeniä ja juustokuminansiemeniä
(raijeera)
- 5-10 kpl currynlehtiä (kariyapak) – voi jättää poiskin
- ¼ tl jauhettua kurkumaa
- 1 pieni punasipuli silputtuna
- 1 tomaatti silputtuna
- noin 5 cm pala kurkkua silputtuna
- tuoretta korianteria silputtuna
- ½ tl chaat masala -maustesekoitusta
- ripaus chilijauhetta
- suolaa
- sitruunamehua
1. Liota 1 dl tummia kikherneitä yön yli. Huuhtele ja keitä kypsäksi
(noin 30 minuuttia tai niin kauan, kunnes kikherneet ovat pehmeitä).
3. Kuumenna öljy ja lisää raijeera, currynlehdet ja kurkumajauhe.
4. Kun raijeera on poksahdellut hetken, lisää kikherneet ja
hiukan suolaa.
5. Paista muutama minuutti, jotta kurkumajauhe ehtii kypsyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti