sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Munakoisoa tomaatti-korianterikastikkeessa

Munakoiso-sabzi, linssikastikkeen jämillä tehdyt leivät, pikkelssi ja jogurtti. 
Satuin ostamaan edullisesti suuren pitkulaisen munakoison, joka piti sitten käyttääkin johonkin. Resepti käyttää pohjanaan masala rotien tomaatti-korianterikastiketta ja on tällainen epäperinteinen "pistetäänpäs näitä aineksia yhteen" -versio munakoisosta tomaattikastikkeessa. Intialaiset pikkuiset munakoisot olisivat olleet maukkaampia, mutta oli tämä jättiyksilökin ihan hauska kokemus.

Tomaatti-korianterikastiketta kannattaa kokeilla, maut käyvät tosi kivasti yksiin ja tomaattikastikkeeseen tulee korianterista todella mielenkiintoista vaihtelua. Munakoison sijaan kastikkeeseen sopisi hyvin vaikkapa peruna tai sekavihannekset.



Munakoisoa tomaatti-korianterikastikkeessa (lisukkeeksi 4:lle)



- 1 suuri munakoiso (tai 6-7 pientä intialaista munakoisoa, tai haluamiasi vihanneksia)
- öljyä paistamiseen

Kastike
- 2 tomaattia
- 1 puntti korianteria varsineen päivineen
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 1 vihreä chili

- 4-5 rkl öljyä paistamiseen
- mausteita:
  • 1/3 tl jauhettua kurkumaa
  • 3 tl korianterijauhetta
  • chilijauhetta maun mukaan
- suolaa
- 2-3 dl vettä

1. Pese munakoiso ja viipaloi 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Itketä ripottelemalla viipaleiden päälle suolaa ja pyyhi viipaleista irtoava vesi pois talouspaperilla.


2. Paista viipaleet tilkassa öljyä, kunnes ne ovat kypsiä ja hiukan ruskistuneet. Aseta sivuun.


3. Soseuta tomaatti, korianteri, valkosipuli ja chili tehosekoittimessa.

4. Kuumenna öljy ja lisää tomaatti-korianteritahna, mausteet, hiukan vettä ja suolaa (muista, että munakoisoissakin on suolaa jonkin verran). Kypsennä noin 10-15 minuuttia, kunnes öljyä alkaa erottua seoksesta. Lisää vettä välillä tarvittaessa.




5. Lisää munakoisot ja kiehauta. Tarkista maku ja tarjoile intialaisten leipien kanssa.



4 kommenttia:

  1. Oi nam! Kuulostaa hyvältä! Jos ei jaksa paistaa, niin voi myös sivellä (aika reilusti) munakoison viipaleet öljyllä ja paistaa uunissa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki, kiitos! Tässä todellakinkin jouduin paistamaan koisot kahdessa osassa, niin olisi varmasti helpompaa iskeä kaikki kerralla pellillä uuniin.

      Poista
  2. Mauritiuksella pika-chutney korianterista ja tomaateista tarjotaan joka aterian yhteydessä, se on vähän niin kuin ketsuppi joillekin lapsille (ja lapsenmielisille), joitten mielestä ketsuppi sopii kaiken päälle. Joskus vaihtelun vuoksi se tarjotaankin salaattina eli ei keitetä chutneyksi vaan tomaatit ja korianteri (ja niin haluttaessa sipuli) pilkotaan pieniksi, pannaan sekaisin ja syödään sellaisenaan. Aivan ihanasti sopivat yhteen nuo maut! Olenkin jäänyt kaipaamaan noita tomaatti-korianteriyhdistelmiä Mauritiuksen reissumme jälkeen! Pitkään Suomeen palattuani teinkin sitä monta kertaa viikossa, mutta nykyisessä kodissamme ei ole sellaista lähikauppaa josta saisi korianteria, ja onhan se toisaalta Suomessa aika kallistakin ja ylimääräistä luksusta, joten tapa on vähän jäänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa todella hyvältä! Miten en olekaan keksinyt yhdistää tomaattia ja korianteria chutneyssa? Tomaatti-sipuli-korianterisilppu on myös todella hyvää! Ja sitä voi sekoittaa esim. kaikenlaisiin valmiisiin kuiviin snack-ruokiin, tulee kivasti raikkautta niihinkin.

      Korianterin kalleus on tosi harmillista täällä Suomessa! Käyn itse ostamassa sitä vain erikoiskaupoista, kun hintaero on niin suuri tavalliseen markettiin verrattuna, mutta aina sinne ei todella jaksa edes lähteä.

      Poista