perjantai 17. tammikuuta 2014

Tamarindiriisi - Pulihora

Tamarindiriisi on kotoisaa lohturuokaa.

Pulihora on oikeastaan osissa Etelä-Intiaa käytettävä yleisnimitys kaikille erilaisille riisiruoille, joihin voi lisätä happamuutta esimerkiksi sitruunalla, limetillä, mangolla tai tamarindilla. Viime aikoina olen tykästynyt erityisesti tamarindiversioon.

Koska pulihora ei sisällä sipulia tai valkosipulia, se sopii myös hindulaisten rukousmenojen eli pujan yhteydessä jumalalle pyhitettäväksi ruoaksi eli prasadiksi, jonka ihmiset saavat kyllä myöhemmin nauttia suurella kunnioituksella. Hyderabadin hindutemppeleissä tuo jumalalle uhrattu ja sitä kautta siunattu ruoka onkin havaintojeni mukaan usein juuri tamarindilla maustettua pulihoraa, maustettuja tummia kikherneitä taikka jotakin makeaa. Tällaista uskonnolliseen käyttöön valmistettua ruokaa ei saa maistaa vahingossakaan edes valmistuksen aikana, ennen kuin se on uhrattu jumalalle ja tämä on saanut syödä sitä hetken itse rauhassa. Sen jälkeen ruokaa voi jakaa prasadina ja ensisuupalan jälkeen lisätä siihen mahdollisesti puuttuvaa suolaa tai muuta oleellista. Ruoan poisheittäminen on Intiassa äärimmäisen epäsuositeltavaa ylipäätään, mutta erityisesti prasadina käytetyn ruoan ei koskaan pitäisi päätyä roskiin, eikä tarjotusta prasadista tule myös koskaan kieltäytyä.

Omat lämpimimmät pulihora-muistoni liittyvät Intiassa vuonna 2011 viettämääni diwaliin, jolloin erilaisia happamia riisiruokia tuntui olevan joka paikassa: perheet toivat kukin naapureilleen hyvän tahdon eleenä omiin rituaalimenoihinsa valmistamaansa prasadia, joka sattui lähes aina olemaan sitruuna- tai tamarindiriisiä – jos se ei olisi ollut niin hyvää, siitä olisi todennäköisesti saanut ähkyn.

Tamarindiriisiä voi kuitenkin valmistaa ihan tavallisena arkiruokana, aamiaisena, lisukkeena tai välipalana. Happamuutensa vuoksi se säilyy hyvin esimerkiksi pitkällä junamatkalla. Resepti on peräisin mieheni siskolta, joka puolestaan oppi sen kälyiltään mentyään naimisiin telugumiehen kanssa. Tässä versiossa maustemössö valmistetaan erikseen mutta yhdessä erässä ja sekoitetaan riisiin. Pähkinät kuitenkin paahdetaan erikseen, jotteivät ne vetisty. Suosikkini ovat cashew-pähkinät, mutta maapähkinät ovat pulihorassa ehkä vielä yleisempiä – valitse makusi mukaan.

Mausteet pulihoraan.

Oma kälyni myös ehdotti, että päivittäistä ruoanlaittoa voi helpottaa tekemällä valmiiksi pakastimeen satseittain pulihora-tahnaa ja nälän tullen vaan paahtamalla pähkinät ja lisäämällä ne sulatetun tahnan kanssa valmiiseen riisiin. Hirveän hyvä idea, jota en ole koskaan muistanut toteuttaa silloin, kun valmistan pulihoraa!


Jos jotkut saavat euforisia ruokakokemuksia avokadopastasta, tämä pehmeä happaman-suolaisen-tulinen riisimössö on vuorostaan minun ”ruoka, joka on niin hyvää, että voisi itkeä”. ;;__;;


Tamarindiriisi lisukkeeksi neljälle



- noin 8 dl kypsää valkoista riisiä (sona masuri -riisiä tai halpaa basmatiriisiä)
- maapähkinöitä tai cashew-pähkinöitä

Maustetahna
- 1 rkl öljyä paistamiseen
- läpimitaltaan noin 2-3 cm pallo kuivattua tamarindia
- 1 tl juustokuminansiemeniä (jeera)
- 1 tl mustia sinapinsiemeniä (rai)
- hajupihkaa (asafoetida/hing)
- 1 rkl urad daal -linssejä
- 1 rkl chana daal -linssejä
- 2 vihreää chiliä suikaloituna
- 2-3 kuivattua punaista chiliä katkottuna
- 10 kpl tuoreita currynlehtiä
- ripaus jauhettua kurkumaa
- suolaa
- vettä


1. Keitä riisi valmiiksi ja anna seisoa ainakin puoli tuntia.

2. Paahda cashew’t tai maapähkinät.

3. Irrota tamarindin hedelmäliha siemenistä liottamalla. Itse laitan tamarindin ja puolisen desiä vettä pieneen kippoon, lämmitän kippoa mikrossa noin 30 sekuntia ja annan tamarindin pehmetä ja liota hiljalleen kuumassa vedessä tökkimällä sitä välillä esimerkiksi lusikalla. Kun vesi on hiukan jäähtynyt, irrotan tamarindin siemenistä vielä huolellisesti sormin.


4. Valmista maustetahna: Laita kuumaan öljyyn paistumaan tamarinditahnan mausteet: ensin mustat sinapinsiemenet ja jeera (anna risahdella hetki ennen seuraavien ainesten lisäämistä), sitten chana daal ja urad daal -linssit, chilit, hing ja currynlehdet. Paahda, kunnes linssit ovat saaneet hieman väriä.

Paahdetut mausteet.

5. Lisää tamarindin hedelmäliha, ripaus kurkumaa, noin desi vettä ja suolaa. Keitä kokoon, kunnes olet saanut kiinteähköä ruskeaa tahnaa.

Valmis tahna.

6. Sekoita toisiinsa riisi, tahna ja pähkinät. Tärkeää! Sekoita ainekset toisiinsa kursailematta käsin. Voit samalla hiukan muhentaa riisiä edelleen, jotta se ottaa vielä paremmin vastaan tahnan maut. Lisää tarvittaessa suolaa.


Nypi tamarindiriisin ainekset sekaisin sormin.

7. Tarjoile sellaisenaan tai ripottele päälle halutessasi tuoretta korianteria. Tamarindiriisi maistuu myös huoneenlämpöisenä.

8 kommenttia:

  1. Haa, mä kuulun kanssa tähän koulukuntaan, joka voisi itkeä pulihoran takia. Mun mielestä avokadopasta ei edes kuulosta houkuttelevalta. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaverin mies onnistui kerran laittamaan tuosta hittipastasta oikein maukasta, mutta kokonaiseksi arkiruoaksi minua siinä vähän epäilyttää proteiinin vähyys (vaikka ei kai pitäisi huudella täältä intialaisten riisiröykkiöiden keskeltä yhtään mitään :D).

      Poista
  2. Herkullisen näköistä. Mistäköhän tuota tamarindia saisi? Vai voisiko käyttää jotain purkkitamarindia, niitä kai löytyy normi cittaristakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä on kyllä yksi omistakin lemppareistani :)

      Omaan käyttöön olen vanhasta tottumuksesta ostanut tamarindia köntteinä aina Helsingin Hakaniemen aasialaisista kaupoista, mutta uskon, että tahna käy yhtä hyvin. Ainakaan Spice Up! -tamarinditahna ei näyttänyt sisältävän mitään muuta kuin tamarindia ja vettä eikä mitään ylimääräistä, joten maussa ei pitäisi olla suuria eroja, ja tuota tahnaa on varmasti helpommin saatavilla normikaupoistakin. Olen joskus bongannut tamarinditahnaa intialaisissakin liikkeissä, joten veikkaan, että on kyse vain siitä, missä muodossa sitä kukin kotikokki tykkää käyttää.

      Tamarindi on kyllä hyvin monikäyttöinen intialaisissa ruoissa, suosittelen esimerkiksi erilaisten linssikastikkeiden joukkoon!

      Poista
  3. Onnistuin löytämään tuoreita currynlehtiä lähikaupasta (siellä oli pitkään vaan mustuneita, kuivia vanhoja) ja nyt jäin miettimään että tiedätkö, voikohan niitä pakastaa? Nippu on kuitenkin aikamoinen eikä kaikkia varmaan tule käytettyä ennenkuin menee jo huonoksi.
    Tätä(kin) pitää kokeilla :) Purkkitamarindia on ollut kaapissa jo vaikka kuinka kauan, mutta vielä en ole uskaltanut avata, josko nyt sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, mikä kauppa oli kyseessä? Itse olen löytänyt currynlehtiä vain intialaisista liikkeistä!

      Ja vastauksena kysymykseen: kannattaa ehdottomasti pakastaa, niin itse asiassa teen nykyään itsekin. Lehdet ovat aika jämäköitä, joten kestävät pakastamista hyvin ja maku, väri ja rakenne säilyvät mainiosti, paremmin kuin esimerkiksi korianterilla. Myös intialainen kauppa, josta lehtiä yleensä ostan, oli kerran pakastanut edellisen viikon vihannessatsista ylijääneet tuoreet lehdet ja myi niitä sitten pakasteina.

      Poista
  4. Pitää siis tuupata lehdet pakkaseen ettei pääse huonoksi, kiitos :)
    Niin, me siis asustellaan Dublinissa ja kovin näppärästi parin kilometrin päässä isosta etnisestä supermarketista josta löytyy aivan kaikkea. Lähikaupassa on siitä sellainen tiivistetty valikoima vihanneksia, linssejä jne. Kaikki tarpeellinen, ja jos jotain ei löydy niin pyydettäessä tilataan. Aivan loistava kauppa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän jo ajattelin, että ovatpa S-marketit menneet valovuosia eteenpäin ihan huomaamattani! :D Intialaisiin ruokakauppoihin tänne Suomeen taidetaan tuoda aika paljon tavaraa sieltä naapurista Britannian suunnalta, osa on sikäläisiä merkkejäkin joten valikoima on murto-osa, mutta hinnat varmaan tuplasti verrattuna sinne saarivaltioihin. Käy kyllä kateeksi moiset shoppailumahdollisuudet ja lähikaupan tarjonta! :)

      Poista