keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Rapeat okratikut - Bhindi fry

Basmatiriisi gheellä, sambar-muhennos ja okratikkuja.

Helppo tapa varmistaa, että okrasta ei ruoanlaiton yhteydessä tule limaista mössöä? Uppopaista se!

Tämä resepti ei ylpeile ravintosisällöllään, mutta on sitäkin maukkaampi.

Ohje on jälleen kerran kälyltäni, ja se on jälleen kerran niin simppeli, että hävettää. Rapeat okratikut sopivat hyvin illalliselle riisin kaveriksi tuomaan erilaista suuntuntumaa kastikemaisten ruokien seuraan. Ne on syytä valmistaa viimeisenä juuri ennen ruoan tarjoilua, jotteivät ne veltostu jäähtyessään. Tikut voi toki leikata muotoonsa jo etukäteen.

Bongasin sattumalta samantyylisen, mutta astetta monimutkaisemman reseptin Anjum Anandin Anjumin helpot intialaiset -keittokirjasta. Tuossa versiossa okratikut maustettiin jo ennen paistamista ja leivitettiin kikhernejauholla. Täytyykin sanoa, että tässäpä vielä helpompi intialainen. (Eläköön puujalkavitsit.)

Tuoretta okraa saa monista aasialaisista ja turkkilaisista elintarvikeliikkeistä, kunhan sattuu kauppaan oikeaan aikaan.

Vinkki: Kuivaa pesty okra kunnolla esimerkiksi keittiöpyyhkeellä ennen pilkkomista, jotta se sihisee vähemmän kypsennyksen yhteydessä. Ei ole mukavaa, jos muu huusholli joutuu ruoanlaiton meteliä kuunnellessaan pelkäämään, että keittiösi räjähtää.Rapeat okratikut neljälle illallisen yhtenä ruokalajina- noin 15 kpl okraa (bhindi)
- öljyä uppopaistamiseen
- chilijauhetta
- suolaa


1. Laita öljy kuumenemaan.


2. Valmistele okrat: pese ja kuivaa ne, poista molemmat päät, leikkaa okrat sitten kahtia ja pilko edelleen pitkittäin ohuiksi tikuiksi.


3. Tarkista öljyn lämpötila. Öljy on valmista paistamiseen, kun tiputtaessasi yhden tikun öljyyn se ei ehdi käydä astian pohjassa, ennen kuin paistuminen alkaa.

4. Uppopaista tikut muutamassa erässä. Tikut kypsyvät öljyn lämpötilasta ja satsin koosta riippuen nopeasti, 20–60 sekunnissa. Valmiit tikut ovat kauniin rusehtavia. Huomaa, että kypsyminen jatkuu vielä hetken ajan sen jälkeen, kun olet nostanut okrat öljystä. Valuta ylimääräinen öljy pois tikuista talouspaperin päällä.

5. Ripottele päälle hitunen suolaa ja chilijauhetta ja ravistele tikut sekaisin. Tarjoile heti esimerkiksi riisin ja linssimuhennoksen kanssa.

Tässä kasassa on peräti viisi kappaletta tuoretta okraa!

4 kommenttia:

 1. Lapseni ovat kyllä vakaasti, vankkumattomasti ja valitettavasti sitä mieltä ettei ladyfingereistä saa hyviä vaikka voissa paistaisi. (Tai kikhernejauhossa ja öljyssä.) :-D Se on heidän ehdoton inhokkiruoka-aineensa vaikka mitä tekisin! Meillä on jäänyt käyttöön tuo englanninkielinen termi kun se on niin hauska - ja sopii varmaan lasteni mielikuvaan ruokalajista, he voisivat hyvinkin uskoa että okrat ovat katkottuja naisten sormia. Mutta minä kyllä mielelläni mutustaisin noita :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihmettele lainkaan - minäkään en ollut okraan kovin ihastunut. Käytin okraa aikaisemmin aika harvoin, oikeastaan vain yhteen ruokalajiin, ja sitäkään en koskaan syönyt itse vaan tuuppasin miehelle, joka nyt sattuu tykkäämään okrasta.

   Kuivasta aloo bhindistä sen sijaan pidän kovasti, mutta lähinnä sen takia, että siinä on sitä perunaa kuitenkin! Nämä tikut menevät kategoriaan "ei maistukaan enää okralta", joten hyviä ovat. ;) Haluaisin joskus kokeilla tuota mainittua kikherneversiotakin kyllä.

   Poista
 2. Enpä ole ennen kokeillutkaan okraa uppopaistettuna. Täytyy kokeilla.

  Mulla on vähän epämääräinen suhde okraan, enkä oikein tiedä itsekään, pidänkö siitä vai inhoanko sitä. Riippuu varmaankin valmistustavasta. Harvoin tulee okraa ostettua, kun sen laatu on Hakiksen kaupoissa usein aika surkeaa (tai sitten minä olen eksynyt kauppoihin väärinä päivinä, mikä on myös hyvin mahdollista).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan erään kerran, kun kävin ostoksilla nimeltä mainitsemattomassa Hakaniemen liikkeessä. Tarjolla oleva okra oli jo mustunutta, mutta huomasin vieressä avaamattoman laatikon, josta pilkisti kauniin vihreää okraa, joten ryhdyin pokkana availemaan sitä. Myyjä sitten saapuikin viereeni ja ohjeisti, että ota vaan siitä avoimesta laatikosta, ihan samaa tavaraa se on!

   Totesin hymyillen, että kun tämä toinen on tuoreempaa, niin haluaisin tätä. Myyjä hiukan nolostuneena totesi, että jos he pistävät tuon vihreän okran tarjolle, niin ei kukaan niitä vanhempia vihanneksia enää osta...eipä niin. :D

   Kokeile vaan uppopaistettua okraa, rakenne on piristävän erilainen verrattuna pannulla paistettuun!

   Poista