keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Kaalia maapähkinäkastikkeessa - Patta gobi ki sabziPatta gobi ki sabzi, roti-leipiä ja chilipikkelssiä.

Lempeän makuisen kypsän kaalin ja ruokaisan garam masalan yhdistelmässä on taikaa. Tämä curry rotien ja maustamattoman jogurtin kanssa on yksi vanhempieni ehdottomista suosikeista, kun he tulevat kyläilemään. Onnistumisen kannalta tärkeintä on varmistaa, että kaali on kyllin kypsää. Paras lopputulos saadaan, kun kaalia on valmistuksen aikana sekä paistettu että haudutettu.

Käytä sabziin kaalin pehmeämpiä osia, jotta ne kypsyvät helpommin ja tasaisesti. Varhaiskaali on valmistukseen kuitenkin liian pehmeää.

Kaali imee mausteet todella hyvin itseensä, ja kenties tämän vuoksi curry maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä. Patta gobi on lisäksi todella mainio täyte suolaisiin pasteijoihin.

Tarvitset:


- öljyä paistamiseen
- mustia sinapinsiemeniä ja juustokuminaa (raijeera)
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 sipuli silputtuna
- noin 4 dl pieneksi silputtua keräkaalia
- 1 peruna pienehköinä paloina
- halutessasi: porkkanaa tai muita vihanneksia
- 1 tomaatti
- vettä

Mausteet:
- ripaus kurkumaa
- 2-3 tl korianterijauhetta (dhannya)
- 1 tl chilijauhetta
- 3/4 tl garam masalaa
- suolaa


1. Lisää raijeera kuumaan öljyyn ja anna siementen risahdella hetki.

2. Lisää sipuli ja heti perään valkosipuli. Kuullota hetki ja lisää kurkuma, kaali sekä ripaus suolaa poistamaan nestettä kaalista.

3. Kypsennä keskilämmöllä kannen alla noin 10 min sekoittaen harvakseltaan.

4. Kun kaali on saanut hiukan väriä, lisää perunat (ja mahdolliset muut vihannekset), loput jauhetut mausteet sekä tomaatit.

5. Lisää maapähkinäjauhe ja muutama desilitra vettä. Jatka kypsentämistä, kunnes kaali on kypsää, perunat pehmenneet ja curry on kiehunut sopivasti kokoon. Tarkista suolaisuus. Kaalin kypsymisessä kestää kokonaisuudessaan 20-30 minuuttia.

5. Nauti kuumien chapatien/rotien kanssa. Seuraksi sopivat punasipulisiivut, jogurtti ja achaar eli intialainen pikkelssi, joita saa eri vihanneksista valmistettuina Intiasta tai Suomen päästä etnisistä ruokakaupoista.

Variantti riisin kanssa syötäväksi: Leikkaa kaali hiukan isommiksi 1 x 2 cm paloiksi, lisää haluamiasi vihanneksia sekä runsaammin vettä niin, että saat aikaan riisille sopivan kastikkeen.

P teki usein gobia riisin kanssa, kun kävin tapaamassa häntä suhteen alkuvaiheessa. P:n kotona hänen äitinsä taas valmisti gobi ki sabzia pikemminkin ylläolevan ohjeen mukaan rotien kanssa syötäväksi. Mikäli haluat tehdä helppoa gobia ja riisiä ja saada aikaan kokonaisen aterian, jopa itämainen pakastevihannessekoitus toimii hätätilanteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti