keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Salaatti mustista kikherneistä - Kala chana salad

Tummilla kikherneillä on hyvä ravintoarvo, ks. esim. http://www.livestrong.com/article/448441-kala-chana-nutritional-facts/ .

Salaatit eivät ole Intiassa erityisen yleisiä, mutta mustista kikherneistä tehty salaatti on sekä suosittu että terveellinen välipala tai lisäke. Koska tummia kikherneitä ei ole kuorittu, niissä on jäljellä enemmän kuitua ja ravintoaineita kuin vaaleissa kikherneissä. Kala chana on myös kooltaan pienempää kuin keltaiset serkkunsa, mutta liotettuna se paisuu noin 2,5-kertaiseksi. Kala chanaa voi ostaa kuivattuna intialaisia ruoka-aineita myyvistä etnisistä ruokakaupoista varsin edullisesti: 2 kilon paketti maksoi viimeksi ostettaessa 4,50 euroa.

Tavallisesti teen salaattia silloin, jos päivän proteiiniannos tuntuu muuten jäävän vajaaksi, esimerkiksi silloin, kun rotin kanssa on tarjolla hiilihydraattipainotteista sabzia. Salaatti säilyy kyllä jääkaapissa yön yli, mutta suola saa vihannekset vetistymään, joten se on parempi syödä heti.

Chaat masala on mm. mangojauhetta, jauhettua juustokuminaa ja mustaa suolaa sisältävä yleinen maustesekoitus, jota käytetään Intiassa suolaisten välipalojen ja hedelmien maustamiseen.

Kikhernesalaatti (kahdelle välipalaksi)


- 1 dl kuivattuja mustia kikherneitä (kala chana) – liotettuna ja keitettynä
- 1 rkl öljyä
- ½ tl mustia sinapinsiemeniä ja juustokuminansiemeniä (raijeera)
- 5-10 kpl currynlehtiä (kariyapak) – voi jättää poiskin
- ¼ tl jauhettua kurkumaa

- 1 pieni punasipuli silputtuna
- 1 tomaatti silputtuna
- noin 5 cm pala kurkkua silputtuna
- tuoretta korianteria silputtuna
- ½ tl chaat masala -maustesekoitusta
- ripaus chilijauhetta
- suolaa
- sitruunamehua

1. Liota 1 dl tummia kikherneitä yön yli. Huuhtele ja keitä kypsäksi (noin 30 minuuttia tai niin kauan, kunnes kikherneet ovat pehmeitä).Kikherneet turpoavat liotettaessa.

2. Pilko vihannekset valmiiksi.
3. Kuumenna öljy ja lisää raijeera, currynlehdet ja kurkumajauhe.

4. Kun raijeera on poksahdellut hetken, lisää kikherneet ja hiukan suolaa. 


Tuoreet currynlehdet toisivat enemmän makua, mutta kaapista löytyi nyt vain kuivattuja.

5. Paista muutama minuutti, jotta kurkumajauhe ehtii kypsyä.

6. Sekoita vihannekset, kikherneet sekä chaat masala, chilijauhe ja loput suolasta. Purista päälle muutama lusikallinen sitruunamehua ja tarjoile sellaisenaan välipalana tai osana ateriaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti