torstai 9. toukokuuta 2013

Linssejä perunalla ja pinaatilla - Aloo masoor daal



Huomasin jossakin vaiheessa, että käytin arki-daaleissa lähes aina pohjana toor daal -linssejä, välillä mung daalia, muita vain harvoin. Kun tarjolla kuitenkin on niin monia muitakin linssivariantteja, joissa kussakin on oma kiinnostava makunsa, miksen opettelisi käyttämään niitä muitakin ja laajentaisin arkiruokien repertuaariani?

Ajatus vain vahvistui, kun eräänä iltana P toi ystävänsä luota tuliaisina tämän vaimon tekemää masoor daalia, jossa oli intialaista pullokurpitsaa (bottlegourd, hind. lauki). Olin itse kotona valmistautumassa  viime tingassa seuraavan aamun tenttiin ja otin minua varten kiikutetun illallisen kiitollisena vastaan. Luulin daalin pullokurpitsaa perunaksi, ennen kuin maistoin sitä. Aloin samalla pohtia, löytyisiköhän netistä masoor daalin ja perunan yhdistäviä reseptejä. P:n perhe ei masoor daalia juuri käytä, joten olen joutunut etsimään punaisten linssien ohjeet muualta, niin esimerkiksi myös linssikeiton.

Päädyin käyttämään lähteenä tätä peruna-pinaatti-daalin reseptiä, jota muutin keittämällä sekä linssit, perunat että pinaatin painekattilassa. Jos et omista tai käytä painekattilaa, voit valmistaa ruoan alkuperäisen ohjeen mukaan. Kannattaa varmistaa, että linssit ovat keittämisen jälkeen kermaisen pehmeitä eivätkä enää jauhoisia.

Tässä daalissa ratkaisevaa on nähdäkseni jauhetun jeeran käyttäminen mausteena, muuten valmistus ja mausteet (intialaisen ruoan pyhä kolminaisuus eli kurkuma, korianterijauhe ja chili) ovat samat kuin monissa muissakin peruslinssipadoissa.

Suorastaan idioottivarma daal-resepti, josta tulee aina herkullista!


Aloo masoor daal (neljälle yhtenä illallisen ruokalajina)


- 1,5 dl punaisia halkaistuja masoor daal –linssejä
- 1 suuri peruna
- runsaasti tuoretta pinaattia
- 4 dl vettä keittämiseen

- öljyä paistamiseen
- 1 tl kokonaisia juustokuminansiemeniä (jeeraa)
- hajupihkaa eli asafoetidaa (hing)
- 1 sipuli silputtuna pieneksi
- valkosipuli-inkivääritahnaa
- 1 iso tomaatti kuutioituna
- ripaus kurkumaa
- 2 tl korianterijauhetta
- 1/2 tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
- chilijauhetta maun mukaan
- suolaa
(- limetin tai sitruunan mehua)

1. Huuhtele linssit. Paloittele pinaatti suurpiirteisesti ja kuutioi peruna (älä liian pieneksi). Aseta painekattilaan kiehumaan yhden vihellyksen ajaksi ja siirrä pois liedeltä.


Sekä linssit, pinaatti että peruna kypsyvät painekattilassa erityisen nopeasti. Halkaistu masoor daal on kuitenkin helppo keittää myös tavallisessa kattilassa.


Painekattila Prestige-merkiltä. Pelkäsin näitä intialaisia viheltäviä kattiloita pitkään, kunnes huomasin, kuinka  pehmeitä linssejä niissä saa aikaiseksi.

2. Kuumenna öljy ja lisää jeera tirisemään pannulle hetkeksi. Tupruttele pannulle hiukan asafoetidaa/hingiä.

3. Lisää paistumaan sipulit ja inkivääri-valkosipulitahna. Anna sipulin kuullottua.

4. Lisää mausteet, tomaatti ja suola. Jatka paistamista, kunnes öljy erottuu seoksesta, ja sekoita linssien joukkoon.

(5. Halutessasi: lisää päälle limetin tai sitruunan mehua.)

8 kommenttia:

  1. Vihdoinkin pääsin kurkkaamaan blogiisi! Olipa kiva, että jätit viestiä, niin minäkin löysin tänne. :-) Kivoja ohjeita sinulla!

    Minunkaan anoppini ei käytä masoor daleja, kun ne eivät kuulemma ole "maukkaita". Itse käytän niitä joskus linssikeitoissa, mutta siihen se sitten jääkin. Minulla asia taitaa kiikastaa ennemminkin niiden rakenteesta, ja kaiken lisäksi se kaunis punainen värikin katoaa kokkauksen aikana. :-)

    Söin juuri äsken muuten pullokurpitsaa! Äärettömän monikäyttöinen vihannes, ja sopii erinomaisen hyvin esim. pastaan. :-)

    VastaaPoista
  2. Olen vallan haltioissani ensimmäisestä kommentista! :D Kiitos.

    Masoor daal jää todellakin helposti keittämisestä huolimatta sellaiseksi ikävän jauhoiseksi ja kuivakaksi, ja silloin se ei maistu hyvältä. Olenkin keitellyt niitä painekattilassa juuri tuon pehmeyden aikaansaamiseksi.

    Anoppilassa ei käytetä masoor daalia kuulemma sen vuoksi, että se on "non-veg" - voihan pyhä yksinkertaisuus, mikä loukkaus kasviopille. ;) Ilmeisesti se on joillekin todellakin kiellettyä: http://www.iskcondesiretree.net/forum/topics/why-is-masoor-dal-red-lentils?commentId=2103886%3AComment%3A202178

    Pitääpä kokeilla pullokurpitsaa pastassa, vänkä ajatus!

    VastaaPoista
  3. Kiva, että vinkkasit blogistasi FB-ryhmässä :)
    Ostettiin viime kerralla anopille juuri tuollainen Prestige-painekattila, kun hänen painekattilansa ovat alumiinisiä. Kun avasimme paketin totesimme, että hän ja hän päätteli, että ei maid'kään saa väännettyä kantta kiinni. Onko siinä joku erikoinen juttu, pitääkö varsien mennä kokonaan päällekkäin, vai lieneekö ollut maanantaikappale. Palautimme kattilan illalla kauppaan...
    Mukavaa viikonloppua!
    t. simran (Hippu ;) / Kirsi T-K

    VastaaPoista
  4. No hei Simran-Kirsi! :)

    Onpa kummallista! Meillä on kaikki kolme painekattilaa Prestigeltä, ja oikein mainiosti ovat toimineet. Kun nuo kattilan ja kannen pienet väkäset ovat kohdillaan, kansi vain laskeutuu paikoilleen ja on helppo kääntää kahvatkin kohdakkain, jolloin kansi lukkiutuu. Eli nuo väkäset ensin päällekkäin niin, että kansi solahtaa "jengoille" ja kahvat ovat yhden askeleen päässä toisistaan, sitten käännetään vielä hiukan. Pitäisi varmaan olla video, niin tämän voisi helposti demonstroida... :D

    Tai olisiko kumisessa tiivisteessä sitten ollut jotakin vikaa, väärä koko tms.? Tietty intialaisissa kattiloissa ei todella voi sulkea kokonaan pois sitä mahdollisuutta, että pakettiin oli tullut vaikka ihan väärää tai viallista tavaraa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos selventävästä vastauksestasi!! Oli toiseksi viimeinen ilta kun nappasimme kattilan mukaamme Auchanista. Varmuuden vuoksi kuljettaja kävi palauttamassa kattilan vielä samana iltana, koska se oli saman päivän aikana mahdollista (saada rahat takaisin) ja kun ei ollut enää aikaa testailla toista kappaletta. Seuraavalla kerralla pitää ostaa kattila ajoissa ja avata jo kaupassa laatikko ja testata jaksaako naisihminen sitä availla ja sulkea ;)
    t. simran

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mikä siinä onkin, että vaikka Intiaan mennessä sitä suunnittelee tekevänsä kaikki ostokset harkiten ja ajoissa, ne jäävät kuitenkin viimeisiin päiviin. :'D

      Poista
  6. Meilläkään ei miejähen perheessä käytetä punaisia linssejä, enkä ole niitä nähnyt ikinä Intiassa käytettävän, mutta anoppi käyttää kyllä joskus ruskeaa masoor dhalia - tosi herkullista. Pullokurpitsa on hyvää ja varsinkin sopii hyvin yhteen perunan kanssa. Saako sitä sieltä Suomestakin?

    Mielenkiintoista, minunkin mieheni on Rajasthanista, joten yhtäläisyyksiä ruokakulttuurissa löytynee ( tosin he ovat pure veg ). Amchooria laitetaan heillä kaikkiin subzeihin, mutta itse en siitä välitä...tekee ruoasta kirpeää ..käytättekö tekin sitä päivittäin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Hih, aika vähän minäkään käytän amchuria: pav bhajiin ja harvoihin sabzeihin, kuten aloo gobiin kyllä. Kerran kokeilin amchuria gujaratilaiseen daal-reseptiin, mutta yhdistelmä ei oikein puhutellut. En ole itsekään erityisen kirpeiden asioiden ystävä. Pidän vain amchurin ajatuksesta niin kovasti, että blogikin sai siltä nimensä. :D (Oikeastaan ”mangojauhe” kuulostaa paremmalta kuin mitä se maultaan onkaan!)

      Olen käyttänyt tähän asti vain halkaistua ja kuorittua masoor daalia. Kuoren kanssa se olisi kyllä varmasti terveellisintäkin! Täytyy nyt ottaa itseään niskasta kiinni ja kokeilla sitä.

      Anoppini laittamaan ruokaan on aika paljon vaikuttanut isovanhempien asuinalue Maharashtra ja oma synnyinkoti Andhra Pradesh, ensiksi mainittu varmaankin eniten. Joitakin marwari-klassikkoja toki löytyy, mutta perinneaineksia ei ole niin helposti saatavilla Hyderabadissa. Suomessa sen sijaan intialaisten ruoka-aineiden saatavuus kasvaa koko ajan, pullokurpitsaa on jo muutaman vuoden ajan saanut Hakaniemestä, kunhan ehtii ostoksille ennen viikoittaisen vihanneserän loppumista. :) Kalliitahan ne tosin ovat kuin mitkä!

      Poista