maanantai 24. helmikuuta 2014

Maailman helpoin palak paneer

Palak paneer (intialaista tuorejuustoa pinaattikastikkeessa) on ravintoloiden klassikkoannos.

Voisin lyödä vetoa siitä, että tämä on yksi maailman helpoimmista palak paneer -ohjeista. Tämä on totta puhuen ainoa tapa, jolla valmistan palak paneeria. Se tapahtuu näin: paista paneeria pannulla – soseuta pinaatti – kypsennä pinaatti – lisää mausteet – lisää paneer.

Paneer on intialaista tuorejuustoa, joka kestää hyvin kypsentämistä. Paneeria voi valmistaa kotona, mutta kuten tavallisesti, käytän mielelläni kaikki ajan säästämisen keinot hyödykseni. :D Siispä hankin paneerin valmiina Hakaniemen intialaisista kaupoista. Painosta riippuen 300-400 gramman kimpale maksaa 5-6 euroa. Kaikkea paneeria ei millään saa käytettyä yhdellä kokkauskerralla, mutta yli jääneen paneerin voi hyvin laittaa pakkaseen muutaman kuukauden ajaksi.

Jos paneeria ei ole saatavilla, myös kotijuuston pitäisi käydä reseptiin hyvin.


Paneerkuutio.

Reseptin sain aikanaan erään Intiaan suuntautuneen Skype-keskustelun päätteeksi kysellessäni uusia reseptivinkkejä. Epäuskoisena varmistelin muutamaan otteeseen, ettei ohje ole jotenkin vajaa ja ennen valmistusta vielä ajattelin, ettei tästä toki voi millään tulla maukasta (Miksei ohjeessa ole lainkaan sipulia tai tomaattia? Tai maustesekoituksia? Jogurttia tai kermaa?). Mutta tämäpä on oikein mainiota näin: valkosipuli, chili ja pinaatti maistuvat sellaisenaan hyvältä ja saavat loistaa – ja oikeastaan mikään, missä on paistettua paneeria, ei voi koskaan ollakaan pahaa.


Palak paneer pikana


Kastikepohja

- 2 x 150 g pussia pakastepinaattia tai saman verran tuoretta pinaattia

- 3 valkosipulinkynttä
- 2 vihreää chiliä (tai chilijauhetta maun mukaan myöhemmässä vaiheessa)

Muut ainesosat

- hiukan tavallista runsaammin öljyä paistamiseen
- noin 150 g valmista tai itse tehtyä paneer-juustoa tai kotijuustoa (voi korvata keitetyllä perunalla (-˃ aloo palak), kokonaisilla kypsillä kikherneillä (-˃ chole palak) tai maustetulla tofulla)
- 1 tl juustokuminansiemeniä
- 1/2 tl kurkumajauhetta
- 3 tl korianterijauhetta
- vettä
- suolaa

- tarjoiluun: korianteria


1. Sulata pinaatti ja soseuta se valkosipulin ja tuoreiden chilien kanssa täysin tasaiseksi seokseksi.

Jos käytät tuoretta pinaattia, keitä sitä hetki ja anna jäähtyä ennen soseuttamista.



2. Pilko paneer haluamasi kokoisiksi paloiksi, kuumenna öljy pannulla ja ruskista siinä paneeria hetki. Siirrä paneer talouspaperin päälle, jotta liika öljy valuu pois.

Ruskistettu paneer.

3. Lisää pannulle öljyä, kuumenna uudelleen ja lisää juustokuminansiemenet. Anna risahdella jonkin aikaa.

4. Siirrä pannua liedeltä hiukan sivuun ja lisää varovasti pinaattiseos öljyyn (muuten vihreä seos alkaa räiskähdellä iloisesti joka puolelle keittiötä).

5. Lisää jauhettu korianteri, kurkumajauhe, (chilijauhe,) osa suolasta ja desi vettä. Kypsennä kannen alla noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes pinaatti on kypsyessään muuttunut sammalenvihreäksi ja öljy alkaa erottua seoksesta.


6. Lisää paneer kypsän kastikkeen joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. 


7. Tarjoile koristeltuna tuoreella korianterilla intialaisten leipien kanssa.

2 kommenttia:

  1. No onpa tosiaan yksinkertainen palak paneer. :-) Pakastepinaattia en ole koskaan ennen missään palak-ruoissa käyttänytkään, mutta varmasti sopii niihin hyvin. Ainakin tulee halvemmaksi kuin tuore pinaatti Suomen oloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ei todella juuri muuta olekaan kuin palakia ja paneeria. :) Kun ei tarvitse pilkkoa, soseuttaa ja kypsentää muita vihanneksia, aikaakin säästyy.

      Tuoretta pinaattia taisin löytää kaupoista kohtuuhintaan ensi kerran vasta muutama vuosi sitten, mikä kyllä ilahduttikin. Varsinkin jos tarkoituksena on soseuttaa pinaatti, niin pakasteilla on minusta pärjännyt aika pitkälle. Se taas harmittaa, kun olen joskus täkäläisissä intialaisissa ravintoloissa törmännyt sellaisenaan pakastepinaattihiutaleisiin pinaattiruoissa, se tuntuu jo hieman rahastukselta.

      Poista