keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Intialainen tee - Chai

Intiassa teen kanssa nautitaan usein suolaisia keksejä.

Maailma näyttää kauniimmalta teekuppi kädessä - niinpä myös tälle blogille on onnea tuomassa ensimmäisenä teeresepti. Unohda kaupan kalliit Indian Chai -teepussit ja valmista aito chai helposti kotona.

Intialainen tee (kahdelle)


- 1 kupillinen (2,5 dl) vettä
- 1,5 kupillista kevytmaitoa
- 4 pussia maustamatonta mustaa teetä
- 5 kukkurallista teelusikallista sokeria (tai maun mukaan)
- teemaustetta eli chai masalaa TAI esim. yhtä tai useampaa seuraavista: tuore inkivääri tai inkiväärijauhe, jauhettu kaardemumma, 1 kokonainen mausteneilikka

1. Lisää teflonpohjaiseen kattilaan vesi, tee, sokeri ja teemauste. Anna kuumeta kiehuvaksi.
2. Lisää maito. Kiehauta ja varmista, että maito ei ala kiehua yli.
3. Anna kiehua hiljalleen vielä noin 10-15 minuuttia. Näin ylimääräinen neste haihtuu pois ja teehen tulee chaille ominainen pehmeä, karamellinen maku.
4. Nauti pikkusuolaisen kanssa.

Huomioita


Jos valmistat chaita useammalle, käytä muita ainesosia samassa suhteessa kuin ylläolevassa reseptissä, mutta vähennä teejauheen suhteellista määrää sekä ylimääräistä nestettä. Esim. kolmeen kupilliseen riittää 5 pussia teetä.

Teelaadusta: Käytä chaihin mustaa, maustamatonta teetä. Itse käytän reseptiin X-tran mustaa, hienoksi jauhettua Ceylon-teetä, joka taitaa kilohinnaltaan olla koko kaupan halvinta – siis myös varsin opiskelijaystävällistä. Siinä on kuitenkin vahva ja täyteläinen maku, joka sopii hyvin maitoon keitettyyn teehen. Leikkaan teepussit auki ennen teen valmistusta ja kaadan sisällön kattilaan. Teejauhe sopii muutenkin chaihin paremmin kuin teelehdet: kaikki tee, johon Intiassa törmäsin, oli jauhettu todella hienoksi. Kenties maku irtoaa näin helpommin?

Maustaminen: Käytän teehen P:n äidin kotitekoista chai masalaa, jossa on mm. kuivattua ja jauhettua inkivääriä, kaardemummaa, mustapippuria, mausteneilikkaa ja kanelia. Helsingissä ainakin Hakaniemen etnisistä ruokakaupoista saa teemaustetta, mutta varmista, että ainesosana ei ole currynlehtiä.

Kun käytät maustamisessa inkivääriä, ole varovainen sen voimakkuuden kanssa. 

Mikrotee: Teen voi valmistaa tällä samalla reseptillä myös mikrossa mikronkestävässä muoviastiassa, jossa on kyllin korkeat reunat. Lisää kaikki aineet astiaan ja sekoita kerran. Anna valmistua mikrossa normaalilla teholla noin 9 minuutin ajan.

Aamulla mikrotee on kätevä, sillä teen äärellä ei tarvitse valvoa maidon kiehumista yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti