tiistai 18. maaliskuuta 2014

Linssejä ja kookosta - Bengali cholar daal

Chana daal -linssejä lämpimillä mausteilla ja kookoksella.

Nyt tiedän, mitä meillä tästä lähtien tarjoillaan intialaisten juhlien aikaan: näitä bengalilaisia linssejä, joissa ei sattvik-filosofian mukaisesti ole sipulia eikä valkosipulia. Maistoin tällaista daalia ensi kerran vieraillessani Helsingin Krishna-temppelissä, ja kotiin päästyäni piti heti kaivaa esiin samantyyppinen ohje. Reseptin lähteenä käytin E-Curry - ja Veg Recipes of India -sivustoja. Yhdistelin ohjeita hiukan sekä sovelsin omiin käsiini sopivaksi. 

Kyseessä on ensimmäinen bengalilainen resepti, johon olen tykästynyt sen verran, että se saa jäädä vakituisesti keittiöön. Kookos ja lämpimät mausteet tuovatkin tosi kivasti vaihtelua normi-daaliin. Oikeastaan tässä on melkein biryanin kokonaiset mausteet sekä juhlavat lisäkkeet (pähkinät ja rusinat) sovellettuna daaliin! (Tällä tavoin ajateltuna resepti on myös helppo muistaa ulkoa, jos reseptikirjaa ei jonakin päivänä ole löydyksissä.)

Käytin reseptiin lastuiksi silputtua kokonaista kookosta, mutta tarvittaessa kookoshiutaleetkin ajaisivat varmaankin lähes saman asian. Kookoslastuista tulee tosin kiinnostavampi koostumus.

Kannattaa kokeilla tätä uppopaistettujen poori/puri-leipästen kanssa, chana daal toimii niiden kaverina tosi kivasti!

Käyttämällä gheen sijaan öljyä saat reseptistä vegaanisen.



Juhlavat chana daal -linssit kookoksella (neljälle)


Paahdettavaksi pannulla

- 5-7 kpl cashew-pähkinöitä
- 1 rkl rusinoita
- 3-4 rkl kookoslastuja

Linssit
- 3 dl chana daal -linssejä
- 1/2 tl kurkumajauhetta
- 1 tl sokeria
- suolaa maun mukaan

- vettä keittämiseen

Mausteseos (tadka)
- gheetä (öljyä vegaaniseen versioon) paistamiseen

- kokonaisia kuivattuja mausteita:
  • 1 tl juustokuminansiemeniä (jeera)
  • 2 kpl kokonaista kaardemumman kotaa
  • 2 kpl kokonaista neilikkaa
  • 4 cm pätkä kanelia tai kassian kuorta
  • 1 intialainen laakerinlehti (tejpatta)
  • 2 kpl kuivattuja punaisia chilejä
- hajupihkaa (asafoetida/hing) (voi jättää poiskin)
- 1 tl tuoretta inkivääriä murskattuna
- chilijauhetta maun mukaan

1. Huuhtele linssit ja liota niitä ainakin tunnin ajan. Keitä kurkuman kanssa kypsäksi painekattilassa tai tavallisessa kattilassa (varaudu tällöin pitkään keittoaikaan ja lisää vettä välillä). Linssit ovat valmiita, kun ne ovat vielä jotenkuten säilyttäneet muotonsa mutta ovat niin pehmeitä, että murenevat helposti, kun niitä painaa sormin.


Linssien ei tarvitse olla ihan näinkään kypsiä.
2. Sekoita linssien joukkoon suola ja sokeri ja lisää vettä tarvittaessa.

3. Paista isossa kasarissa vuorotellen pienessä määrässä öljyä tai gheetä cashew-pähkinät, rusinat ja puolet kookoslastuista ja aseta sivuun odottamaan.




4. Lisää hiukan öljyä/gheetä ja laita paistumaan ensin juustokumina, sitten muut kokonaiset mausteet sekä muutama tuprahdus hajupihkaa. Paahda mausteita muutama minuutti, kunnes mausteista alkaa irrota miellyttävä tuoksu, ja lisää jäljellä oleva kookos, murskattu inkivääri sekä chilijauhe.

Mausteet ennen chilin ja inkiväärin lisäystä.

5. Sekoita joukkoon linssit ja tarvittaessa hiukan vettä. Kiehauta.


6. Tarkista maku ja kaada tarjoiluastiaan. Ripottele lopuksi päälle cashew-pähkinät, rusinat ja loput kookoshiutaleista.


2 kommenttia:

  1. Tuo valkosipulin ja sipulin karttaminen on minulle kaksipiippuinen juttu. Kumpikin tuo ruokaan makua ja valkosipulista pidän tosi paljon, mutta olemme viime vuosina jättänyt ne aika lailla käyttämättä kotikeittiössä. Nykyään aina kun niitä olen syönyt olen havaitsevinani todeksi sen, miksi niitä sattvik-filosofiassa kartetaan: aivan kuin alkaisin haluta paljon voimakkaammin kaikenlaista eli toisin sanoen tunnen mielentilani helpommin tyytymättömäksi ja sorrun todennäköisemmin etsimään onnea ulkoisista seikoista. En huomannut moista aiemmin kun käytimme sipulia ja valkosipulia perusraaka-aineina, ja on vaikea sanoa mikä johtuu mistäkin, liittyykö esim. yleinen mielenrauhan parantuminen täysin esim. meditointiin eikä laisinkaan ruokavalioon. Mene ja tiedä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lopulta taitaa olla parasta vain välttää sellaisia asioita, joista ei jostakin syystä tule hyvä olo. Tuskin se ainakaan vahingoksi on. Minä kyllä tykkäsin tästä daalista ihan vain sen vuoksi, että se maistui hyvältä ;) - kiitokset vielä miehellesi!

      Hienoa, jos pystyt nyt taas ajattelemaan ruokaa voimatta pahoin!

      Poista