maanantai 3. helmikuuta 2014

Vegaaninen lämmin voileipä chutneyllä – Mint chutney sandwich

Minttuchutneyvoileipä.

Koska länsimaalainen leipä on Intiassa uusi tuttavuus, paikallisista kaupoista löytyy yleensä vain jotakin vaaleaa vehnäpaahtoleipää. Minttuchutney-sandwich on paahtoleipää hyödyntävä maukas moderni klassikko ja aivan huomaamatta täysin vegaaninen. Tähän ei ihme kyllä kaipaa edes juustoa!

Tuoreen minttuchutneyn resepti käy tähän erityisen hyvin. Jokin makea säilykechutney voisi sopia myös, esimerkiksi mangochutneylla nämä olisivat varmaankin kuin intialainen, chilipitoinen versio marmeladivoileivästä. Ainakin joku rohkea sitä oli kokeillut.

Laitetaanpä tähän vielä tilannekuva leipien valmistamisesta kälyni keittiössä kesällä 2013.


Tuo vasemmalla leivän päälle valuva kastike on chiliketsuppia.

Huom. voileivistä voi valmistaa myös tuoreversion sormisyötäväksi leikkaamalla paahtoleivän kovat reunat pois (älä heitä roskiin, vaan käytä esimerkiksi krutonkeihin), täyttämällä leivät samantyyppisesti kuin lämpimätkin versiot, leikkaamalla valmiit leivät neljään osaan sekä tökkäämällä jokaiseen hammastikun ja asettelemalla minileivät valmiiksi tarjottimelle. Näin välttyy siltä, että joutuisi viettämään koko illan voileipägrillin vieressä. Idea siis sama kuin näissä It’s Life -sivuston chutney-paneer-voileivissä.


Chutneylla täytetyt lämpimät kasvisvoileivät



- paahtoleipää
- itse tehtyä tai valmista minttuchutneyta
- vihanneksia täytteeksi: kurkkua, tomaattia, punasipulia, paprikaa, kevyesti kypsennettyä porkkanaa tai punajuurta...

- ketsuppia tai chiliketsuppia
- vegaanista margariinia/levitettä


1. Leikkaa vihannekset ohuiksi siivuiksi.

2. Kokoa leivät: voitele ensin leivän ulkopuoli margariinilla, käännä se voileipägrilliä vasten ja levitä sisäpuolelle chutney. Lado leivän päälle haluamasi määrä vihanneksia ja päällystä toisella paahtoleivänsiivulla, jonka sisäpuolelle on levitetty ketsuppia ja ulkopuolelle margariinia.


Leivät voi täyttää haluamillaan vihanneksilla.
3. Paista leivät.

4. Tarjoile, kun leipä on jäähtynyt muutaman minuutin (sisällä olevat vihannekset ovat todella kuumia).

8 kommenttia:

  1. Ahh, kuulostaa todella herkulliselta! :)

    http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, hyviä nämä kyllä ovat! :)

      Todella kiinnostava blogi sinulla, ja intialaistyylisiä reseptejäkin joukossa. Tutustun varmasti ajan kanssa enemmänkin. :)

      Poista
  2. Tulee nälkä... Taas... tätä blogia lukiessa yleistä :-) Meillä on voileipägrilli mutta en minä ole tajunnut sinne menevien leipien väliin muuta tunkea kuin juustoa ja tomaattia.

    Tuore leipä on kyllä parasta eurooppalaisessa keittiössä, jotakin, mikä on ihastuttanut myös intialaisia ystäviäni ja miestäni. Miehenikin asui Lontoossa vuosikymmenen muttei oppinut syömään kuin paahtoleipää, kunnes minä menin sinne häntä tapaamaan ja ostin jo ensivisiitilläni tuoretta aamupalaleipää. Alkunurinan jälkeen ("tajuatko miten paljon halvempaa on tarjouspaahtoleipä") hänkin pääsi makuun ja ymmärsi että on olemassa leipää ja Leipää. Nykyään meillä syödäänkin paahtoleipää korkeintaan joskus voileipägrillissä. Ja sittenkin ostetaan mieluiten täysjyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ihmettele lainkaan, että intialaisten suhtautuminen eurooppalaisiin aamiaisiin on hiukan pelonsekainen: "ettehän te syö siellä kuin leipää" ("bread", mikä on tietenkin vain ja ainoastaan paahtoleipähöttöä, koska muuta tuolla päin maailmaa ei helposti saa, ja intialaisetkin usein tietävät, että se ei ole ihan täyspainoisinta ravintoa).

      Perheen toinen miniä tekee Intiassa täytettyjä voileipiä kasvismössötäytteellä: otetaan perunaa ja porkkanaa, muussataan ne, lisätään paistettua sipuli-valkosipuli-tomaattiseosta, garam masalaa, korianterijauhetta ja kurkumaa, kaikki sekaisin ja leivänsiivut sivellään vielä ketsupilla, ennen kuin täyte laitetaan väliin ja leipä grillataan. Tein noita joskus antaumuksella vähän turhan usein, ja nyt onkin ollut piiitkä tauko. :D Tuonnehan voisi varmaan murentaa paneeriakin sekaan!

      Poista
  3. Tulinpa pikaisesti tutustumaan, paremmalla ajalla sitten vielä tarkemmin :)
    Ihana tuo alla oleva kumina-postaus. Hortonomina minua ilahduttaa tieteellisten nimien käyttö. Tarkentaa kummasti montaa kasvipulmaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit käymään! :) Tieteelliset nimet eivät ainakaan ole vaarassa mennä sekaisin, mutta hankalahan niitä on kokatessa käyttää. Jos tiedät muuten tarkemmin, mitkä noista kasveista ovat keskenään lähisukua, niin kerro ihmeessä!

      Poista
    2. Minulle on kasvina tuttu ainoastaan meidän tavallinen ja pohjoisessakin kasvava kumina Carum carvi. Tieteellisissä nimissä sukunimi tulee ensimmäisenä ja jos se on kasveilla sama, ovat ne samaa sukua.

      Poista
    3. No niinpä tietenkin! :D Joten carum carvi ja carum copticum ovat tuon mukaan ainoat samaa sukua.

      Poista