sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Pakistanilainen kikherne-perunasalaatti - Chana boondi chaat

Tämä olisi kaivannut jotakin vihreää, mutta tuore korianteri sattui olemaan loppu. Kuvassa siis vihreä kulho.

Minisanakirja hindi-suomi:


chana (~ chole) = kikherneet
boondi = uppopaistettu kikhernejauhosta valmistettu pikkuruinen pallo
chaat = välipala
masala = (tässä:) jauhettu maustesekoitus
raita = jogurttipohjainen kylmä lisäke
sev/bhujia = ohuet, rapeat snack-tyyppiset tikut (kuva)

---

Sain tämän reseptin eräältä P:n pakistanilaiselta ystävältä, joka toi kerran mukanaan maistiaisiksi tekemäänsä välipalasalaattia. Tämä muistuttaa etäisesti boondi ki raitaa, jogurttikastiketta pikkuisista uppopaistetuista kikhernepalloista boondeista. Lisänä on keitettyä perunaa sekä kikherneitä.

Reseptissä esiintyvä chaat masala eli pieniin välipaloihin usein käytettävä mausteseos sisältää mm. voimakkaanhajuista mustaa suolaa, mangojauhetta ja juustokuminaa. Sitä on saatavilla ainakin kaikista intialaisista elintarvikeliikkeistä ja sille on paljon käyttöä intialaisten pikkusuolaisten valmistuksessa, joten sitä kannattaa mielestäni hankkia maustekaappiin. Chaat masala nostaa jo tuoreet silputut vihanneksetkin uudelle (intialaiselle) tasolle.



Tämä on jokin Intiasta tuotu purkki, mutta mikä tahansa merkki käy.

Tämä on täyttävä ja proteiinipitoinen salaatti, joka sopii tarjottavaksi vaikka lounassalaattina, kasvissyöjän buffet-pöydässä tai alkupalana. Jos ohjeesta haluaa kevyemmän, kikherneiden määrää voi lisätä boondeihin nähden. Tuunaaja voisi varmaankin sekoittaa tähän myös esimerkiksi omenaa tai halkaistuja kirsikkatomaatteja taikka ripotella päälle granaattiomenan siemeniä – makeat mutta hiukan happamat hedelmät sopivat hyvin chaat masalan kanssa, ja voin kuvitella, että ne vielä raikastaisivat kokonaisuutta.


Kikherne-perunasalaatti (alkupalaksi neljälle)


Boondit
- 2 dl kikhernejauhoa (gram flour/besan)
- vettä
- suolaa
- öljyä uppopaistamiseen

Muut ainekset
- 2 keitettyä perunaa
- 1 tölkillinen säilöttyjä kikherneitä tai saman verran keitettyjä kikherneitä

- 3 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia, maustamatonta kreikkalaista jogurttia tai esim. soijajogurttia
(- halutessasi: happamia hedelmiä)
- pari tl sitruunamehua
- chilijauhetta
- suolaa
- chaat masalaa

Lisähärpäkkeitä

- sev/bhujiaa
- silputtua punasipulia
- tuoretta korianteria


1. Kuori ja leikkaa perunat valmiiksi pieniksi salaattiin sopiviksi kuutioiksi (noin 1 cm x 1 cm). Keitä perunat suolavedessä ja valuta vesi pois.


2. Sekoita kikhernejauhot, suolaa ja vettä, kunnes saat taikinaa, jolla on paksuhkon juoksevan jogurtin koostumus. Taikinasta täytyy saada aikaan pisaroita seuraavassa vaiheessa.

3. Uppopaista boondit öljyssä käyttäen reikälastaa tai metallista siivilää: työnnä lusikalla taikinapisaroita rei’istä öljyyn. Laita valmiit boondit valumaan talouspaperin päälle, jotta liika öljy imeytyy paperiin.


Näillä ei ole asiaa boondien kauneuskilpailuun, mutta kyllä ne tarkoitusta palvelivat näin muotopuolinakin.
Intiassa on olemassa tällaisia hauskoja boondien tekemiseen tarkoitettuja työkaluja, joiden avulla boondista tulee täysin pyöreä eikä sille muodostu pikku häntää. Koko resepti ja boondien valmistamisen prosessi Scrathing Canvas -blogissa.
Indian Marketissa näytti olevan saatavilla myös valmiita boondeja Haldiram's-merkiltä.


4. Kasta boondit veteen ja liota muutama minuutti, jotta ne pehmenevät. Purista vesi varoen pois.

5.  Sekoita boondit, keitetty peruna, kypsät kikherneet, jogurtti, sitruunamehu, hiukan suolaa ja chiliä seokseksi, joka on sopivan suolaista muttei liian tulista (chiliä lisätään vielä ennen tarjoilua).



6. Tarjoiluun: lusikoi salaatti kulhoihin, ripottele päälle chilijauhetta ja chaat masalaa sekä sev/bhujia , punasipulia ja tuoretta korianteria.

P.S. Onpa kiva nähdä uusia kasvoja siellä lukijapalkissa, tervetuloa!

6 kommenttia:

  1. Tässäpä minulle uusi ruokalaji, herkulliselta näyttää, slurps :-) Muistuta minua asiasta sitten kun syksyllä kun en enää ole chilikiellossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chililakko kuulostaa pahaenteiseltä, ajattelin hetken ja tajusin sitten. :D En itse syö kovinkaan tulista ruokaa, mutta kyllä tätä kieltoa olisi hankala seurata.

      Poista
  2. Minä olen jo pitkään suunnitellut, että pitäisi tehdä jotain chatia, mutta kun meillä syödään sellaisia niin kamalan harvoin (lue: ei koskaan). Mutta tosiaan, voisihan chatia vetäistä lounaaksikin. Pannaan harkintaan. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minä odottelen innoissani uusien reseptien ilmestymistä blogiin! :D

      Poista
  3. Tämä on minulle uusi tuttavuus. Meinasin postata boondi raitasta, jota meillä kyllä usein syödään. En tullut ajatelleeksi, että boondia voisi tehdä kotioloissa, mielenkiintoista nähdä, kuinka se valmistetaan! Me kun ostetaan sitä aina lähikaupasta. hyvä vinkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion pyytää anoppia tuomaan Intiasta sellaisen boondi makerin, jos sillä saisi vähän nätimmän muotoisia boondeja. Tekniikka vaatii kyllä vielä hiomista! Teidän boondi raitan resepti olisi kiinnostava nähdä.

      Poista