sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Tuliaisia Pakistanista

Pakistanin ja Pohjois-Intian, varsinkin Punjabin alueen ruokakulttuurit ovat historiallisista syistä hyvin samankaltaisia.

P:n pakistanilainen tuttava toi eilen reissultaan kotimaahan tuliaisina suosikkejani, kaardemummalla maustettuja maitomakeisia eli Intiastakin tuttua barfia, jota voisi kai kuvailla kuivaksi mutta pehmeäksi toffeeksi. Tästä ei karkki parane!

Lisäksi sain varsinkin Punjabin seudulla jälkiruokiin ja makeisiin käytettävää kiinteään muotoon tiivistettyä makeaa, rasvaista maitoa eli khovaa (khoya, khoa), jonka pilkoin ja laitoin pakkaseen odottamaan inspiraatiota. Olen muutamaan kertaan maistanut tuttavamme tekemää riisivanukasta eli kheeriä, johon on lisätty tätä ihmeainetta, ja tuo vanukas maistuu sekin kuin juoksevalta karamellilta.

Pala kiinteää, kaardemummalla maustettua khovaa.

Näkyvissä on muutama lisäkilo, ennen kuin saadaan nämä herkut tuhottua. Iik. Eiköhän khovasta jotakin kokkaillakin lähitulevaisuudessa.

6 kommenttia:

 1. Oi nam! :) Me saadaan myös sillointällöin tuliaisina barfia, kun joku mieheni kolleega käy intiassa. Hyvää, varsinkin kun ei liian usein saa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan hulluna näihin. :D Pitäisi opetella tekemään makeisia kotonakin, niin saisi syödä useammin. Jotenkin kynnys niiden valmistamiseen on suurempi, kun pelkään että menevät pieleen.

   Poista
 2. Enpä ole koskaan kuullutkaan, ei varmaan mikään ihme :) Mutta syötävä kiinnostaa aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentista! Näitä ei harmi kyllä ole Suomessa kovin laajasti tarjolla. Tai ehkä se on ihan hyväkin, kun ovat kuitenkin aika tiiviitä kaloripakkauksia.

   Hyvin sanottu - ruoka on aina kiinnostavaa! :D

   Poista
 3. Oo mitä tuliaisia! Ukkeli on paraikaa Intiassa ja kyseli juuri eilen, mitä hänen pitäisi sieltä tuoda. Jätin tarkoituksella kaikki makeiset listasta pois, ettei vaan "tarvitsisi" syödä niitä. :-D Toivottavasti ukkeli ei älyä tuoda niitä oma-aloitteisesti. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättää vielä sinut iloisesti makeislajitelmalla! ;)

   Tuollainen kuriiripalvelu privana Suomen ja Intian välillä on kyllä kätevä! Joutuuko kavereille Suomeen tuomaan kovin paljon lähetyksiä kotiseudulta? Täällä on kuskattu mannertenvälisesti ainakin pikkelssejä, lasten proteiinikeksejä ja kännyköitä. :D

   Poista