sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Linssikeitto - Masoor daal shorbaJos kaipaa yksinkertaisia video-ohjeita intialaisen ruoan valmistukseen, suosittelen lämpimästi vierailemaan sivulla Manjula’s Kitchen. Manjula-täti on jainalainen Yhdysvalloissa asuva intialainen rouva, joka on sympaattisella olemuksellaan ja makoisilla ohjeillaan valloittanut tuhansia sydämiä. Tämä keitto on muunnelma Manjula-tädin linssi-vihanneskeitosta. Uskontonsa vuoksi Manjula-ji ei käytä resepteissään valkosipulia tai sipulia, mutta ne sopivat mielestäni keittoon mainiosti. Inkiväärin ja sellerin jätin sen sijaan pois ja lisäsin mausteet suoraan valmiiseen keittoon. Lisäksi Manjula-ji käytti reseptissä kokonaisia linssejä halkaistujen sijaan, jolloin keitosta tulee koostumukseltaan erilaista.

Halkaistut punaiset linssit kypsyvät noin 20 minuutissa. Tarkoituksena on kokeilla keittoa joskus myös kokonaisista masoor daal -linsseistä.

Intiassa keitot eivät ole erityisen yleisiä päivittäisessä ruoanlaitossa, vaikka ravintolaan mentäessä saatetaankin nauttia alkupalaksi esimerkiksi tomaattikeittoa tai jotakin muuta sosekeittoa. Tämä sikäli harvinainen keitto sopisi mielestäni myös kategoriaan ”fusion”, sillä se istuu hyvin jopa suomalaiseen makuun ja on täydellinen ruisleivän kaveri – lyhyesti sanottuna terveellinen, helppo ja maukas illallinen, jota voi hyvin ottaa töihin lounaaksi seuraavana päivänä. Masoor daalia eli punaisia linssejä saa nykyään vaikka lähikaupasta.

Chiliä linssikeittoon ei tule, vaan pieni lämpöisyys saadaan mustapippurilla (ja garam masalalla). Hiukan chilin historiasta kuulleet tietävätkin, että se on kotoisin Amerikan mantereelta ja saapui Intiaan vasta 1500-luvulla. Ennen kuin löytöretket yhdistivät maailman mantereet, tulisuutta ruokaan saatiin Etelä-Aasiassa käyttämällä erilaisia pippureita. Toisaalta masoor daal -linssit eli nk. egyptiläiset linssit eivät ole erityisen yleisiä nyky-Intian alueella, mutta Pakistanissa niitä käytetään laajalti.

Mikäli valmistat keiton tavallisessa kattilassa, liota linssit etukäteen lyhentääksesi keittoaikaa. Pilkkoessasi vihanneksia ota niiden koossa huomioon, että ne eivät saa muhentua kokonaan keittämisen aikana, ainoastaan pehmetä. Masoor daal kypsyy painekattilassa hyvin nopeasti.

Linssikeitto 3–4 hengelle


- öljyä
- 1 tl juustokuminansiemeniä (jeera)
- 2,5 dl masoor daal -linssejä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 porkkana
- 1 suuri peruna
- 1 tomaatti
- vihreitä papuja tai jotakin muuta vihreää vihannesta väriläiskäksi
- ripaus kurkumaa
- 7 dl vettä

- 3 tl korianterijauhetta
- ¾ tl garam masalaa
- 1/3 tl jauhettua mustapippuria
- suolaa

1. Kaada painekattilan pohjalle hiukan öljyä. Lisää jeera kuumaan öljyyn ja anna risahdella.

2. Lisää vihannekset sekä ripaus kurkumaa ja anna kuullottua hetki.


3. Lisää huolellisesti huuhdeltu masoor daal sekä vesi ja sulje painekattila.

4. Siirrä kattila pois liedeltä yhden vihellyksen jälkeen ja anna sen jäähtyä ennen avaamista.

Painekattilassa kypsennetyt vihannekset ennen veden ja mausteiden lisäämistä.

5. Lisää tarvittava määrä vettä sekä loput mausteet ja suola. Kiehauta ja tarjoile kuumana leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti