torstai 27. helmikuuta 2014

Vihreää riisiä ja linssejä – Hari khichdi

Korianterilla maustettua riisiä ja linssejä.

Khichdi tarkoittaa yksinkertaisimmillaan ruokia, joissa samassa padassa on kypsennetty sekä riisi että linssit. Puuromaista khichdia teen silloin, kun aika ja energia ovat aivan loppu: linssit ja riisit vain huuhdotaan ja tuikataan painekattilaan veden kanssa. Sitten odotellaan kypsymistä ja ruoanlaittajan jaksamisesta riippuen paistellaan joukkoon vielä vihanneksia tai vaihtoehtoisesti vain kevyet mausteet.

Tässä reseptissä riisi ja linssit taas ovat melko irtonaisia, melkein kuin pulaossa. Mukavasti makua se saa hienonnetusta korianterista ja valkosipulista valmistetusta liemestä. Sama liemi antaisi kivan vivahteen varmaankin myös muihin pulao-tyyppisiin ruokiin. Khichdin kaveriksi tein tällä kertaa tosi simppelin lämpimän kadhin jogurtista ja kikhernejauhosta, mutta yhtä hyvin tätä voisi syödä sellaisenaan tai jonkin (soijajogurtista tehdyn) jogurttiraitan kanssa.

Kypsensin khichdin painekattilassa, mutta reseptin voi soveltaa myös tavalliseen laakeaan paistokasariin sopivaksi.

Tämä khichdin ohje on mieheni kälyltä eli perheen vanhemmalta miniältä. Kiitokset siis co-sisterilleni tästä reseptistä! Muistan hänen kertoneen, että taloon tullessaan hän ei osannut ruoanlaittoa juuri lainkaan lukuun ottamatta muutamia erikoisruokalajeja, jotka taas eivät soveltuneet arkikäyttöön. Monet intialaiset naiset saavatkin ensikosketuksensa ruoanlaittoon vasta mentyään naimisiin ja oppiessaan ruoanvalmistusta anopiltaan, vaikka lähes yhtä moni toki on jo tullut kokanneeksi nuorempana oman äitinsä apuna. Nykyään co-sisterini laittaa aivan valloittavan hyvää ruokaa, joten mitä ilmeisimmin nollastakin voi ponnistaa virtuoosiksi.

Olkoon tämä lohdutukseksi myös meille, jotka emme ole laittaneet intialaista ruokaa koko elämäämme!



Korianterilla maustettuja linssejä ja riisiä (reilu annos 3 hengelle)



Korianteriliemi

- 1 puntti tuoretta korianteria
- 3-4 valkosipulinkynttä
- 2 pientä vihreää chiliä
- 1 dl vettä

Muut ainekset

- öljyä paistamiseen
- 1 tl juustokuminansiemeniä
- 12 kpl tuoreita currynlehtiä
- hajupihkaa (asafoetida/hing)
- 1 iso sipuli suikaloituna
- ½ tl kurkumajauhetta
- 3 tl korianterijauhetta
- 1 tl garam masalaa
- 2 dl basmatiriisiä
- 1 dl toor daal –linssejä (tai muita haluamiasi linssejä)
- 4,5-5 dl vettä
- suolaa 


1. Liota toor daal -linssejä vähintään tunnin ajan. (Jos käytät toisenlaisia linssejä, säädä liotusaikaa linssien paksuuden mukaisesti.)

2. Huuhtele korianteri, lohko valkosipuli ja chilit ja laita kaikki tehosekoittimen astiaan vesitilkan kanssa. Sekoita tasaiseksi liemeksi.



3. Kuumenna öljy painekattilassa (tai teflon-pohjaisessa laakeassa kasarissa) ja laita juustokuminansiemenet öljyyn risahtelemaan hetkeksi.


4. Lisää seuraavaksi tuoreet currynlehdet ja tupruttele pannulle hiukan hajupihkaa. Paista muutama sekunti.



5. Lisää suikaloidut sipulit ja paista kypsäksi.



6. Lisää korianteriliemi sekä mausteet. Paista, kunnes liemi on kiehunut kokoon kastikemaiseksi ja öljy erottuu seoksesta.


7. Huuhtele liotetut linssit ja riisi. Lisää ne kasariin veden ja suolan kanssa.



8. Kypsennä keskilämmöllä painekattilassa muutaman vihellyksen ajan (kasarissa: odota, että vesi alkaa kiehua ja anna sitten muhia keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia tai kunnes riisi ja linssit ovat kypsiä ja vesi kokonaan imeytynyt ruokaan). Siirrä pois levyltä ja anna vetäytyä 5-10 minuuttia.




9. Tarjoile (vegaanisen) jogurttilisäkkeen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Sulla on ihania reseptejä täällä . Varovasti opettelen täällä intialaisen ruoan laittoa, mä oon täysin höpsähtänyt. Onneks mun makuraati ei tiedä miltä niiden oikeasti pitäisi maistua niin niille maistuu munkin yritelmät :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Se on ruoanlaittajallekin aika jännä tunne tehdä ruokalajeja, joiden kaltaisia ei ole oikein koskaan maistanut, kun ei etukäteen tiedä, osuiko maaliin vai ei. Toisaalta jokainen intialainen perhe tekee lähes kaikista resepteistä jollakin tavalla oman versionsa, jotka varmasti poikkeavat toisistaan. Sen puoleen ei ehkä kannatakaan liikaa ajatella sitä, onko maku "oikeanlainen" vaan juuri tuota, onko se ylipäätään syöjien mielestä hyvä. :)

      Poista