keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Maapähkinäjauhe - PhalliMaapähkinäjauhe valmiina käyttöön resepteissä.
 
Mieheni kotona käytetään paljon maapähkinäjauhetta, jolla kastikkeisiin saadaan sekä makua, suurustetta että ravintosisältöä. Maapähkinät – jotka eivät kasvitieteellisesti katsoen ole pähkinöitä, vaan kuuluvat samaan sukuun kuin linssit ja pavut – sisältävät hyödyllisiä rasvahappoja sekä proteiinia. Ajan säästämiseksi on ehdottoman suositeltavaa pitää valmista jauhetta käsillä ruoanvalmistuksen yhteydessä. Sitä on onneksi helppo valmistaa kotona varastoon.

Valmis maapähkinäjauhe nopeuttaa lisäksi chutneyden valmistusta, ja sitä voi lisätä myös jogurttiraitaan.

Jotta jauheeseen saataisiin hiukan lisää makua ja jotta kuoret irtoaisivat, pähkinät paahdetaan kevyesti ennen jauhamista.

Jauheen valmistus


1. Lämmitä pannu ja levitä maapähkinät sille.

2. Sekoittele noin 20 sekunnin välein, kunnes pähkinät ovat ruskistuneet sieltä täältä.

3. Kaada pähkinät lautaselle ja anna jäähtyä puolisen tuntia.
4. Pyörittele maapähkinöitä kämmentesi välissä niin, että kuoret irtoavat. Kerää valmiit, kuorettomat pähkinät tehosekoittimen kulhoon. (Huom. kuoriminen ei ole aivan välttämätöntä, mutta se tekee mausta pehmeämmän.)5. Sekoita jauheeksi tehosekoittimessa. Säilytä ilmatiiviissä astiassa. Jauhe säilyy parhaimmillaan noin kolme kuukautta.

Pähkinät on hyvä jauhaa samana päivänä, kun olet paistanut ne, koska ne keräävät itseensä ilmankosteutta, mikä vaikeuttaa niiden jauhamista ja altistaa pilaantumiselle. Jos et jostakin syystä ehdi valmistaa jauhetta samana päivänä, käytä maapähkinät nopeasti (30 sek) mikrossa ja jäähdytä uudelleen ennen jauhamista kosteuden haihduttamiseksi.

Sekoittaminen jauheeksi onnistuu parhaitan intialaisella tehosekoittimella, jonka terät ovat lähellä astian pohjaa. Näin maapähkinäpalaset eivät jää jumiin terien alle ja jauheesta tulee kerralla tasaista. Tavallisella tehosekoittimella jauheen valmistamiseen saattaa kulua hieman enemmän aikaa ja vaivaa. Suosittelen ehdottomasti intialaisen tehosekoittimen hankkimista seuraavalla Intian-matkalla, mikäli valmistaa usein intialaista ruokaa. Nk. mixer-grinderilla syntyvät nopeasti myös soseutettu sipuli ja tomaatti, dosa-taikina ja erilaiset chutneyt. Meidän keittiössämme nököttävä kone on mallia Blackberry Excel: http://blackberry.net.in/excel.htm, mutta valikoimaa on runsaasti.

Maapähkinäjauhetta käytetään mm. tämän blogin seuraavissa resepteissä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti