maanantai 31. maaliskuuta 2014

Hyvää (hindulaista) uutta vuotta!

Happy Ugadi!

Suuressa osassa varsinkin eteläistä Intiaa juhlittiin tänään uutta vuotta eli ugadia ja chaitra navratrin eli yhdeksän yön mittaisen festivaalin alkua. Anoppini toivoi kovasti, että laittaisimme jotakin makeaa tänään tarjolle puja-alttarille navratrin alkamisen ja ugadin kunniaksi. Mieheni ei ole uskonnollinen ja itsehän en ole hindu laisinkaan, mutta minulla ei ole mitään sitä vastaan, että arkeen tuodaan hiukan kotimaan perinteitä (joista miehelleni ei kyllä tulisi mieleenkään pitää kiinni...).

Kälyni opetti minulle Hyderabadissa ollessani tämän reseptin, joka on erityisesti tarkoitettu uhrattavaksi jumalille festivaalien aikaan. Panchamrutham (myös panchamrita) tarkoittaa viittä nektaria, joista tämä makea liemi koostuu. Sanskritin lukusana pañca tarkoittaa viittä, josta on johdettu myös hindin pānch. Hindinopettajani muisti aina mainita, että myös punssi – englanniksi punch – on lähtöisin tuosta samasta juuresta!

Kälyni reseptissä ei ollut viiden raaka-aineen lisäksi mitään muuta, mutta pikainen googlailu tuotti taas idean lisätä panchamruthamiin Etelä-Intiassa niin kovin suosittua banaania. Gheen määrää taas vähensin huomattavasti – vain muutama tippa riittää mielestäni hyvin saamaan tähän rasvaisen maun.


Panchamrutham (pikku tilkkanen pujaa varten)



- 3 rkl maitoa
- 3 rkl maustamatonta vähärasvaista jogurttia
- ½ tl hunajaa
- muutama tippa gheetä
- ½ tl sokeria
- muutama siivu banaania (voi jättää poiskin)


1. Lämmitä maitoa hiukan ja sekoita hunaja joukkoon.

2. Lisää muut aineet.

3. Käytä
pujassa. Ennen tarjoilua panchamruthamin voi viilentää jääkaapissa.


P.S. Koska ugadi ehti mennä jo, voi nektaria valmistaa vaikkapa navratrin päättymisen kunniaksi, joka tänä vuonna ajoittuu huhtikuun 8.:lle päivälle.

Kuten aina, jumalille tarjottavaa ruokaa eli prasadia ei saa maistaa sen valmistuksen aikana ja jumalien on annettava syödä sitä ensin rauhassa. Tämän jälkeen prasadin voi jakaa ihmisille, ja hindut käyvät usein tarjoamassa prasadia myös ystäville, sukulaisille ja naapureille. Prasadista ei saa kieltäytyä ja se on syötävä viimeistä tippaa myöten loppuun (jos tämä ei ole mahdollista, prasadin voi kaataa intialaisen pyhän basilikan eli tulsi-kasvin juureen). Prasad ei koskaan saa sisältää lihaa, sipulia eikä valkosipulia.

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Kevätsipulia maapähkinäkastikkeessa – Spring onion curry

Intialaista ruokaa kevätsipulinipusta. (Saisikohan kameroihin tai kuvankäsittelyohjelmiin jonkin filtterin, jolla intialaisesta ruoasta tulisi esteettisen näköistä?)

Kuten olen joskus aiemminkin maininnut, mieheni perheessä monet arkiruoat sisältävät maharashtralaiseen tapaan jauhettua maapähkinää. Esimerkiksi masala baigan (munakoisosta) ja patta gobi ki sabzi (kaalista) tehdään maapähkinäkastikkeeseen, minkä vuoksi maapähkinäjauhetta on meilläkin jatkuvasti valmiina purkillinen. Maapähkinäallergikkoa en ikikuuna uskaltaisikaan kutsua meille syömään.

Tämä kevätsipulikastike maapähkinällä on todella helppo ja nopea resepti, vähän vaan pyöräyttelee sipulia pannulla ja jättää kastikkeen hautumaan. Samanlaisen kastikkeen voi valmistaa myös ohuiksi pyöreiksi viipaleiksi leikatusta parwal-vihanneksesta (pointed gourd, suomenkielinen nimi hakusessa!), kun ruoanlaiton alkupuolella lisää joukkoon myös murskattua valkosipulia. Välillä maapähkinäruokiin lisätään enemmänkin mausteita, mutta tässä on aivan perussatsi: kurkumaa, jauhettua korianteria ja chiliä.


Hindiksi tämä voisi olla hare pyaz ki sabzi eli curry vihreästä sipulista, mutta koska kukaan ei oikeasti kutsu tätä muulla kuin englanninkielisellä nimellä, otsikko jääköön englanninkieliseksi.

Kevätsipulia maapähkinäkastikkeessa (lisukkeeksi 2-3:lle)


- öljyä paistamiseen (n. 3-4 rkl)

- 1 tl mustia sinapinsiemeniä
- 1 tl juustokuminansiemeniä
- 1 nippu kevätsipulia
- 3 rkl maapähkinäjauhetta
- jauhettuja mausteita:
  • - 1/3 tl jauhettua kurkumaa
  • - 2 tl korianterijauhetta
  • - chilijauhetta maun mukaan

- 1,5 dl vettä
- suolaa


1. Pese kevätsipulit, poista juuret ja silppua sipulin koko varret 0,5-1 cm mittaisiksi renkaiksi.


2. Kuumenna öljy, lisää juustokuminan- ja sinapinsiemenet ja anna risahdella hetki.


3. Lisää kevätsipuli. Kypsennä pehmeäksi ja lisää jauhetut mausteet sekä suola.



4. Lisää maapähkinäjauhe ja vesi. Kypsytä keskilämmöllä kannen alla 5-10 minuuttia, kunnes öljy erottuu seoksesta.



5. Tarjoile intialaisten leipien kanssa.

Kevätsipulia taustallaan paprikaa ja herkkusientä jogurttikastikkeessa sekä roti-leipäsiä.

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Herneitä sarviapilalla maitokastikkeessa - Methi malai matar

Methi malai matar eli herneitä sarviapilalla maustetussa kastikkeessa maistuu hyvältä chapati- tai naan-leivän kanssa.
Suomalaisen keittiön kannalta tässä pohjoisintialaisessa reseptissä on muutamaa vähemmän tunnettua raaka-ainetta, kuivattuja sarviapilanlehtiä ja sokeroimatonta maitotiivistettä. Resepti on yhdistelmä useamman blogin ohjeista, erityisesti inspiroiduin Seven Spice -blogin reseptistä.

- Kuivatut sarviapilanlehdet antavat pieninä määrinä todella mukavan maun pohjoisintialaisin sabzeihin ja daaleihin (ks. esim. sarviapilalla maustettujen mung daal -linssien ohje). Sarviapila sopii erityisen hyvin tomaatti-, jogurtti- ja maito/kermapohjaisiin sabzeihin. Jos sarviapilaa tulee laittaneeksi liikaa, mausta tulee karvas.

(Ohje toimisi parhaiten tuoreilla sarviapilanlehdillä, mutta kuivat käyvät näin, kun tuoreita on harvoin saatavilla.)



Maitotiivisteen ja ruokakerman ravintosisällöt vertailussa.

- Sokeroimaton maitotiiviste (evaporated milk) on tiivistettyä maitoa, josta suurin osa vedestä on haihdutettu pois. Sitä voisi valmistaa kotonakin keittämällä maitoa pitkään hiljaisella lämmöllä noin 1/3:aan alkuperäisestä tilavuudesta.

Olen nähnyt monia methi malai matarin reseptejä, joissa käytetään sokeroimattoman maitotiivisteen sijaan ruokakermaa. Evaporated milk maistuu kuitenkin ihan omanlaiseltaan. Ravintosisällön kannalta tiivistetyssä tölkkimaidossa on vähemmän rasvaa ja enemmän proteiinia kuin ruokakermassa, mutta toisaalta enemmän maidon omaa sokeria. Kukin voi punnita edut ja haitat omalla kohdallaan.

Sokeroimatonta maitotiivistettä ei pidä sekoittaa makeutettuun maitotiivisteeseen eli kondensoituun maitoon (sweetened condensed milk), joka on paksua, äkkimakeaa ja tahmeaa ja soveltuu yksinomaan jälkiruokiin. Sekä makeuttamatonta että makeutettua maitotiivistettä on saatavilla kaikista Hakaniemen etnisistä liikkeistä eri merkkisinä.



Methi malai matar (neljälle illallisen yhtenä ruokalajina)



Sipuli-maustetahna

- 1 sipuli
- 1 tl tuoretta inkivääriä

- 2 valkosipulinkynttä
- 1 vihreä chili
- n. 12 kpl cashew-pähkinöitä

(- vettä soseuttamiseen)

Muut ainekset

- öljyä paistamiseen
- 1 tl juustokuminansiemeniä
- 4 cm pätkä kanelia tai kassiaa
- 3 kokonaista neilikkaa
- 1,5 rkl kuivattua sarviapilaa (kasuri methi)
- 2 dl makeuttamatonta maitotiivistettä (evaporated milk) tai ruokakermaa
- 2 tl korianterijauhetta

- chilijauhetta maun mukaan
- 200 g pakasteherneitä

- suolaa maun mukaan

(- päälle: tuoretta korianteria)


1. Keitä herneitä muutama minuutti ja aseta sivuun.

2. Soseuta sipuli-maustetahnan ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää vettä tarvittaessa soseuttamisen helpottamiseksi.




3. Paahda pannulla öljyssä kokonaiset mausteet, kunnes niistä alkaa irrota tuoksua.


4. Lisää öljyyn maustetahna. Kypsennä keskilämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes öljyä nousee seoksen pinnalle. Lisää välillä vettä tarvittaessa.




5. Murenna kuivatut sarviapilanlehdet hienommiksi. Lisää seokseen, tämän jälkeen lisää vielä maitotiiviste/kerma, korianterijauhe, chilijauhe, herneet ja suola.




6. Kypsennä noin 5 minuuttia hiljalleen usein sekoittaen, jotta maitotiiviste ei juoksetu.




7. Tarkista maku ja ripottele päälle tuoretta korianteria ennen tarjoilua.


tiistai 18. maaliskuuta 2014

Linssejä ja kookosta - Bengali cholar daal

Chana daal -linssejä lämpimillä mausteilla ja kookoksella.

Nyt tiedän, mitä meillä tästä lähtien tarjoillaan intialaisten juhlien aikaan: näitä bengalilaisia linssejä, joissa ei sattvik-filosofian mukaisesti ole sipulia eikä valkosipulia. Maistoin tällaista daalia ensi kerran vieraillessani Helsingin Krishna-temppelissä, ja kotiin päästyäni piti heti kaivaa esiin samantyyppinen ohje. Reseptin lähteenä käytin E-Curry - ja Veg Recipes of India -sivustoja. Yhdistelin ohjeita hiukan sekä sovelsin omiin käsiini sopivaksi. 

Kyseessä on ensimmäinen bengalilainen resepti, johon olen tykästynyt sen verran, että se saa jäädä vakituisesti keittiöön. Kookos ja lämpimät mausteet tuovatkin tosi kivasti vaihtelua normi-daaliin. Oikeastaan tässä on melkein biryanin kokonaiset mausteet sekä juhlavat lisäkkeet (pähkinät ja rusinat) sovellettuna daaliin! (Tällä tavoin ajateltuna resepti on myös helppo muistaa ulkoa, jos reseptikirjaa ei jonakin päivänä ole löydyksissä.)

Käytin reseptiin lastuiksi silputtua kokonaista kookosta, mutta tarvittaessa kookoshiutaleetkin ajaisivat varmaankin lähes saman asian. Kookoslastuista tulee tosin kiinnostavampi koostumus.

Kannattaa kokeilla tätä uppopaistettujen poori/puri-leipästen kanssa, chana daal toimii niiden kaverina tosi kivasti!

Käyttämällä gheen sijaan öljyä saat reseptistä vegaanisen.



Juhlavat chana daal -linssit kookoksella (neljälle)


Paahdettavaksi pannulla

- 5-7 kpl cashew-pähkinöitä
- 1 rkl rusinoita
- 3-4 rkl kookoslastuja

Linssit
- 3 dl chana daal -linssejä
- 1/2 tl kurkumajauhetta
- 1 tl sokeria
- suolaa maun mukaan

- vettä keittämiseen

Mausteseos (tadka)
- gheetä (öljyä vegaaniseen versioon) paistamiseen

- kokonaisia kuivattuja mausteita:
  • 1 tl juustokuminansiemeniä (jeera)
  • 2 kpl kokonaista kaardemumman kotaa
  • 2 kpl kokonaista neilikkaa
  • 4 cm pätkä kanelia tai kassian kuorta
  • 1 intialainen laakerinlehti (tejpatta)
  • 2 kpl kuivattuja punaisia chilejä
- hajupihkaa (asafoetida/hing) (voi jättää poiskin)
- 1 tl tuoretta inkivääriä murskattuna
- chilijauhetta maun mukaan

1. Huuhtele linssit ja liota niitä ainakin tunnin ajan. Keitä kurkuman kanssa kypsäksi painekattilassa tai tavallisessa kattilassa (varaudu tällöin pitkään keittoaikaan ja lisää vettä välillä). Linssit ovat valmiita, kun ne ovat vielä jotenkuten säilyttäneet muotonsa mutta ovat niin pehmeitä, että murenevat helposti, kun niitä painaa sormin.


Linssien ei tarvitse olla ihan näinkään kypsiä.
2. Sekoita linssien joukkoon suola ja sokeri ja lisää vettä tarvittaessa.

3. Paista isossa kasarissa vuorotellen pienessä määrässä öljyä tai gheetä cashew-pähkinät, rusinat ja puolet kookoslastuista ja aseta sivuun odottamaan.




4. Lisää hiukan öljyä/gheetä ja laita paistumaan ensin juustokumina, sitten muut kokonaiset mausteet sekä muutama tuprahdus hajupihkaa. Paahda mausteita muutama minuutti, kunnes mausteista alkaa irrota miellyttävä tuoksu, ja lisää jäljellä oleva kookos, murskattu inkivääri sekä chilijauhe.

Mausteet ennen chilin ja inkiväärin lisäystä.

5. Sekoita joukkoon linssit ja tarvittaessa hiukan vettä. Kiehauta.


6. Tarkista maku ja kaada tarjoiluastiaan. Ripottele lopuksi päälle cashew-pähkinät, rusinat ja loput kookoshiutaleista.


sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Tuliaisia Pakistanista

Pakistanin ja Pohjois-Intian, varsinkin Punjabin alueen ruokakulttuurit ovat historiallisista syistä hyvin samankaltaisia.

P:n pakistanilainen tuttava toi eilen reissultaan kotimaahan tuliaisina suosikkejani, kaardemummalla maustettuja maitomakeisia eli Intiastakin tuttua barfia, jota voisi kai kuvailla kuivaksi mutta pehmeäksi toffeeksi. Tästä ei karkki parane!

Lisäksi sain varsinkin Punjabin seudulla jälkiruokiin ja makeisiin käytettävää kiinteään muotoon tiivistettyä makeaa, rasvaista maitoa eli khovaa (khoya, khoa), jonka pilkoin ja laitoin pakkaseen odottamaan inspiraatiota. Olen muutamaan kertaan maistanut tuttavamme tekemää riisivanukasta eli kheeriä, johon on lisätty tätä ihmeainetta, ja tuo vanukas maistuu sekin kuin juoksevalta karamellilta.

Pala kiinteää, kaardemummalla maustettua khovaa.

