lauantai 9. helmikuuta 2013

Perunaa tomaattikastikkeessa - Aloo tamatar

Leipäset ja tomaatti-perunasabzi.

Koko tammikuu meni hiljaisuudessa: opinnot, työ ja muutto uuteen asuntoon tulivat pahemman kerran kirjoittamisen tielle.

Nyt käytössä on uusi, joskin hiukan pienempi keittiö (mutta tehokkaammat keittolevyt!). Tänään tein uudessa asunnossa ensimmäistä kertaa pureja eli uppopaistettuja leipäsiä, joiden kaveriksi sopi hyvin tämä perusaineksista valmistettu sabzi. Maukas arkiresepti on peräisin P:n isoveljen vaimolta. Jauhettu sarviapilansiemen tuo kivasti karvasta makua tomaattikastikkeeseen, muilta osin raaka-aineet löytyvät todennäköisesti jokaisen intialaisen kotikokin kaapista.


Perunaa tomaattikastikkeessa, neljälle illallisen yhtenä ruokalajina


- 3 keskikokoista perunaa isohkoina kuutioina
- 3 tomaattia
- 2 valkosipulinkynttä
- tuoretta inkivääriä
- öljyä paistamiseen
- raijeeraa (juustokuminansiemeniä ja mustia sinapinsiemeniä)
- currynlehtiä
- ripaus kurkumaa
- 2-3 tl korianterijauhetta
- chilijauhetta maun mukaan
- 1/4 tl jauhettuja sarviapilansiemeniä (dana methi)
- suolaa
- 1/2 dl vettä
- tuoretta korianteria (voi jättää poiskin)

1. Soseuta tehosekoittimessa tomaatit, valkosipuli ja inkivääri odottamaan paistamista.

2. Paista öljyssä raijeera ja currynlehdet.

3. Lisää kuutioidut perunat ja kurkuma. Paista, kunnes perunat saavat hiukan väriä pintaansa.


Perunat kevyen paistamisen jälkeen.

4. Lisää tomaattiseos, vesi, loput mausteet ja suola. Anna kypsyä kannen alla, kunnes öljy erottuu seoksesta ja perunat ovat kypsiä. Sabzista voi tehdä niin nestemäisen tai kuivan kuin haluaa.


Valmis sabzi. Annoin tämän seistä vielä purien valmistamisen ajan, jolloin kastikkeesta tuli lopulta kuivempaa.

2 kommenttia:

 1. Kerrohan sitten ihmeessä myös, millä konstilla teit noin ilmavia ja nättejä pureja. Uppopaistamista on kokeiltu: ei toiminut.

  VastaaPoista
 2. Voi kiitos :)

  Läpimurto purien paistamisessa taisi tulla sinä päivänä, kun koetin tehdä niitä ulkomuistista erään intialaisen tutun ollessa kylässä. Naisparka katsoi melko kauhistuneena, kun muotoilin leipäsiä: taikinaa yhtä puria varten oli kuulemma noin viisi kertaa liian paljon. Onneksi sain sitten opastusta siihen, kuinka paksuja purien pitäisi olla, eli huomattavasti kevyempiä.

  Tiivistäisin purit jotenkin näin: taikina voi (tai sen tulee) olla täysin sama kuin roteihin/chapatteihin, mutta per puri taikinaa tulee käyttää vain noin sormenpään verran (tai vähemmän, jos on isot kädet. :D) Purien tulee olla arviolta puolet chapattien paksuudesta, kauttaltaan tasaisia ja jauhojen sijaan niiden pyörittelyssä pitäisi käyttää apuna öljyä, sillä mikäli purien pinnalla on uppopaistettaessa jauhonjämiä, jauho mustuu ikävästi ja saostaa koko öljyn (tämän varmaan tiesitkin, eikä se nyt suoraan liity purien ilmavuuteen, mutta kuitenkin).

  Jos paksuus ja tasaisuus ovat kunnossa, liittyvät puriongelmat ehkä öljyn lämpötilaan. Öljyn tulee olla melko kuumaa, ei kuitenkaan savuavaa siinä vaiheessa, kun purit tiputtaa paistumaan. Öljy saattaa myös jäähtyä puri-erien paistamisen välillä, joten sille pitäisi antaa hiukan aikaa kuumeta yhden erän jälkeen takaisin aikaisempaan lämpötilaansa. Liian alhaisessa lämpötilassa tai liian paksut purit eivät pullahda, keräävät vain itseensä öljyä ja muuttuvat pahimmassa tapauksessa koviksi.

  Kun purin on tiputtanut kattilaan, sitä voi myös hyyyvin kevyesti painaa uppopaistamisen kestävällä lastalla tai muulla keittiövälineellä, jotta se paisuu kauttaaltaan.

  Purit kypsyvät kokemukseni mukaan erittäin nopeasti, joten jos ne eivät lähes välittömästi "pullahda" ja kypsy, niin jotakin lienee vinksallaan.

  Käytätkö taikinaan kuitenkin intialaista täysjyväjauhoa?

  Jotkut lisäävät pureihin myös mannaryynejä, mutta itse en ole tätä kokeillut.

  VastaaPoista