maanantai 2. joulukuuta 2013

Minimunakoisot maapähkinäkastikkeessa - Masala baigan


Hitsin kätevä resepti illalliskutsuille - näyttää siltä, kuin olisit nähnyt suurestikin vaivaa, vaikket olekaan. :D

Majaillessani mieheni perheen luona Intiassa opiskelijavaihtoni aikana kirjoitin muistiin valtavan määrän ruokaohjeita. Kotiin tultuani huomasin kuitenkin kamppailevani muistaakseni, millaista lopputuloksen pitikään olla. Seuraavan vierailun yhteydessä keksin rakaista ongelman ottamalla kuvia ruoista samalla, kun niitä valmistettiin. Visuaalinen tuki muistille auttaa paljon!

Tällä kertaa kyseessä on jälleen maharashtralainen ruokalaji tyypillisellä maapähkinäjauheen ja kala masalan yhdistelmällä. Masala baiganissa on oleellista, että kastikkeesta saadaan selvästi ruskeaa. Tummalla kala masalalla väri saavutetaan helposti, garam masalaa ja kookosjauhetta käytettäessä kastikkeesta saattaa tulla hiukan vaaleampaa. Kastikkeen voisi tiivistää seuraavasti: käytä öljyä runsaasti ja maapähkinää hillitysti, muista kypsentää valkosipuli rusehtavaksi ja varmista, että kastike on läpeensä kypsää eli tihkuu öljyä.

Pikkuisia munakoisoja löytää Hakaniemen etnisistä ruokakaupoista, joista suurin osa saa tuoreen satsin vihanneksia torstaisin. Alkuviikosta vihanneksia tuppaakin olemaan jäljellä vain muutama naatti.


Annoksen esikuva anoppilassa. Vilkaistuani tätä uudelleen huomasin, että olin jättänyt munakoisojen varret lyhentämättä. :P

Mielestäni tämä maistuu parhaalta gheellä kuorrutetun riisin kanssa muussattuna, mutta hyvin näytti menevän alas eilisiltä vierailta roti-leipien kanssa.

Huom. täsmälleen sama resepti toimii myös okran (bhindin) tai pikkuisten hillo- tai salottisipulien kanssa munakoison sijaan.


Masala baigan lisukkeeksi neljälle- 1 tl raijeeraa (juustokuminansiemeniä ja mustia sinapinsiemeniä)
- kunnon loraus öljyä (sen verran, että kasarin pohja peittyy)
- 3–4 valkosipulinkynttä murskattuna
- 5-6 pientä intialaista munakoisoa
- 1 tl kala masalaa (tai 1 tl garam masalaa ja 1 tl jauheeksi hienonnettua kookosta)
- chiliä maun mukaan
- vettä
- suolaa
 

1. Valmistele munakoisot: Huuhtele munakoisot ja lyhennä koison päässä olevaa vartta hiukan (tämä askel pääsi eilen unohtumaan...). Leikkaa munakoisoihin viillot noin ¾ matkalta pohjaan saakka jakaen ne joko neljään tai kuuteen osaan niiden koosta riippuen. Kurkistele vielä varovasti koisojen sisään varmistaaksesi, että niihin ei ole pesiytynyt isompia ötököitä.

Tämä munakoiso selvisi ötökkätarkastuksesta, kuten myös neljä muuta. Suomessa myytävissä vihanneksissa kutsumattomia vieraita on harvemmin, osasyy voi olla mantereiden yli matkaavien vihannesten säilytys viileässä kuljetuksen ajan.

2. Anna raijeeran poksahdella öljyssä.

3. Lisää murskattu valkosipuli sekä hiukan vettä. (Itse surautin valkosipulin vesitilkan kanssa muusiksi intialaisella blenderillä). Kypsennä jatkuvasti sekoittaen, kunnes valkosipuli alkaa saada ruskeaa sävyä. Reseptin idea on saada kastikkeeseen hiukan paahtunutta makua.


4. Lisää pannulle munakoisot. Jatka paistamista vielä hetki, kunnes valkosipuli on kunnolla ruskistunut.


5. Lisää maapähkinäjauhe, kala masala/garam masala ja kookosjauhe, chili, suolaa sekä noin 1,5 dl vettä.


6. Hauduta kannen alla välillä kääntäen munakoisoja, jotta ne kypsyvät joka puolelta. Baigan on kypsää öljypisaroiden noustessa maapähkinäkastikkeen pintaan ja munakoisojen pehmennyttyä – tämän pitäisi kestää noin 10 minuuttia.7. Tarjoile riisin tai intialaisen leivän kanssa.

4 kommenttia:

 1. Onpas huvittava yhteensattuma: minä tein juuri viikonloppuna maapähkinäjauhetta, josta piti postailla lähiaikoina. Jauhe on tosin hieman erilainen versio, ja käytänkin sitä ilmeisesti hieman eri tavalla kuin sinä, joten ehkä kuitenkin postaan siitä jossain vaiheessa. :-)

  Masala baigan näyttää tosi herkulliselta. Nam.

  Torstainakos ne vihannekset tulevatkin marketteihin? Luulin aina että perjantaina, kun kaupoissa on siloin aina ihan hirveä ryysis. Vii Voanin vihannespäivistä en ole koskaan päässyt selvyyteen, kun siellä on minusta hyllyt aina yhtä tyhjinä, ja chilitkin on joskus homeessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää maapähkinäjauhetta maailmaan vain, sanon minä! Onpa mielenkiintoista saada sille uusia käyttötapoja.

   Indian Marketin vihannessatsi saapuu perjantaisin, Taj Mahal ja Maharaja (ja olisikohan Mughal) ovat ainakin aikaisemmin saaneet ne torstaisin. Pitääpä tarkistaa!

   Vii Voanissa lakkasin käymästä sen jälkeen, kun he muuttivat politiikkaansa ja rupesivat käskemään asiakkaita jättämään kassinsa sivuun ostosten teon ajaksi näpistysten välttämiseksi. Ymmärrän kyllä, että on ikävää, kun tavaraa katoaa heiltä, mutta kuka sitten takaa, että asiakkaan omat kamat eivät lähde ostosten aikana eteisen avohyllyltä pitkäkyntisten matkaan?

   Kaupoista tuli vielä mieleen, että en ole ehtinyt käydä Ruoholahteen avatussa Kairalissa, jonka perusti uranvaihdoksen tehnyt IT-insinööri: http://www.kairali-foods.com/. Tuolla vaikuttaakin olevan hyvä nettikauppa!

   Poista
 2. Awww, tulee niin nälkä kun näitä juttujasi lukee! Milloinkohan pääsisin kokkailemaan, mies on niin ominut sen homman meidän perheessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sekään ole lainkaan huono juttu ;) Minulle kelpaisi kokkaava mies, omanikin oli aluksi sellainen ja hänpä minut intialaiseen ruoanlaittoon tutustuttikin - mutta nyt omaa kokemusta on sen verran, että ruoka todennäköisesti valmistuu nopeammin, jos teen sen itse.

   Toisin kuin minä, mies ei kyllä pelkää improvisoida. Itse saatan kyllä muunnella ja yhdistellä reseptejä, mutta harvemmin tulee kehiteltyä jotakin omasta päästä ihan "out of the box".

   Poista