Näkyvissä on muutama lisäkilo, ennen kuin saadaan nämä herkut tuhottua. Iik. Eiköhän khovasta jotakin kokkaillakin lähitulevaisuudessa.

keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Maustetut kikherneet - Chole fry

Kikherneitä kiireisille.

Päätin eräänä päivänä, että haluan kikherneitä, mutta ei hotsittanut laittaa cholea eli kikherneitä tomaattikastikkeessa, kun sitä varten pitäisi pilkkoa ja soseuttaa kaikenlaista. Idea: miksei kikherneistäkin voisi tehdä fryn eli kuivan kasvissabzin? Käyttäisi vain samoja mausteita kuin kastikeversioonkin, joskin hiukan hillitymmin. Toimii, ja teen tätä uudestaankin.

Resepti näyttää pitkältä, mutta on superhelppo, sillä suurin osa raaka-aineista on jauhettuja mausteita. Nopeiden reseptien kohdalla minulla on tapana kypsentää kurkumajauhetta vähän pitempään kuin muita mausteita, sillä kurkuma on vaarassa jäädä raa'aksi ja tosi tympeän makuiseksi, jos se ei saa paistua kunnolla.

Chana masalaa (a.k.a. chole masalaa) eli kikherne-tomaatticurryyn käytettävää erityistä mausteseosta saa intialaisista kaupoista, ja se sisältää mm. jauhettua neilikkaa ja kassiaa. Jos chana masalaa ei ole käsillä, garam masalan osuutta voisi hiukan lisätä, mutta paras maku tulee kyllä käyttämällä ihan tarkoitukseen pyhitettyä maustesekoitusta. Chana masalaa voi valmistaa kotonakin esimerkiksi NishaMadhulika-sivuston neuvoilla.


Kuivat maustetut kikherneet (lisukkeeksi neljälle)



- 4 rkl öljyä
- 1 tl juustokuminansiemeniä (jeera)
- hajupihkaa (voi jättää poiskin)
- 5-10 kpl tuoreita currynlehtiä (voi jättää poiskin)
- 1 tölkki kikherneitä tai saman verran kypsäksi keitettyjä kikherneitä
- mausteita:
  • 1/2 tl kurkumajauhetta
  • 2 tl korianterijauhetta
  • 1/2 tl garam masalaa
  • 1 tl chole masalaa
  • chilijauhetta maun mukaan
- suolaa maun mukaan

1. Kuumenna öljy pannulla ja lisää juustokuminansiemenet risahtelemaan hetkeksi, tupruttele sitten hajupihkaa ja lisää currynlehdet.

2. Hetken päästä lisää kypsät kikherneet sekä kurkumajauhe ja paista pannulla muutama minuutti.

3. Lisää muut jauhetut mausteet ja suola. Jatka paistamista vielä hetki.

4. Tarjoile esimerkiksi jogurttiraitan ja intialaisten leipien kanssa tai aterian lisäkkeenä.

torstai 6. maaliskuuta 2014

Juustopyörykät kermakastikkeessa - Malai kofta

Malai koftassa on puhtaita pohjoisintialaisia makuja: sipulia, inkivääri-valkosipulitahnaa, tomaattia ja garam masalaa.

Eteläintialaisten fiilisten jälkeen jatketaan osastolla ”pohjoisintialaisia ravintolaklassikkoja, joista kaikki pitävät”, toisin sanoen luvassa on intialaisittain melko harvinaista kermalla läträystä. Maria’s Menu -blogin malai kofta, kirjaimellisesti kermapullat, on ehdottomasti suoraviivaisin löytämäni ohje tälle ruokalajille, ja alla tein vain pieniä muutoksia valmistusprosessiin.

Käytin ruokaan pakastamani paneerin, joka jäi yli hiljattain valmistamastani palak paneerista. En itse tiedä, miten paneerin korvikkeeksi suositeltu kotijuusto käyttäytyisi uppopaistettuna: muutaman kerran olen aikoinaan vääränlaista juustoa käyttämällä nimittäin saanut pallurat hajoamaan uppopaistamisvaiheessa ihan kokonaan. Siispä: jos olet kärsinyt lässähtäneistä juustopullista, pitäydy mieluummin varmimmassa vaihtoehdossa eli itse tehdyssä tai kaupasta ostetussa aidossa paneerissa, joka ei sula edes uppopaistettaessa.

