sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Hedelmiä vaniljakiisselissä intialaisittain - Mixed fruit custard

Granaattiomena-banaanivanukas.

Tunnetuimpia intialaisia jälkiruokia lienevät kermaiset riisi- ja vermicellivanukkaat. Tässä hiukan hedelmäisempi, valmista vaniljakastikejauhetta hyödyntävä erittäin helppo resepti, josta saa halutessaan vielä kevyemmän käyttämällä rasvatonta tai vähärasvaista maitoa ja sokeria vain vähän...vaikka parhaimmalta tämä maistuu rasvaisesta maidosta tehtynä ja kunnolla makeutettuna. Esanssinen ja värikäs hedelmäjälkkäri on varsinkin lasten makuun, mutta tunnustan, että tykkään tästä itse myös aivan hirveästi. :’D

Custard powder -jauheita on saatavilla etnisistä ruokakaupoista eri makuisena. Vanilja toimii mielestäni ehdottomasti parhaiten, banaanin makuisesta (virheostos vuosien takaa) näen edelleen painajaisia. Itse käytän Laziza-merkkistä kiisselijauhetta. Paketin kyljessä on ohje kiisselin tekemiseen, mutta mielestäni se saa olla hiukan paksumpaa ja makeampaa, joten alla reseptissä on itse käyttämäni määrät. Yksi paketillinen valmisjauhetta tuntuu kestävän loputtomiin, jos tätä ei nyt ihan joka viikko tee. Varmasti myös itse tehty ja vaikkapa sahramilla kellertäväksi värjätty vaniljakiisseli sopisi tähän.



Pakistanilaisen Lazizan custard powder löytyi muistaakseni Mughal-liikkeestä Hämeentieltä.

Kiisselin kaverina voi nauttia mitä tahansa hedelmiä, mutta omaan makuuni hyviltä maistuvat ainakin banaani, granaattiomenansiemenet ja halkaistut viinirypäleet.

Jos valmistat vaniljakastikkeen etukäteen jääkaappiin, sekoita kuitenkin hedelmät kastikkeeseen vasta juuri ennen tarjoilua. Jos hedelmät seisovat kastikkeessa pitkään, niiden maku ja väri liukenee vaniljakastikkeeseen ja itse kastikkeesta tulee vetistä. Lisäksi kiisselin päälle muodostuu ”kettu” eli ohut kalvo, jolloin valmiit annokset eivät näytä jääkaapissa istuttuaan enää kovin näteiltä.


Hedelmiä vaniljakiisselissä (kaksi aivan valtavaa annosta)



- 4 rkl vaniljan makuista custard powder -jauhetta, esim. Laziza
- ½ litraa maitoa

- 3-4 rkl sokeria
- vapaavalintaisia hedelmiä, esimerkiksi banaania, omenaa, viinirypäleitä, granaattiomenaa, kiiviä

+ halutessasi: rouhittuja pähkinöitä, esim. pistaasipähkinöitä tai manteleita kastikkeen sekaan tai vain päälle koristeeksi


1. Valmista vaniljakastike: sekoita kiisselijauhe pieneen tilkkaan maitoa ja aseta sivuun odottamaan.

2.  Kuumenna loput maidosta ja sokeri kiehuvaksi hämmentäen maitoa varovasti esim. lastalla, jottei maitoon muodostu kuplia.

3. Kun maito kiehuu, valuta kiisselijauhe nauhana maidon joukkoon sekoittaen samalla nopeasti. Aseta kiisseli sivuun jäähtymään ja lopuksi jääkaappiin.

4. Ennen tarjoilua: Pilko hedelmät ja irrota granaattiomenan siemenet sekä hienonna pähkinät.

5. Sekoita edelliset, ripottele päälle vielä muutama granaattiomenansiemen tai pähkinä ja tarjoile.


Kun näin nämä lasit kirpparilla, oli vain pakko ostaa ne. Ihan pakko. Olivat kyllä hirmuisen arvokkaat ja kalliit (50 senttiä kipale).

2 kommenttia:

  1. Tämä on hyvää. :-) Suomessa on ihanaa, kun vaniljakastikkeita saa valmiinakin. Itse en oikein luota noihin custard powdereihin, varsinkaan Intiassa, ja siellä tein vaniljakastikkeen ihan alusta asti itse. Olinpa viitseliäs - en kyllä enää jaksaisi. :-D

    Vaniljajogurttikin käy hätätapausversioon. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jogurttipa onkin hyvä vinkki, kiitos! :) Vaniljakastikkeet ovat kyllä Suomessa ihania - niin ihania, että vetelisin koko purkin, jos sellaisen kiinni saisin, joten täytyy pysyä niistä kaukana.

      Minusta on hauskaa, että kun Suomessa saatetaan nauttia hedelmäsalaatin kyytipoikana muutama lusikallinen vaniljakastiketta, Intiassa nautitaan vaniljakastikkeessa muutama hedelmä. :D

      Poista