keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Maustetut kikherneet - Chole fry

Kikherneitä kiireisille.

Päätin eräänä päivänä, että haluan kikherneitä, mutta ei hotsittanut laittaa cholea eli kikherneitä tomaattikastikkeessa, kun sitä varten pitäisi pilkkoa ja soseuttaa kaikenlaista. Idea: miksei kikherneistäkin voisi tehdä fryn eli kuivan kasvissabzin? Käyttäisi vain samoja mausteita kuin kastikeversioonkin, joskin hiukan hillitymmin. Toimii, ja teen tätä uudestaankin.

Resepti näyttää pitkältä, mutta on superhelppo, sillä suurin osa raaka-aineista on jauhettuja mausteita. Nopeiden reseptien kohdalla minulla on tapana kypsentää kurkumajauhetta vähän pitempään kuin muita mausteita, sillä kurkuma on vaarassa jäädä raa'aksi ja tosi tympeän makuiseksi, jos se ei saa paistua kunnolla.

Chana masalaa (a.k.a. chole masalaa) eli kikherne-tomaatticurryyn käytettävää erityistä mausteseosta saa intialaisista kaupoista, ja se sisältää mm. jauhettua neilikkaa ja kassiaa. Jos chana masalaa ei ole käsillä, garam masalan osuutta voisi hiukan lisätä, mutta paras maku tulee kyllä käyttämällä ihan tarkoitukseen pyhitettyä maustesekoitusta. Chana masalaa voi valmistaa kotonakin esimerkiksi NishaMadhulika-sivuston neuvoilla.


Kuivat maustetut kikherneet (lisukkeeksi neljälle)



- 4 rkl öljyä
- 1 tl juustokuminansiemeniä (jeera)
- hajupihkaa (voi jättää poiskin)
- 5-10 kpl tuoreita currynlehtiä (voi jättää poiskin)
- 1 tölkki kikherneitä tai saman verran kypsäksi keitettyjä kikherneitä
- mausteita:
  • 1/2 tl kurkumajauhetta
  • 2 tl korianterijauhetta
  • 1/2 tl garam masalaa
  • 1 tl chole masalaa
  • chilijauhetta maun mukaan
- suolaa maun mukaan

1. Kuumenna öljy pannulla ja lisää juustokuminansiemenet risahtelemaan hetkeksi, tupruttele sitten hajupihkaa ja lisää currynlehdet.

2. Hetken päästä lisää kypsät kikherneet sekä kurkumajauhe ja paista pannulla muutama minuutti.

3. Lisää muut jauhetut mausteet ja suola. Jatka paistamista vielä hetki.

4. Tarjoile esimerkiksi jogurttiraitan ja intialaisten leipien kanssa tai aterian lisäkkeenä.

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä. Voisinkin jokupäivä kokeilla, mitä mieltä Vekara on maustetuista kikherneistä. Tuttuja elementtejä meille tässä on kyllä paljon, joten mikäettei. Eilen ostin ensimmäistä kertaa myös korianterijauhetta. Siskoni on sitä kovasti kehunut, joten odotukset ovat korkealla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korianterijauhe on mukavan lempeän makuista ja pähkinäistä ja intialaisissa ruoissa todella runsaasti käytössä, lappaan sitä itse välillä useampia lusikallisia kerralla. Huono juttu ei ole sekään, että sillä on ilmeisesti monia suotuisia terveysvaikutuksia!

      Poista
  2. Hyvältä kuulostaa! Itsellänikin on ollut vähän samantapainen ajatus kikherneistä muhimassa jo kauan, kun olen suunnitellut tehdä tikka-maustettuja kikherneitä. Saa nähdä, milloin mahdan siirtyä ajatuksesta tekoihin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hauska idea, jään odottamaan reseptiä! Tuo sopisi varmaan kesäiseen grilli-iltaankin. Kuulostaa melkein lihaisalta. ;)

      Minun pitäisi keksiä jotakin kasvisruokaa tandoori masalalla, jota ostin aikoinaan hetken mielijohteesta...vegereseptejä sille on aika vähän, enkä oikein osaa etukäteen sanoa, mitkä kaikki vihannekset tuon kanssa sopisivat.

      Poista
  3. Hassua, monet postauksistasi on just mun miehen suosikkeja! Hänen ihan lemppariruokaansa on vahvasti maustetut kuivat cholet, oletko kuullut pindi cholesta? Siinä kastikkeeseen tulee vain sipulia ja rutkasti muita mausteita, eli vähän samantapaista kuin tämä, mutta tämä on helpompi valmistaa.

    Minun makuuni on enemmän tuo malai kofta ja muut kastikemaiset subzit. Meillä malai kofta on yksi suosikeista, mutta kastike on enemmän cashew-pohjainen eli valkoinen kastike ilman tomaattia. Tosi herkullisen näköistä tuo sinunkin malai kofta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut nimen ja kenties tietämättäni joskus syönytkin, mutta en koskaan tehnyt itse. Tuttavani teki kerran cholea, jossa syvänruskea väri saatiin aikaan lisäämällä kastikkeen joukkoon teepussi, sitäkin pitäisi kokeilla.

      Vaaleaa malai koftaa haluaisin kokeilla myös! Minusta on ihanaa, kun ruoista on niin monia variaatioita, niin saa halutessaan helposti vaihtelua.

      Poista
    2. Pindi chole tehdään meilläkin juuri niin, että painekattilaan lisätään kikherneitä keitettäessä teepussi. Mausteet ovat muutekin hyvin erilaisia kuin normi-cholessa, eli enemmän pippuria, mustaa suolaa jne.

      Intialaisessa kasvisruoassa on tosiaan paljon variaatioita, koskaan ei saa samaa ruokaa ihan samalla tavalla valmistettuna toisessa paikassa!

      Poista
    3. No kappas, eli kyse olikin samasta asiasta. Mausteet kuulostaa tosi houkuttelevilta ja vähän erilaisilta normiin nähden, täytyy laittaa kokeilulistan kärkeen!

      Poista