Jos paneeria ei ole saatavilla tai kokkia laiskottaa (tai jos juustopallot kuitenkin odottamatta hajoavat käsiin), tässä on silti oikein maistuva kastike: heitä silloin sekaan vaikkapa paistettuja sekavihanneksia tai keitettyä perunaa.


Malai kofta (neljälle illallisen yhtenä ruokalajina)



Juusto-perunapullat (koftat)


- 200 g paneer-juustoa
- 1 iso peruna

- 1,5 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 tl garam masalaa
- suolaa
(- tarvittaessa: muutama ruokalusikallinen vettä)

- öljyä uppopaistamiseen

Kastike

- 7 rkl öljyä
- 2 sipulia

- 1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa
- 2-3 tomaattia
- 1 tl kurkumajauhetta

- 1 rkl korianterijauhetta
- chilijauhetta maun mukaan
- 1 tl garam masalaa
- 2 dl ruokakermaa (15 % rasvaa)


Koftien valmistus

1. Valmista kofta-taikina: Keitä peruna pehmeäksi ja mussaa haarukalla. Murenna paneer, mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Laita öljy kuumenemaan uppopaistamista varten.



2. Muotoile kofta-taikinasta läpimitaltaan muutaman senttimetrin paksuisia palleroita. Taikinan on tarkoitus olla mureaa ja pehmeää, mutta jos se tuntuu aivan liian kuivalta, lisää varovasti sekaan muutama ruokalusikallinen vettä.

3. Paista koftat öljyssä kullanruskeiksi ja laita valmiit pallerot valumaan lautaselle talouspaperin päälle.


Kastikkeen valmistus

4. Suikaloi sipuli ja keitä se kypsäksi kattilassa. Valuta vesi pois ja hienonna sipuli tehosekoittimessa tasaiseksi.

5. Kuumenna öljy isohkossa kasarissa ja lisää sipulitahna. Kypsennä muutama minuutti ja lisää joukkoon inkivääri-valkosipulitahna. Kypsennä kannen alla keskilämmöllä, kunnes öljy erottuu seoksesta (noin 10 minuuttia).
Jos haluat "ravintolatyylisen" annoksen, jossa öljy on selkeästi näkyvissä kastikkeen joukossa, lisää öljyä alussa vielä enemmän.

6. Soseuta tomaatit tasaiseksi seokseksi ja lisää kasariin kurkumajauheen, korianterijauheen ja chilijauheen kanssa. Kypsennä kannen alla, kunnes öljy erottu seoksesta (noin 5 minuuttia).



7. Lisää garam masala, kerma ja suola. Kypsennä vielä noin 5 minuuttia.



8. Tarjoilua varten: aseta koftat laakeaan astiaan ja kaada kuuma kastike niiden päälle. Koristele tuoreella korianterilla.


Malai kofta on yleinen annos intialaisissa ravintoloissa, mutta Intiassa se ei ole arkiruokaa, vaan tuttu lähinnä juhlabuffeteista ja erikoistilaisuuksista.

maanantai 3. maaliskuuta 2014

Eteläintialainen kookoschutney - Nariyal ki chutney


Viikonloppuna intouduin laittamaan masala dosia (riisi-linssilettuja) perunatäytteellä. Tein dosien kaveriksi myös muutaman chutneyn. Mies tykkäsi eritoten chili-tomaattichutneysta, johon tunginkin ohjetta orjallisesti noudattaen peräti 10 kuivattua punaista chiliä. Olihan tujua. Tämä kookoschutney oli enemmän omaan makuuni. Alkuperäinen resepti löytyi Veg Recipes of India -sivustolta.

