maanantai 3. maaliskuuta 2014

Eteläintialainen kookoschutney - Nariyal ki chutney


Viikonloppuna intouduin laittamaan masala dosia (riisi-linssilettuja) perunatäytteellä. Tein dosien kaveriksi myös muutaman chutneyn. Mies tykkäsi eritoten chili-tomaattichutneysta, johon tunginkin ohjetta orjallisesti noudattaen peräti 10 kuivattua punaista chiliä. Olihan tujua. Tämä kookoschutney oli enemmän omaan makuuni. Alkuperäinen resepti löytyi Veg Recipes of India -sivustolta.

Seuraa tunnustus: en oikeastaan koskaan osta kookosta tuoreena. Oikeastaan en liiemmin käytä kookosta missään muodossa, kun en ole oikein päässyt sen kanssa samalle aaltopituudelle. Kookoschutneysta kyllä tykkään, mutta ne kerrat, kun olen koittanut saada kookoschutneyta aikaan kuivatuista kookoshiutaleista, ovat olleet aika epäonnistuneita: lopputulos on maistunut vetiseltä mutta tuliselta jälkkäriltä. Olenkin menettänyt toivoni sen suhteen, että hiutaleista saisi aikaan hyvää chutneyta, mikä minun olisi ehkä pitänyt arvata jo ennen tuhoon tuomittuja kokeilujani.

Olen yrittänyt korjata suhdettani kookokseen sen jälkeen, kun toimme Intiasta kuivattuja kookoksenpuolikkaita, jotka pitäisi upottaa johonkin ruokaan. Sain erään illalliskokemuksen seurauksena idean laittaa kookosta daalin sekaan, ja nyt rohkaistuin kokeilemaan niitä chutneyssa. Päätin raastaa kookosta veitsellä ja laittaa sen likoamaan veteen hetkeksi, jotta se saisi takaisin hiukan menettämäänsä nestettä. Lopputulos oli maukas ja ehkä vain askeleen päässä esikuvastaan, tuoreesta kookoschutneysta. Viitseliäämpi kokki käyttää tähän tietysti ihan oikeaa tuoretta kookosta.


Kuivattuja kookoksenpuolikkaita saa Hakaniemen intialaisista erikoisliikkeistä, tuoretta kookosta ainakin pääkaupunkiseudulla ihan tavallisista ruokamarketeista. Myös paahdettua chana daalia eli dariyaa/chutney daalia saa ensiksi mainituista erikoisliikkeistä.

Kookoschutney


- 1 kokonainen kuivattu kookoksen puolikas (eli noin 1 dl kuivattua kookosta) raastettuna tai 1,5 dl tuoretta kookosta raastettuna
- 1 tl tuoretta inkivääriä
- 2 rkl paahdettuja chana daal -linssejä (dariya)
- 2 vihreää chiliä
- suolaa
- vettä tarpeen mukaan

Öljy-mausteseos chutneyn päälle (tadka)

- 1 rkl öljyä
- ½ tl tummia sinapinsiemeniä
- ½ tl juustokuminansiemeniä (jeera)
- 1 tl urad daal -linssejä
- hajupihkaa (asafoetida/hing)
- muutama tuore currynlehti
- 1 kuivattu punainen chili


1. Raasta kookos ja hienonna inkivääri sekä paloittele chilit. Jos käytät kuivattua kookosta, liota sitä muutamassa desissä vettä noin 15 minuutin ajan.

2. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon (mutta lisää vettä alussa vain vähän). Mitä pienempi kulho, sitä paremmin chutneyn hienontaminen onnistuu. Isossa tehosekoittimessa chutneyden valmistus on hankalaa, ellei sitten tee noin viisinkertaista annosta kerralla.

3. Soseuta chutney tasaiseksi lisäten vettä pikku hiljaa tarvittaessa sekoittamisen aikana. Voit tehdä chutneysta halutessasi kuivahkoa tai juoksevampaa. Aseta seos sivuun pieneen kulhoon.

4. Valmista tadka: kuumenna 1 rkl öljyä pienellä paistinpannulla. Varo, ettet polta tadkan ainesosia: lisää nopeassa tahdissa pannulle sinapinsiemenet (näiden pitäisi alkaa poksahdella lähes välittömästi), juustokumina, urad daal -linssit, muutama tuprahdus hajupihkaa, currynlehdet sekä kuivattu chili. Kääntele lusikalla noin 20 sekuntia, kunnes linssit ovat hiukan ruskistuneet ja kaada tadka valmiin chutneyseoksen päälle.

5. Tarjoile eteläintialaisten pikkupurtavien, kuten dosien, vadojen tai idlien kanssa. Yli jääneen chutneyn voi tarvittaessa syödä riisinkin kanssa.

Dosa ja chutneyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti