torstai 6. helmikuuta 2014

Voilla maustetut linssit - Masoor daal tadka

Punaisia linssejä, sipuli-tomaattiseosta ja mausteita.

Oikeasti meillä syödään kyllä eniten toor daal -linsseistä valmistettuja muhennoksia, mutta jotenkin päädyn postaamaan tänne epäsuhtaisen määrän punaisia linssejä käyttäviä ohjeita. Vaikka haittaakos tuo, kun Suomessa juuri punaisia linssejä on vielä niin helppo saada lähikaupastakin.

Nappasin hyllystä hiljattain pitkästä aikaa kaikkein vanhimman reseptivihkoni, johon olin kirjannut ohjeita anopin viime visiitiltä viiden vuoden takaa. Huomasinkin erään ohjeen, jonka muistin toimivaksi mutta jota en jostakin syystä ollut tullut käyttäneeksi vuosiin, eli tadka daalin punaisista linsseistä (hind. masoor daal). Aktivoin reseptin uudelleen käyttöön ja tykkäänkin juuri nyt siitä kovasti.

Termina tadka viitaa itse asiassa ruoan, esimerkiksi linssikastikkeen päälle aivan ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa heitettävään öljy-mausteseokseen. Tässä sen sijaan tomaatti-sipuliseos sekoitetaan tavalliseen tapaan linssien joukkoon...vaikka mikäpä minä olen anoppia kyseenalaistamaan – tadka daal tämä siis on!

Erikoisuutena makua on tuomassa on se, että sipuli-tomaattiseos (masala) on paistettu öljyn sijaan voissa. Myös ruoanvalmistukseen sopiva margariini käy. Terveellisempään versioon voi toki käyttää öljyä, ja tästä tulisi silti oikein hyvää. Intiassa tavallisen voin tilalla saattaisi olla kirkastettu voi eli ghee, mutta minusta se on liian makeaa tällaiseen tarkoitukseen, eikä yksikään gheellä kokkailuni ole oikein onnistunut.

Garam masalaa daaliin tulee vain vähän, linssien kanssa hyvin pienikin määrä riittää tuomaan maustesekoituksen maut läpi. Garam masalan vaihtoehtona voisi käyttää myös jauhettua juustokuminaa, joka sekin sopii hyvin yhteen punaisten linssien kanssa.

Masoor daal tadka (pääruoaksi 3-4:lle)


Linssit


- 2,5 dl halkaistuja ja kuorittuja punaisia linssejä
- ripaus kurkumaa
- vettä

Muut ainekset

 
- voita paistamiseen
- 2 tl juustokuminansiemeniä (jeera)
- 8-10 kpl tuoreita currynlehtiä (voi jättää poiskin)
- hajupihkaa (asafoetida/hing)
- 2 pientä vihreää chiliä silputtuina (tai muutama kuivattu chili ja chilijauhetta maun mukaan)
- 3 valkosipulinkynttä murskattuna
- 1 sipuli silputtuna
- 1 tomaatti kuutioituna
- 2 tl korianterijauhetta
- ½ tl garam masalaa
- suolaa maun mukaan

- päälle: tuoretta korianteria, sitruunamehua

 
1. Huuhtele linssejä huljuttelemalla niitä vedessä muutamaan kertaan, kunnes huuhteluvesi on melkein kirkasta. Keitä linssit runsaassa vedessä kurkumajauheen kera.

Punaisia linssejä ei tarvitse liottaa etukäteen, sillä ne kypsyvät ilman painekattilaakin melko nopeasti. Jatkan kuitenkin itse punaisten linssien keittämistä varmaankin yhteensä 30 minuuttia, vaikka suomalaisissa pakkauksissa väitetään, että ne kypsyisivät nopeamminkin. Haluamani lopputulos on sakea linssimuhennos, jossa yksittäiset linssit ovat jo alkaneet kivasti muussaantua muuttumatta kuitenkaan ihan sileäksi soosiksi. En itse pidä jauhoisista, kiekkomaisista linsseistä, joten keitän niitä useampiin kotimaisiin ohjeisiin nähden ”yli”.

Mössöä, nam!

1. Kuumenna rasva pannulla ja lisää joukkoon juustokuminansiemenet. Paahda noin 20 sekuntia, voissa siemenet eivät välttämättä risahtele.

2. Tupruttele voin sekaan hajupihkaa, lisää currynlehdet ja tuore chili/kuivatut chilipalot. Paahda 5-10 sekuntia.


3. Lisää murskattu valkosipuli sekä sipulisilppu. Paista lähes kypsäksi. Lisää voita, jos se ei tunnu riittävän.

4. Lisää kuutioitu tomaatti ja jauhetut mausteet. Paista, kunnes tomaatti on kokonaan pehmeää.


5. Sekoita linssit sekä tomaatti-sipuliseos ja lisää suola sekä tarvittaessa vettä.

6. Tarjoile esimerkiksi riisin kanssa. Ennen tarjoilua päälle voi ripotella tuoretta korianteria, myös sitruunamehu käy linsseihin hyvin.


 

2 kommenttia:

  1. Aika jännä, että sinä et tykkää gheestä tadkassa, kun minusta taas se on siinä ihan parhaimmillaan. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle pari tippaa gheetä maistuu riisin päällä ja makeisissa toki luonnostaan, mutta ei todellakaan tadkassa! :D Ehkä se riippuu siitä gheestäkin, jota käytetään - kotitekoinen saattaisi olla paremman makuista.

      Poista