Seuraa tunnustus: en oikeastaan koskaan osta kookosta tuoreena. Oikeastaan en liiemmin käytä kookosta missään muodossa, kun en ole oikein päässyt sen kanssa samalle aaltopituudelle. Kookoschutneysta kyllä tykkään, mutta ne kerrat, kun olen koittanut saada kookoschutneyta aikaan kuivatuista kookoshiutaleista, ovat olleet aika epäonnistuneita: lopputulos on maistunut vetiseltä mutta tuliselta jälkkäriltä. Olenkin menettänyt toivoni sen suhteen, että hiutaleista saisi aikaan hyvää chutneyta, mikä minun olisi ehkä pitänyt arvata jo ennen tuhoon tuomittuja kokeilujani.

Olen yrittänyt korjata suhdettani kookokseen sen jälkeen, kun toimme Intiasta kuivattuja kookoksenpuolikkaita, jotka pitäisi upottaa johonkin ruokaan. Sain erään illalliskokemuksen seurauksena idean laittaa kookosta daalin sekaan, ja nyt rohkaistuin kokeilemaan niitä chutneyssa. Päätin raastaa kookosta veitsellä ja laittaa sen likoamaan veteen hetkeksi, jotta se saisi takaisin hiukan menettämäänsä nestettä. Lopputulos oli maukas ja ehkä vain askeleen päässä esikuvastaan, tuoreesta kookoschutneysta. Viitseliäämpi kokki käyttää tähän tietysti ihan oikeaa tuoretta kookosta.


Kuivattuja kookoksenpuolikkaita saa Hakaniemen intialaisista erikoisliikkeistä, tuoretta kookosta ainakin pääkaupunkiseudulla ihan tavallisista ruokamarketeista. Myös paahdettua chana daalia eli dariyaa/chutney daalia saa ensiksi mainituista erikoisliikkeistä.

Kookoschutney


- 1 kokonainen kuivattu kookoksen puolikas (eli noin 1 dl kuivattua kookosta) raastettuna tai 1,5 dl tuoretta kookosta raastettuna
- 1 tl tuoretta inkivääriä
- 2 rkl paahdettuja chana daal -linssejä (dariya)
- 2 vihreää chiliä
- suolaa
- vettä tarpeen mukaan

Öljy-mausteseos chutneyn päälle (tadka)

- 1 rkl öljyä
- ½ tl tummia sinapinsiemeniä
- ½ tl juustokuminansiemeniä (jeera)
- 1 tl urad daal -linssejä
- hajupihkaa (asafoetida/hing)
- muutama tuore currynlehti
- 1 kuivattu punainen chili


1. Raasta kookos ja hienonna inkivääri sekä paloittele chilit. Jos käytät kuivattua kookosta, liota sitä muutamassa desissä vettä noin 15 minuutin ajan.

2. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon (mutta lisää vettä alussa vain vähän). Mitä pienempi kulho, sitä paremmin chutneyn hienontaminen onnistuu. Isossa tehosekoittimessa chutneyden valmistus on hankalaa, ellei sitten tee noin viisinkertaista annosta kerralla.

3. Soseuta chutney tasaiseksi lisäten vettä pikku hiljaa tarvittaessa sekoittamisen aikana. Voit tehdä chutneysta halutessasi kuivahkoa tai juoksevampaa. Aseta seos sivuun pieneen kulhoon.

4. Valmista tadka: kuumenna 1 rkl öljyä pienellä paistinpannulla. Varo, ettet polta tadkan ainesosia: lisää nopeassa tahdissa pannulle sinapinsiemenet (näiden pitäisi alkaa poksahdella lähes välittömästi), juustokumina, urad daal -linssit, muutama tuprahdus hajupihkaa, currynlehdet sekä kuivattu chili. Kääntele lusikalla noin 20 sekuntia, kunnes linssit ovat hiukan ruskistuneet ja kaada tadka valmiin chutneyseoksen päälle.

5. Tarjoile eteläintialaisten pikkupurtavien, kuten dosien, vadojen tai idlien kanssa. Yli jääneen chutneyn voi tarvittaessa syödä riisinkin kanssa.

Dosa ja chutneyt.