keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Pannukakut kikhernejauhosta - Besan ka cheela

Valmis besan-pannukakku lisäkkeineen.

Gluteenittomia kikhernejauhoja (gram flour l. hindin besan) saa etnisistä ruokakaupoista, yleensä myös esimerkiksi turkkilaisista liikkeistä. Besan on helposti sakeutuvaa, proteiinipitoista jauhoa, jota nimensä mukaan tehdään keltaisista kikherneistä. Sitä käytetään intialaisessa keittiössä pakora-mykyjen valmistamiseen, mutta pannukakun muodossa besanin nauttimiseen vaaditaan huomattavasti vähemmän ylimääräistä öljyä. Makeisiin leivonnaisiin besan ei helpolla sovi, intialaisiin makeisiin kyllä (niistä lisää myöhemmin).

Besan sisältää tyydyttymättömiä rasvahappoja, peräti neljänneksen proteiinia ja runsaasti rautaa, ja melko korkeasta hiilihydraattipitoisuudesta huolimatta sen glykeeminen indeksi on alhainen (lähde: http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4406/2). Sen on väitetty sopivan hyvin myös diabeetikoille. Lisäkkeistä tietysti riippuu, kuinka terveellinen ateria on kokonaisuudessaan. Ketsupin asemesta voitkin tarjoilla lisäkkeenä vaikkapa maapähkinächutneytä tai lähes mitä tahansa muuta kastiketta, esimerkiksi raitaa tai itsetehtyä dippiä. Mikäli löydät jonkin toimivan yhdistelmän, kerro siitä kommenttiosiossa!Näitä kiinteähköjä pannukakkuja nautitaan Intiassa nopeana aamiaisena, ja ne ovatkin erittäin helppoja valmistaa. Halutessasi voit lisätä ohjeeseen enemmän vettä, jos pidät ohuemmasta rakenteesta. Tällä reseptillä saat aikaan noin neljä pannukakkua, jotka riittävät yksin täyttämään kahden aikuisen aamiaistarpeet.
                                                                                                                                 

Suolaiset gluteenittomat pannukakut kikhernejauhosta - Besan ka cheela


4 kpl

- 2 dl kikhernejauhoja (besan)
- ½ sipuli silputtuna pieneksi
- ½ tomaatti silputtuna pieneksi
- 1 tl korianterijauhetta (dhannya)
- tuoretta korianteria (ei pakollinen)
- 1 pieni vihreä chili
- suolaa
- 2,5 dl vettä

1. Silppua vihannekset ja lisää suola. Anna seisoa hetken, jotta sipuleissa ja tomaateissa oleva vesi irtoaa.

2. Lisää korianterijauhe ja kikhernejauhot. Tasoita paakut hyvin esimerkiksi käsivispilällä. (Halutessasi voit myös sekoittaa jauhot ja veden ensin ja lisätä vihannekset vasta jälkeenpäin.) Tarkista suolaisuus.


Sopiva koostumus on lettutaikinamainen.

3. Käännä levy numerolle 4 tai 5 ja anna pannun kuumeta. Annostele taikinaa teflon-pintaiselle pannulle pannukakun tekemiseen sopiva määrä. Kaada sen jälkeen pannukakun reunoille hieman öljyä. Paista molemmilta puolilta kullanruskeaksi. Jos pannukakku on paksuhko, painele sitä välillä paistinlastalla kypsymisen varmistamiseksi – raaka besan ei maistu erityisen hyvältä.

Tarjoa ketsupin tai chutneyn ja punasipulisiivujen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti